Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány: el lehet hagyni Magyarországot

Keményen és ingerülten lépett fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tegnapi ülésén, ahol Demján Sándor és Széles Gábor ütközött meg a kormányfővel. A kormányfő élesen bírálta a tervezett adóváltoztatásokat kritizáló munkaadókat, és közölte velük: akinek nem tetszik a programja, elhagyhatja az országot.
Keményen és ingerülten lépett fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tegnapi ülésén, ahol Demján Sándor és Széles Gábor ütközött meg a kormányfővel. A kormányfő élesen bírálta a tervezett adóváltoztatásokat kritizáló munkaadókat, és közölte velük: akinek nem tetszik a programja, elhagyhatja az országot. "Szomorúan látjuk, hogy reformlendületétől megmámorosodva Gyurcsány Ferenc mind többször veszíti el önuralmát, higgadtságát" - reagált az esetre a Fidesz szóvivője.

A VOSZ és az MGYOSZ elnöke azt mondta: ha nem kezdődik el a fizikai munkások bérfelzárkóztatása adócsökkentés révén, előbb-utóbb külföldön keresnek munkát, s a magyarországi cégek is inkább átköltöznek. Az OÉT az Új Egyensúly programot vitatta meg, a résztvevők ugyanis túl későn kapták meg a 250 oldalas, a különadók és egyes pénzügyi törvények módosítását taglaló előterjesztést.

A kormányfő azt kérte: ha a megszorító csomag egyes elemeinek megváltoztatását követelik a munkaadók és munkavállalók, akkor tegyenek helyettesítő javaslatot is. A kormányfő szerint nem kellenek újabb kiadásmérséklő és bevételnövelő intézkedések ahhoz, hogy az idei 350 milliárdos hiánycsökkentést újabb 1000-1000 milliárdos csökkenés kövesse 2007-ben és 2008-ban. Megerősítette, hogy a nyugdíjakhoz és a családtámogatási rendszerhez nem nyúlnak, de a gáz-, az energia- és gyógyszerártámogatás módosul. Gyurcsány azt kérte, hogy tárgyalópartnerei emelkedjenek felül a részérdekeken, mert azok teljesülhetnek ugyan, de az ország egésze rosszul járhat. Azt mondta: akkor is végigviszi az átalakítást, ha a végén egyedül marad.

- Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni! - mondta Magyarország miniszterelnöke.

Wittich Tamás, a munkavállalói oldal soros elnöke elfogadhatatlannak minősítette, hogy a megszorítások döntően a munkavállalókat sújtsák, követelte, hogy a minimálbér adómentes maradjon, s a megszorítások átmenetiek legyenek. Elvárják, hogy a gázár-kompenzációs rendszer bevezetésével ne várjanak 2007-ig. A munkaadók arra emlékeztettek, hogy a kormány nem tartja be az OÉT-megállapodásokat. Zs. Szőke Zsolt, a munkaadók soros elnöke jelezte: a növekvő terhek miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

Szijjártó: felháborító, teátrális előadás

Aggasztó stílusban oktatta ki Gyurcsány Ferenc az érdekegyeztető tanácsban részt vevő partnereit - reagált a miniszterelnök kijelentésére Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője arra emlékeztet, hogy "Gyurcsány Ferenc nem először ajánlja a magyar emberek egy csoportjának a szerinte legegyszerűbb megoldást, az ország elhagyását. Nemrégiben a fiatalokat küldte volna külföldre, a legnagyobb tehertételnek nevezve azt, hogy a magyar fiatalok Magyarországon szeretnének érvényesülni."

Szlovákia felé veszik az irányt a magyar vállalkozások?

Az utóbbi időben, főként a megszorító intézkedések bejelentése óta ugrásszerűen megnőtt a szlovákiai adórendszer és cégbejegyzések iránt érdeklődő magyarok száma a cégalapítással foglalkozó pozsonyi, révkomáromi és párkányi ügyvédeknél - írja a Népszabadság.

Zara László adószakértő szerint a második félévtől az eddiginél jóval nagyobb arányban dönthetnek magyar - elsősorban az építőipari, kereskedelmi és logisztikai - cégek az áttelepülésről. A kormány elvileg nem gördíthet adminisztratív akadályokat a kiköltözés elé, főleg akkor nem, ha az új székhely egy másik uniós tagállamban lesz. Zara ennek ellenére nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ha tömeges lesz az elvándorlás, akkor valamilyen külön adót vet ki az állam a kiköltöző cégek nyereségére.

Eddig több mint 1,7 milliárd dollárt fektettek be Szlovákiában magyar társaságok, ennek az összegnek 45-47 százaléka mintegy 7 ezer kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódik. A cégalapítási eljárás jóval rövidebb és olcsóbb, mint Magyarországon, és jobbára alacsonyabbak az adóterhek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország legyőzte Paraguayt

Svédország nagy nehézségek árán legyőzte Paraguay együttesét a Világbajnokság B-csoportjában. Tovább olvasom