Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A zsinagógában nem tarthat gyűlést a Jobbik

Az esztergomi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán nem engedi a Jobbiknak, hogy az egykori zsinagógában kampányrendezvényt tartson
A közlemény szerint Várszínház Kft. az esztergomi zsinagóga nagytermét egy idős hölgynek adta bérbe bemutató előadásra, majd Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt. Az ügyre zsidó szervezetek hívták fel a városháza figyelmét. Az önkormányzat kérte, hogy ne itt tartsák meg a fórumot, és másik termet kínált a rendezvényre, illetve felajánlotta, hogy visszaadja a bérbevevőnek a pénzét.

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt az MTI-nek elmondta: el kellene vonatkoztatni a zsinagóga eredeti funkciójától, mert az épületet évek óta művelődési háznak használják. Úgy vélte, az új helyszínként felajánlott "Zöld-ház", a város központjában lévő, bontás alatt álló művelődési ház egyébként előnyösebb számukra, mert többen eljöhetnek a rendezvényre.

A szervezet elnöke az általa elmondottakat később azzal egészítette ki, hogy nem volt szándékukban inkognitóban fórumot tartani, ugyanis a vitatott helyszínen a nagytermet egyik vezetőségi tagjuk vette bérbe, másnap pedig a Jobbik esztergomi szervezete nevében állapodtak meg a kisterem lefoglalásáról, ugyanarra az időpontra. A bérbeadó később kérte, hogy egyik helyszínen se jelenjenek meg. +

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. gjozsi88 2010. január 30. 10:40
  „Látod mennyire ellentmondásos a szöveged!
  Semmi mást nem tettem, mint értelmeztem, amit te mondtál!!!”
 • 26. t-a-ibi 2010. január 29. 22:56
  „25. hozzászólás gjozsi88
  Nagyon nehéz gyerekkorod van! Egyszer mindenki nagy lesz, de nem biztos, hogy felnő!”
 • 25. gjozsi88 2010. január 28. 14:58
  „24-re!
  A te logikád szerint, ha nyer a jobbik, mindenki szabadon fog közlekedni a különböző közhivatalokba?
  Ha ugy gondolja, bemegy a parlamentbe ,minisztériumokba!
  esetleg aláir a miniszter helyett is??
  Ott is a kis hazánk van, ahova szerinted bárki bemehet!
  Te beteg vagy???”
 • 24. t-a-ibi 2010. január 27. 22:36
  „Bízom benne, hogy az őszi helyhatósági választásokon ilyen már fel sem merül.

  Esztergom a Keresztény Magyarország bölcsője, mit kellett megérni?
  Koronázó város, első királyunkat Szent Istvánt itt koronázták meg, aki a keresztény hitre térítette az országot.
  A Keresztény Magyarország Fővárosa Árpád-házi királyaink idejében, hova jutottál?
  Egy kis senki faj, megtiltja az őseit, a hazáját tisztelő pártnak, hogy szülőföldjén valahova belépjen? - rendjén van ez?”
 • 23. gjozsi88 2010. január 27. 06:17
  „Nem fedi a valóságot, amikor Esztergom Város Önkormányzata hivatalos közleményében azt állítja, hogy ,,A Várszínház Kft. az esztergomi zsinagóga nagytermét egy idős hölgynek adta bérbe bemutató előadás céljára. Mégis Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt szerte a városban és környékén."

  Honnan kellene tudni, hogy ki melyik párt szimpatizánsa, tagja???
  Amit állítasz nem jelenti azt, hogy a jobbikos a párt nevében vette ki az intézményt!
  A bérletbe vétel és a plakát kifüggesztés nem függ össze!!!
  Azaz ki veheti magán célból a termet és pár perc mulva máshol ki tehet egy plakátot!
  Van ugy az ember, hogy egy uton több dolgot is elintéz!
  Arról nem irsz, hogy ezt a plakátot a néni a bérbe adó ajtajára ragasztotta ki!
  Azt viszont látjuk, amikor eljutott az info a hivatalba, rögtön visszavonták a bérbeadást!!!”
 • 22. Phobos 2010. január 26. 22:44
  „Nem fedi a valóságot, amikor Esztergom Város Önkormányzata hivatalos közleményében azt állítja, hogy ,,A Várszínház Kft. az esztergomi zsinagóga nagytermét egy idős hölgynek adta bérbe bemutató előadás céljára. Mégis Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt szerte a városban és környékén."

