Japán milliárdos

2021.03.03. 17:35

„Magát művésznek érző” útitársakat keres az űrturista

Nyolc útitársat keres maga mellé Mezava Juszaku japán milliárdos, aki a SpaceX magán űripari vállalkozás űrhajóján tervezi megkerülni a Holdat 2023-ban.

Fotós: AFP

Mezava Juszaku állja a SpaceX újgenerációs, újrahasználható rakétájával, a Starshippel történő utazás teljes költségét.

Eredeti terve az volt, hogy elismert művészeket hív meg vendégként az egyhetes űrutazásra. Új felhívásában – mint közölte – tágan értelmezi a művész fogalmát,

vár mindenkit, aki valamilyen módon művésznek érzi magát.

Az átformált projekt „a világ több emberének ad lehetőséget arra, hogy csatlakozzon. Minden ember, aki valami kreatívat csinál, művésznek nevezhető” – mondta Mezava, a Zozo Inc. online divatáruház alapítója.

Fontos ugyanakkor, hogy a jelentkezők úgy érezzék, az űrutazás kreatív tevékenységük határait szélesítheti, és végeredményben hozzájárul ahhoz, hogy „másoknak és a szélesebb társadalomnak” segíthessenek.

A kiválasztási folyamat első szakasza március 14-ig tart, a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd egy interjún Mezavával.

A Starship két legutóbbi prototípusa a tesztek során felrobbant, ami jól szemlélteti a Mezava és utastársai által vállalt kockázatokat.

„Elon Musk azt mondja, nincs semmi probléma, és én hiszek neki” – mondta Mezava.

Fotó: Twitter

A SpaceX novemberben négy asztronautát szállított fel a Nemzetközi Űrállomásra (IS) a Falcon 9-es rakétán.

Mezava elmondta, egyelőre nincs kiképzés alatt, az várhatóan legfeljebb néhány hónapot vesz majd igénybe. Figyel ugyanakkor az alkoholfogyasztás mértékére, rendszeresen edz és hetente több órát foglalkozik a misszióval.

Get your FREE TICKET to the MOON!!

8 crew members wanted. Sign up today! 🚀🌍🌕 " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#dearMoon https://t.co/P0vEZ6k8Xg

— Yusaku Maezawa (MZ) (@yousuckMZ) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 2, 2021

„Csak mentálisan készülök” – mondta. A milliárdos szerint az utazás csúcsélménye, hogy láthatják az egész Földet és a Hold távoli oldalát.

„A misszióval, amelyre a jelentkezéseket várjuk, messzebbre lehet jutni, mint amilyen messzire valaha ember jutott a Földről” – emelte ki a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk. Az út, melynek során eljutnak a Holdig, megkerülik, majd visszatérnek, hat napig tart.

Az utazás költségeiről nem árultak el információt, Mezava annyit mondott, hogy

többe kerül, mint 110 millió dollár (33 milliárd forint), amennyiért egy Jean-Michel Basquiat festményt vásárolt.

Borítóképünkön Mezava Juszaku, mikor Elon Musk bejelentette, hogy ő lesz az első magánutazó a SpaceX fedélzetén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!