Így játszik Varga Mihály, a kormány és a Fidesz a közpénzzel, milliárdokkal

Marad a netadó és elszomorító, hogy még a látszatát is kerülik annak, hogy a szegényebb rétegeket felzárkóztassák, elég ha csak a nyugdíjemelést nézzük.

Durva számok Varga Mihály 2015-ös költségvetésében. Nooooooormális?

Normális hogy 450 millió jut a hajléktalanokhoz kapcsolódó közfeladatok ellátására,
miközben az állam 44,2 milliárd forinttal támogatja 2015-ben a Nemzeti Olimpiai Központ beruházását?

Normális, hogy ha a NAV, vagyis egy állami cég dolgozik és teljesít egy bizonyos adóbeszedési előírást, akkora hatalmas lóvét kap az egész bagázs, akkorát, hogy a lottó ötös nyertese hozzájuk képest csóró?
(Negyedévente 6,25 milliárd forinttal és a hozzá tartozó 1,687 milliárd forint közterhekkel növekedhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV személyi juttatása amennyiben a nemzetgazdasági miniszter által meghatározott adóbeszedési tervet teljesítik.)

Normális, hogy egy gazdálkodó szervezet hiányt tervez? Az államunk jövőre 877,602 milliárd forint mínusszal számol.

Normális, hogy az önkormányzatok 13 millárddal kapnak kevesebbet? Vagy legyenek csöndben, hiszen közpénzből kihúzták őket az adósságcsapdából és egy törvénytervezet szerint települési adót is bevezethetnek.

Normális, hogy az önkormányzatok működésére és egyes köznevelési feladataira több forrás jut, ugyanakkor a szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatokra kevesebb forrást tartalmaz az előirányzat? Nem inkább az önkormányzati működésen kellene spórolni és helyette a helyi szociális hálót erősíteni?

Normális, hogy az állam 2015-ben sokkal többet költ magára? A minisztériumok, kormányhivatalok, honvédelem, rendőrség, stb. összesen az ideinél csaknem 230 milliárd forinttal többet kap.

Normális, hogy a tömegközlekedés alig kap többet, mint 2014-ben, közben pedig ismét 30 milliárd forint MÁV adósságot nyelünk le?

Normális, hogy a nyugdíjak alig 1,8 százalékkal emelkednek? És nem is sávosan, hogy a kevesebb nyugdíjból élők többet kapjanak, akinek pedig több van azoknak valamivel kevesebbet emeljenek. Még a látszatát is kerülik annak, hogy a szegényebb nyugdíjas réteget felzárkóztassák.

Talán normális, hogy gyermekétkeztetésre 58 milliárd forint jut jövőre, 5 milliárddal több. S talán az is  normális, hogy az egészségügyben a jövő évi költségvetési javaslat szerint tízmilliárd forinttal többet szánnak háziorvosi ellátásra, valamivel többet költenek majd a védőnői feladatok ellátásra. Kérdés, vajon a tűzoltáson kívül mindez mire elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!