Pezsgőt osztogat a NAV-feketelistás a tévében?

Te innál olyan pezsgőt, amelynek forgalmazója feketén alkalmaz munkásokat?

Ötezren vannak az újabb NAV-feketelistán - írta az index.hu. Az online hírpoltál cikke szerint augusztusban  4945 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózóinak listáján.

Az összeállítás kitért arra, hogy "vannak olyan cégek, illetve személyek, akik többször is szerepelnek a listán, közülük is kitűnik például az egri székhelyű Agrotronik Kft., amely tizenkétszer is felkerült a listára. A feketelistára főleg kft-k kerültek, de vannak rajta bt-k, egyéni vállalkozók és több mint egy tucat részvénytársaság is. Ez utóbbiak között van az élelmiszer-kereskedő Észak-Balatoni és Mecsek Élelmiszer Zrt., a pezsgőgyártással foglalkozó, a Szovjetszkoje Igrisztojékat is forgalmazó Royalsekt Zrt."

Ugorjunk, és nézzük meg, mint mond a közszolgálati televízió (M1) Forma 1-el foglalkozó műsorának nyereményjátéka: hogy a Szovjetszkoje Igrisztojékat forgalmazó cég ajánlja fel az ajándékot a kvíz-játékuk nyertesének.

Hát nem tipikus made in Hungary? NAV-feketelistás vagyok, mert nem jelentem be a munkásaimat, de az állami tévében hirdetem magam és pezsgőt osztogatok.

Sokat hallani arról, mennyi kizáró oka van annak, ha valakinek összeakad a bajsza az adóhatósággal. Vagy például egy uniós pályázatnál kizáró ok a köztartozás.

De hosszan sorolhatnánk, hogy a különböző (köz)tartozások, stb. miatt mitől eshetnek el cégek, vállalkozások, arról nem is beszélve, hogy hiteltarozás miatt az egyszerű embernek még álmában is elviszi a végrehajtó a házat a feje fölül, vagy egy elmaradt villanyszámla miatt már jön is a kikapcsolás.

De például "(...) támogatási szerződés nem köthető azon szervezettel, mely nem minősül pályázata benyújtásának időpontjában köztartozásmentes adózónak. A pályázó a pályázati kérelme benyújtásának időpontjában, vagy 30 napnál nem régebben kiállított közokirattal, vagy a köztartozásmentes adózói adatbázisban való szerepléssel igazolja a köztartozás-mentességet."

És még egy példa: ha az alapítványoknak, közalapítványoknak vagy egyesületeknak (civil szervezetek) köztartozsuk van, ugrott az egy százalék. STB., STB.

Erre itt van egy cég egy NAV-listán, s közben gond nélkül nyomulhat a közszolgálati tévén a pezsgőjével. Miközben be nem jelentett alkalmazottjaival az adóelkerülés egyik módját választotta. A Magyar Televízióban viszont senkinek nem karcolta meg ez agyát ez a kis apróság.

Eldurran az ember...

Utózönge

A cég közleményben az Index-nek úgy reagált, hogy "a NAV-feketelistára egy 2010-ben az első munkanapját töltő személy munkaügyi iratainak az apró hibái miatt kerültünk, amely hibánkért 2012-ben a NAV határozata alapján, a hiba mértékét jellemzően csupán 50 ezerforintos büntetést kaptunk, amit meg is fizettünk". A közlemény kitér arra is: "cégünk történetében ez volt az egyetlen munkaügyi bírság".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!