Gyorsabb és olcsóbb bevezetés

2019.12.23. 18:00

OPPO 5G mobillal tesztelt az Ericsson

Először próbálták ki a vállalat úgynevezett dinamikus spektrummegosztási szolgáltatását, kereskedelmi hálózatokon keresztül, óceánokon átnyúló 5G adathívás lebonyolítására az Ericsson és partnerei.

A cég egyedi megoldása segítségével a szolgáltatók ugyanazon frekvenciatartományban egyszerre tudják kiszolgálni a 4G és 5G ügyfeleket, a mindenkori igényeknek megfelelően.

A spektrum dinamikus elosztása révén az 5G hálózatok bevezetése gyorsabb, hatékonyabb és nem utolsó sorban olcsóbb lesz. Az Ericsson Spectrum Sharing szolgáltatásnak köszönhetően a szolgáltatók gyorsan és nagy területen indíthatják el 5G szolgáltatásukat a már meglevő hálózati infrastruktúra újrahasznosításával.

A teszt során az OPPO 5G okostelefongyártó cég készülékével tesztelték a megoldást, valamint

az 5G ökoszisztéma vezető cégei közé tartozó Qualcomm Technologies, a Swisscom és a Telstra szintén fontos szerepet játszott

az eseményben. Az adathívás a svájci Bern városát az ausztráliai Gold Coasttal kapcsolta össze, a Swisscom és a Telstra kereskedelmi 5G hálózatán használt Ericsson Spectrum Sharing segítségével. A hívás mindkét végén az OPPO még nem forgalmazott 5G okostelefonjait használták, amelyek a Qualcomm Snapdragon X55 5G Modem-RF System platformra épültek.

Az OPPO az első 5G készülékgyártó, amely az Ericsson Spectrum Sharing szolgáltatást elérhetővé teszi telefonjaiban.

Az Ericsson Spectrum Sharing szolgáltatásával a 4G és 5G közötti váltás ezredmásodpercek alatt történik, minimalizálva a spektrumveszteséget és a legjobb ügyfélélményt téve lehetővé. A szolgáltatók testreszabott módon bővíthetik későbbiekben az 5G lefedettséget a már meglevő hálózati infrastruktúra újrahasznosításával, kihasználva korábbi spektrumberuházásaikat, és hatékonyan elindíthatják kereskedelmi 5G szolgáltatásukat, és az SA (standalone) 5G-hez sincs szükség jelentős beruházásokra.

Nem ez az első

Az Ericsson a mostani projektben részt vett partnerekkel már eddig is számos 5G-vel kapcsolatos sikert ért el. Az Ericsson a Swisscom kizárólagos 5G beszállítója, és a Swisscom volt az első távközlési szolgáltató Európában, amely elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását 2019. áprilisában a 3,6 GHz frekvenciasávban. A Swisscom 90 százalékos lakossági lefedettséget célzott meg 2019. végére.

A Telstra – amelynek fő hálózati partnere az Ericsson – 2019. májusban indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását és négy 5G készülékkel is megjelent a 3,6 GHz frekvenciasávban. A Telstra jelenleg hat 5G készüléket kínál, Ausztráliában 25 nagyvárosban és vidéki városban működtet 5G hálózatot, és 2020. június 30-ig a lista további 10 várossal bővül.

Az Ericsson várakozásai szerint 2025-re az 5G előfizetések száma 2,6 milliárdra nőhet, az 5G lakossági lefedettsége elérheti a 65 százalékot, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon bonyolódik majd – olvasható az Ericsson Mobilitási Jelentés 2019. novemberi kiadásában.

Hazánkban működik a cég egyik nagy központja

A Ericsson Magyarország az idei év során többször mutatott be olyan alkalmazásokat, amelyek megvalósulását az 5G hálózatok teszik lehetővé.

Az idei K+F Innovációs Napok rendezvényén bemutatott demókon az érdeklődők azt láthatták, hogyan hoz létre az 5G egy minden eddiginél intelligensebb „dolgok internete” (Internet of Things, IoT) ökoszisztémát, hogyan használhatja ki a hálózat a felhő natív és core alkalmazásait és ezen keresztül az ügyféligényekhez jobban alkalmazkodó edge computing szolgáltatást (ahol az eszköz működéséhez szükséges számítások a felhőben történnek), és hogyan járul hozzá további kulcs technológiák fejlődéséhez, mint a mesterséges intelligencia, az automatizáció vagy az adatelemzés.

A budapesti Ericsson Házban működik hazánk egyik legnagyobb infokommunikációs K+F központja, és egyben az Ericsson egyik legnagyobb kutató-fejlesztő központja. A közel 2000 hazai mérnökeinknek, fejlesztőnek, kutatónak meghatározó szerepe van a világ mobil- és vezetékes széles sávú rendszereinek fejlesztésében és működtetésében.

Rengeteg vezető technológiai megoldás és új alkalmazás születik Magyarországon, amely alapvetően alakítja és befolyásolja az információs és kommunikációs technológiai infrastruktúra fejlődését az egész világon. Ilyen például a kizárólag magyarországi munkatársak által fejlesztett és működtetett valós idejű hálózati gépi tanulást és Mesterséges Intelligenciát alkalmazó termék, az Ericsson Expert Analytics is.

Kutatási együttműködéseken keresztül az Ericsson Magyarország eddig több mint 13 milliárd forint közvetlen támogatást nyújtott hazai egyetemek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!