  A színháztermet 2010.01.07.-én, a Jobbik Esztergomi Szervezetének 48 éves elnökségi tagja, Feketéné Seres Mária vette ki saját nevén, előadás céljára. Ez alkalomból elkísérte őt az esztergomi Jobbik alelnöke is.

  Feketéné Seres Mária elnökségi tagunk neve és elérhetősége, tavaly nyár óta folyamatosan elérhető az esztergomi Jobbik honlapján, de ugyancsak ezen hölgy neve alatt lett bejelentve területfoglalás az EP választások alkalmával, és az őszi Meggyes Tamás-ellenes tüntetés idejére is a rendőrségen.

  A foglalással egy időben a bérleti díj is kifizetésre került. (a bérleti szerződések és a számlák mellékelve)

  Mivel időközben értesültünk arról, hogy Vona Gábor, a jobbik kormányfőjelöltje sajtótájékoztatót szándékozik tartani, 2010.01.11-én, a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében, Zentai Plajner Zsolt esztergomi elnök személyesen foglalta le az intézmény kistermét is, sajtótájékoztató céljára.

  A bérleti díjat akkor, rendszerhibára hivatkozva nem engedték befizetni.

  A befizetést ezért másnap, január 12-én tudtuk rendezni.

  Még ezen a napon, az intézmény munkatársa arra való hivatkozással, hogy egy saját eseményükről elfelejtkeztek, megpróbált rábírni bennünket, hogy a rendezvényt tegyük át más időpontra.

  Érvényes szerződésünkre, és Vona Gábor előre meghatározott országjáró programjára való tekintettel, ragaszkodtunk az eredeti időponthoz.

  A város plakátolását a tagság, csak három nappal később, január 15-én kezdte el!

  ,,Az üggyel kapcsolatban Knapp János alpolgármester elmondta: hogy a zsidó szervezetek és a Jobbik miként vélekednek egymásról, arról a Várszínház Kft. tulajdonosa, Esztergom Önkormányzata nem kíván véleményt nyilvánítani. Azonban az esztergomi zsinagógát esztergomi zsidók építették, használták, egészen addig, amíg a világháború el nem pusztította őket.

  Ezt, az egykori esztergomi zsidók örökségét és érdekét veszi figyelembe a Városháza, amikor másik termet ajánl a Jobbik rendezvényének megtartására, vagy visszaadja a bérbevevőnek a pénzét."

  Tisztelt Alpolgármester Úr!

  Az Önök által csereképpen felajánlott terem, az úgynevezett Zöld házban, (volt MSzP székház) egy fűtetlen, lebontás alatt álló, éppen ezért iszonyatosan lepusztult épületben található.

  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Önök biztosítottak hőlégbefúvót, a havat ellapátolták az épület elől, és áramot is biztosítottak.

  Viszont a sajtótájékoztató céljára külön kért helyiséget nem készítették el. (sem fűtés sem pedig villany nem volt)

  Ezért a sajtótájékoztatót a graffitis csupasz betonfalak előtt adta Vona Gábor, a Jobbik kormányfőjelöltje és Balogh János a Jobbik KEM 5.sz. oevk. jelöltje.

  A cserehelyiséget kompromisszumkészségünket bizonyítandó, elfogadtuk. Bár az okozott kellemetlenségért Önök a mai napig nem kértek elnézést, pedig a szerződésszegés nyilvánvaló, a felajánlott cserehelyiség pedig egyáltalán nem olyan színvonalú volt mint amilyenek az eredetileg bérelt termek lettek volna. Csupán annyit tettek, hogy kiadtak egy közleményt, melyben azt a hamis érzést próbálták kialakítani, hogy Önöket mi félrevezettük.

  A csatolt szerződések ezt teljes mértékben cáfolják.

  Arra is választ várunk Önöktől, hogy a jelenleg művelődési központként működő intézmény funkcióját tekintve zsinagóga, vagy pedig amint az a bérleti szerződésből következik (pld. színházterem), művelődési ház?

