Adó- és pénzügyeink

2015.02.24. 11:59

Fontos adózási határidő

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik.

Az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának (1453-as nyomtatvány) és az adó megfizetésének határideje 2015. február 25.

Az egyéni vállalkozók bevallási kötelezettségüket elektronikusan teljesítik. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók a bevallást postán is elküldhetik, illetve személyesen is benyújthatják az ügyfélszolgálatokon, amennyiben nem minősülnek munkáltatónak vagy kifizetőnek.

Az egyéni vállalkozó szja-bevallás benyújtására kötelezett abban az esetben is, ha az adott adóévben nem volt vállalkozói bevétele, tekintettel a jogszabályban rögzített kivételekre. Aki megszüntette egyéni vállalkozói tevékenységét vagy áfa fizetésére nem kötelezett őstermelő, annak 2015. május 20-ig kell benyújtania bevallását. A tevékenységét egész évben szüneteltető egyéni vállalkozónak nem kell szja-bevallást benyújtania egyéni vállalkozói jogállása miatt, azonban ha a szünetelés ideje alatt volt olyan bevétele (például bérjövedelem), amit be kell vallania, akkor be kell nyújtania bevallását 2015. május 20-ig.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek – amennyiben áfa fizetésére nem kötelezettek – személyi jövedelemadójukról 2015. május 20-ig kell bevallást benyújtani, valamint az adót megfizetni.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1443-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 14KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.
Az éves gyakoriságú 1401-es bevallás benyújtására kötelezett adózóknak a bevallási határidő szintén 2015. február 25. A bevallás kitöltési útmutatója – mely elérhető a NAV honlapján – tartalmazza a további fontos tudnivalókat.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!