4G és 5G

2021.04.19. 15:00

Hamarosan az űrből biztosít térerőt a Vodafone

Űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal közösen, amely 2023-tól az afrikai, később pedig az európai kontinensen valósulhat meg.

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A két szolgáltató azzal a céllal lépett partnerségre, hogy forradalmasítsa a mobilhálózatot az egyenlítői régiókban. A fejlesztésnek köszönhetően

összesen 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen.

A Vodafone és az AST SpaceMobile új megoldásának köszönhetően olyan térségekben válik elérhetővé a kommunikáció, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A lefedettségi lyukak betömésével lehetővé teszi a zökkenőmentes barangolást az egész világon, valamint

az egymással való kommunikációt ritkán lakott területeken, akár sivatagokban is.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az együttműködés értelmében a két szolgáltató először az egyenlítő környékén Afrikában, később pedig az európai kontinensen is közösen dolgozik majd az űrbázisú mobilhálózat kiépítésén.

Az AST SpaceMobile által szabadalmaztatott mobilhálózat lesz az első olyan űrbázisú szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra – akár több tízezer kilométerre egymástól – mindezt átlagos, nem okosfunkciókkal ellátott telefonokkal is.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

az érintett térségben az űrhálózat akár 4G és 5G szintű kapcsolatot tud biztosítani csúcskategóriás készülékek nélkül.

„A hagyományos műholdas rendszerek használata drága, speciális műholdas telefonokat és földi antennarendszereket igényel, a fenntartása pedig többszöröse az űrbázisú technológiának, amihez csupán a zsebünkben lapuló mobilra van szükség. Az űrhálózat másik nagy előnye, hogy nem csak a mindennapokban teszi lehetővé az azonnali és gördülékeny kommunikációt, de technológiájánál fogva krízishelyzetben, természeti vagy humanitárius katasztrófa esetén is képes megbízhatóan biztosítani a hálózati lefedettséget” – mondta el a fejlesztés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A 2023-as indulás az első tervek szerint 20 műhold alkalmazásával történik, melyek zökkenőmentes, mobil kapcsolatot biztosítanak, amelyhez tehát nagyjából 1,6 milliárd ember férhet majd hozzá.

A szolgáltatás a kezdeti fázisban az Egyenlítőtől északra és délre fekvő területekre koncentrálódik, beleértve számos vidéki és elhagyatott környéket, ahol a Vodafone integrálja a technológiát a Vodacom, a Safaricom és a Vodafone márkák által nyújtott szolgáltatásokba. Ezek közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Mozambik, Kenya és Tanzánia az egyes piacokra vonatkozó szabályozások jóváhagyásának függvényében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában