Rózsát szidni - Tanévzáró: semmi kirívó?

Tudjátok, mit mondott Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a csütörtöki országos tanévzárón?

Hoffmann Rózsa szerint a most záruló tanév a szokásos rendben, a diákokra "gondosan ügyelve" zajlott, és semmi kirívó esemény nem jellemezte az eltelt időszakot.

Mi az, hogy semmi kirívó? Én lennék feledékeny vagy Hoffmann Rózsa szendved furcsa kórban?

A tanév két véglet között

Úgy emlékszem a 2012/2013-as tanév mintha maga lett volna a káosz.

A Made in Hungary blogban is foglalkoztam a röghöz kötés nagyszerű találmányával, amit úgy meszelt el az Alkotmánybíróság mint a huzat. Hiába dobták be újra, amikor elkezdődtek a diáktüntetések, amelyben a középiskolások is féltették a továbbtanulási esélyeiket. Hoffmann pedig nemes egyszerűséggel arra számított, meglódul a felsőoktatásba jelentkezők száma azzal, hogy nem lesznek keretszámok.

A véglet pedig az volt, amikor június első napjaiban "Utalvány helyett rózsa jött." A csalódottság nem jó szó, annál jóval mélyebbre süllyedt a közhangulat a pedagógusoknál. A megyei tanárok arculcsapásként értékelik, hogy a pedagógusnapra beígért „jutalom" Erzsébet-utalványok helyett egy szál sárga rózsát kaptak - írta a Kisalföld napilap.

És itt van a megyei iskolabezárások ügye, nem kell messze menni, hiszen az iskola megmaradásért demonstráltak Peresztegen.

S a 2012-es diáktüntetések és a júniusi Erzsébet utalványok között nem történt semmi kirívó? Tényleg nem, csupán az ombudsman merte az mondtani, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésére magyar tornatermek nem állnak készen.

Szóval Kedves Rózsa, mint oktatási államtitkárnak lett volna mit magyaráznia a bizonyítványán, de hogy ehelyett azt mondani az országos tanévzárón 1 millió 305.400 diáknak (ált. isk.: 748 ezer, közép- és szakiskolás: 557 ezer 400), hogy semmi kirívó nem történt, ez nagy arcátlanság, és egyben nagy bukta. Második osztályba nem léphet. Pótvizsgára ne is készüljön: osztályt kell ismételnie.*

Tartalmas nyarat.

*Megjegyzés a bizihez: a pedagógus-életpályamodellt hagyjuk is lógva, mert most már nagyon közelítenek a választások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!