  Továbbá azt is tudni szeretnénk, - és ezt a kérdést a tiltakozó zsidó szervezeteknek is címezzük - hogy ki és mi alapján dönti el azt, hogy az épületben milyen események kapnak helyet?

  ,,A mártír építők iránt tisztelettel tartozunk, ezért illő lenne, hogy miattuk és az Isten házának megadott tisztelet miatt a hely szelleméhez méltó tevékenységre használják, mondta Köves Slomó".

  Ezek szerint a hely szelleméhez méltó esemény volt pld. Thürmer Gyula (munkáspárt) politikai könyvbemutatója 2010. január 15-én, vagy a Fidesz és Fidelitas szervezte X. esztergomi polgári est január 25.-én.

  Tisztelt érintettek, nem ezt hívják diszkriminációnak?

  Az, hogy a Jobbikot bizonyos szervezetek hátrányosan megkülönböztetik, mára már sajnos mindennaposnak mondható.
  A városvezetés jelen esetben - külső utasításra - nem csak egy demokratikus pártot, hanem, majd félezer polgárát is száműzte a művelődési házból, ezért ezek az emberek kénytelenek voltak az előadást javarészt állva, és fagyoskodva végighallgatni.”
 • 21. gjozsi88 2010. január 25. 17:37
  „20!
  Most miután az emberek az ország adósság állományának közel 40%-t vették fel hitelként, kicsit elkéstél ezzel a gondolattal!!
  A 20 000 milliárdos adosság állományból kb 8 000 milliárd a lakosság adóssága, ugyanennyi a vállalati szektor adóssága és kb 4 000 milliárd az állami szektor adóssága, ez utóbbiba benn vannak a fidesz önkormányzatok hitelei, az átalakítani nem engedett pazarló ellátó rendszerek és az uniós támogatások lehívásához szükséges 15-20%-os önrészek!
  Hogy nézne ki az ország a zsidók hitelei nélkül?
  Trabantok, ladák...panalok, szocializmus?”
 • 20. ggg 2010. január 24. 18:33
  „te, nem csak a hitel van a világon, bár látom neked csak ez létezik...”
 • 19. gjozsi88 2010. január 24. 17:41
  „még annyit!
  "amikor egyszer csak valaki a zsidók szemére veti az igazságot, akkor mindig azzal jöttök, h zsidóztok???????????????? talán nem kéne okot adni adni rá!!!"

  Az az ok, hogy nem ad több hitelt és elfogyott a jampi-pampi???
  Ez tényleg felháborító tud lenni!
  De csak nálatok!!!”
 • 18. gjozsi88 2010. január 24. 17:39
  „16-17-re!
  Nem érzem szánalmasnak, hogy azt a tényt látom, hogy a hitelre épült dolgokhoz a zsidó adta a pénzt!
  Ez elfogyott, el kezditek üldözni őket!
  A matricát meg látjuk az utakon, a kocsi márkáját felismerjük!
  Hát ha valami szánalmas, az a nagy magyarországi matrica francia autón!”
 • 17. ggg 2010. január 24. 17:17
  „ez a francia autós matricás dolog meg annyira hajánál előrángatott téma, h ez a legszánalmasabb. menj aludni.”
 • 16. ggg 2010. január 24. 17:13
  „gjozsi, nem érzed szánalmasnak, h amikor egyszer csak valaki a zsidók szemére veti az igazságot, akkor mindig azzal jöttök, h zsidóztok???????????????? talán nem kéne okot adni adni rá!!!”
 • 15. gjozsi88 2010. január 24. 16:45
  „14-re!
  "Az itt a gond, hogy ezek a bizonyos "zsidó szervezetek" nagyon hozzászoktak már ahhoz, hogy Magyarországon minden úgy történik, ahogy ők akarják - de reméljük, ennek a korszaknak hamarosan vége lesz"

  Mindeddig egyébbként zsidó bankoktól felvett hitelekből építkezett a nagy magyar és most miután betelt a hitel keret, nincs több hitel, eljött a visszafizetés ideje, már nem is olyan jó a zsidó!!!
  A jobbik legnagyobb jellemzője a diktátum, újra tárgyalna mindent, de arról semmit nem tudunk, hogy mi lesz, ha a jobb tárgyalási poziciókban álló partnere nemet mond!
  Milyen eszközei vannak, hogy akaratát érvényesítse??
  A legjellemzőbb a jobbikra, hogy a szimpatizánsai jelentős része, francia autóval száguldozik nagy magyarországi matricával!!
  Ez több, mint szánalmas!!!

