barangoló

2020.06.30. 12:48

Szombathely, a 2000 éves város

Az Iseum kiállítótere, a Borostyánkő út egy szakasza, Szent Márton szellemi, vallási és kulturális hagyatéka, valamint a jellegzetes barokk Fő tér igazolja: ez a város már kétezer éve jelen van Európa szívében.

kisalfold.hu

Fotó: © Szendi Péter

Vas megye központja, Szombathely jellegzetes, háromszög alakú Fő tere, a Szentháromság-szobor, James Joyce regényíró szobra, a Császárkő, a bronz városmakett és a belvárosi szökőkutak a turisták kedvelt állomásai. Itt már láthatók az Európát átszelő Via Sancti Martini, vagyis a Szent Márton útvonal térkövei is, amelyek jelzik: ez Szent Márton szülővárosa. Az út a franciaországi Tours-tól egészen a vasi megyeszékhelyig vezet, így évente több ezer zarándok érkezik Szombathelyre. A tours-i püspök több mint 1700 évvel ezelőtt Savariában látta meg a napvilágot, a Szent Márton téri látogatóközpontban számos érdekességet megtudhatunk Európa legnépszerűbb szentjéről.

Belvárosi sétánk következő állomása lehet a Rákóczi Ferenc utcában épülő új kulturális negyed, a Savaria Szimfonikus Zenekar otthonát jelentő Bartók Teremmel, a Szombathelyi Képtárral, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházzal, valamint a Schrammel-gyűjtemény számára hamarosan helyet kínáló egykori Éva-malommal. Az utóbbi két épület felújítása éppen zajlik, de a közöttük álló Iseum most is kihagyhatatlan célpont. A vallástörténeti múzeum páratlan régészeti leletanyaga bemutatja, hogy a császárkorban milyen tisztelet övezte a római isteneket, s bepillanthatunk az antik ember mindennapjaiba is.

Innen mindössze pár perces sétával átérünk a Berzsenyi térre: a megyeháza barokk stílusú épülete és a Smidt Múzeum előtt elhaladva pazar látványt nyújt a székesegyház és a püspöki palota. A látogatót a Püspökkert további sétára csábítja; a Romkert sétányról megtekinthető Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részlete, így a Borostyánkő út egy szakasza is. A bazaltborítású úton egykor a római légiók és kereskedők is jártak, a fontos kereskedelmi útvonal ugyanis Rómát kötötte össze a Balti-tengerrel.

Tipp

Szombathelyen a római kor emlékeit nemcsak a régészeti leletek és a kiállítóterek őrzik, hanem Savaria jelenlegi polgárai is. Minden évben augusztus végén 100–120 ezer látogatót vonz Közép-Európa legnagyobb jelmezes történelmi fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál.

Tudta? A Szent Márton-templom előtt Rumi Rajki István szobrászművész alkotása a tours-i püspököt ábrázolja, ahogyan megkereszteli édesanyját.

A harmadik legnagyobb

1955-ben egyedülálló régészeti leletekre, az egyiptomi eredetű Ízisz istennő templomának márványfaragványaira bukkantak Szombathelyen. A savariai szentély a ma ismert Ízisz-templomok sorában – az alexandriai és a római után – a harmadik legnagyobb volt. De ez az egyedüli, amelyet szinte teljesen egykori pompájában, rekonstruált antik templomként, páratlan régészeti tárlattal nyitottak újra.

Ha nemcsak szépet, értékest is keres

Szombathely első püspökét sokan a város második alapítójaként emlegetik, a székesegyház, a püspöki palota és az Eölbey-ház építése, az első szombathelyi nyomda, a líceum, a közkönyvtár és a Sala Terrena, vagyis az ország első kőtárának megalapítása is az ő nevéhez fűződik.

Az egyházmegyei gyűjtemény és látogatóközpont méltán viseli Szily János nevét. Itt látható többek között a XIII. századból származó zsolozsmáskönyv, a francia felvilágosodás idején keletkezett Enciklopédia eredeti példánya, a Huszita Biblia, Luther Márton és Rotterdam Erasmus által fordított Bibliák, valamint Giovanni Battista Piranesi olasz mester metszetei. A látogatóközpontban emellett ámulhatunk a sárga szalon, a Szent Pál és a metszetterem gyönyörű berendezésén, sőt, felmehetünk a székesegyház tornyába is, hogy madártávlatból is megcsodálhassuk a várost.

További információ: latogatokozpont.martinus.hu.

Csónakázótó: a város zöld szíve

A belvároshoz közeli zöldövezetben horgászstégeket, futópályát, felnőttjátszóteret alakítottak ki, s kajakozási és csónakázási lehetőség is várja a látogatókat. A tótól pár száz méterre, ha átmegyünk az Arany-patak hídján, látható a Kalandváros megannyi kültéri játszóeszközzel és a sportliget számos szabadtéri sportpályával, mászófallal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!