  <moderálva>
  Nem igaz, hogy ez az egyetlen bérelhető hely van esztergomi viszonylatba!
  Rohadtul szarul eshetett, hogy nem azzal kezdhettek a jobbikosok, hogy innen is elüldöztük a zsidókat!”
 • 14. Szilágyi_Zsolt 2010. január 24. 13:36
  „Gjozsi88: ez egy EGYKORI zsinagóga, vagyis ma már nem az (ezért tehát semmiféle "zsidó szervezetnek" nem lehet hozzá köze). Ma egy, az esztergomi önkormányzat tulajdonában álló, nagyméretű, üres épület, és mint ilyen, kitűnően alkalmas tömegrendezvények megtartására; valószínűleg ha református templom, kultúrház vagy akármi más lett volna eredetileg, a Jobbik akkor is megpróbálta volna bérbe venni. (Különben is, ha a vádaskodáson kívül lenne valami egyéb fogalmad is a Jobbikról, akkor tudhatnád, hogy nem az egyszerű Steinmann Ábris bácsival vagy a Grünfeld Róza nénivel van bajuk, akik zsidó mivolta annyiban merül ki, hogy sabbátkor elballagnak a zsinagógába, de egyébként úgy élnek, mint akármelyik magyarországi öregember.)
  Az itt a gond, hogy ezek a bizonyos "zsidó szervezetek" nagyon hozzászoktak már ahhoz, hogy Magyarországon minden úgy történik, ahogy ők akarják - de reméljük, ennek a korszaknak hamarosan vége lesz.”
 • 13. gjozsi88 2010. január 24. 12:53
  „10-re!
  Nem érzed szánalmasnak, hogy zsidóztok és mégis oda akartok menni hozzájuk???
  Erkölcsileg hogy fér össze???
  Szart keverni meg nem kell!
  Mást nem tudtok..?
  No comment!”
 • 12. imre1964 2010. január 24. 12:32
  „Ha a Jobbik nem kerül be komoly létszámmal minden változatlan marad csak a név lesz más.
  Hajrá Jobbik
  Szebb jövőt”
 • 11. Phobos 2010. január 24. 11:32
  „Önleleplező kijelentés: Orbán leendő minisztere szerint nyugodtan szavazhatunk az MSZP-re, SZDSZ-re, bárkire, egyedül a Jobbikra tilos

  Hegedűs Zsuzsa zsidó származású szociológus, Orbán egyik tanácsadója, a hírek szerint a fideszes kormányban majd ő kapná a szociális miniszteri posztot. Az alábbi videóból kiderül, hogy Hegedűs Zsuzsa szerint egyáltalán nem probléma az MSZP-re vagy az SZDSZ-re leadott szavazat, sőt, kifejezetten buzdítja az embereket a szavazásra, ez derül ki az Infó Rádiónak adott interjújából.
  Akkor most ki is tolja a szocik szekerét? A Jobbik, a Kuruc.info vagy a Hegedűshöz hasonló "ellenzékiek"? Az alábbi döbbenetes videóból kiderül. Ennyit az "ellenzéki" szerepről. Az egész jelenlegi politikai elit közösen küzd a valódi változás ellen.”
 • 10. ggg 2010. január 24. 09:11
  „ennyit a zsidók világszerte híres toleranciájáról, bizonyították már számtalanszor <moderálva> ők mindenkinél felsőbbrendűnek érzik magukat, és a legundorítóbb módokon próbálnak hazát szerezni maguknak.”
 • 9. gjozsi88 2010. január 24. 08:17
  „jánosi!
  Az áfa használatánál be bizonyítottad a különbséget!!!
  Emlékszel?”
 • 8. jánosi 2010. január 23. 22:25
  „15 % és 17 %
  <moderálva>”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010: A rendőrség felkészült

Bencze József az idei év egyik legnagyobb feladatának nevezte, hogy az állampolgárok… Tovább olvasom