Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Magyar Népmese Hete a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban

A Magyar Népmese napja tiszteletére már 5. alkalommal egész hetes programsorozatot rendeztünk.

Ezen a héten minden a mese körül zajlott a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban. Szeptember 30-án ünnepeltük Benedek Elek születésnapját, aki mint meseíró a magyar gyermekirodalom hazai megteremtője. A mesék legősibb fajtája a népmese. A mesék, mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le. A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. A mese rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából. Nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek is: az életről tanítanak.

A jó mesehallgatóból lesz az örömmel olvasó gyerek. A meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik ebből az élményből nem részesültek! Azok, akiknek sokszor olvastak otthon, könnyebben tanulnak meg olvasni, amikor iskolába kerülnek. Talán nincs olyan ember a világon, aki ne tudna legalább egy kedvenc mesét vagy választott mesehőst megnevezni.

Galéria!


Benedek Elek születésnapja alkalmából már 2007 óta megrendezzük a Magyar Népmese Hetét a Bezerédj-kastély könyvtárában. Az idén is minden nap változatos programokkal vártuk az érdeklődőket:
Szeptember 26-án Mesék, mondák, mítoszok címmel Bende Ildikó előadására került sor, melyet 3. osztályos diákoknak tartott. Szeptember 27-én a ménfőcsanaki óvodások látogattak el hozzánk, hat ovis csoport mutatkozott be, és közösen adtak elő néhány verset. Szeptember 28-án rendeztük a mesemondó versenyt 1-6. osztályos tanulóinknak. Ezen nyugdíjas pedagógusaink értékelték a gyerekeket: Horváth Imréné, Kalotai Zsoltné és Németh Zoltánné.

A következő eredmények születtek:
2-3. osztályosok:
I. hely: Surányi Eszter
II. hely: Kiss Virág és Sélley Regina
III. hely: Ferenczi Fruzsina
4-6. osztályosok:
I. hely: Léb Eszter
II. hely: Horváth Bence
III. hely: Stanka Renáta

Szeptember 29-én nyílt egy csodaszép origami-kiállítás „Hajtogatott világ" címmel, mely elsősorban Laposáné Pintér Zsuzsanna kézügyességét dicséri. Játszóházat is tartott a gyerekeknek, ahol kipróbálhatták a hajtogatás művészetét. Ezen a napon volt a „Benedek Elek" meseillusztrációs rajzpályázat eredményhirdetése is. A legsikerültebb alkotásokat kiállítottuk. Ovis kategóriában Ferenczy Márton lett az első. 1-2. osztályosok között Fehér Júlia Csillag és Megyesi Cintia alkotása volt a legszebb. 3-4. osztályos tanulók között Horváth Gergő, 5-6. osztályosok nyertesei Horváth Kata és Szalay Anna. A legnagyobbak között Kincses Dóra és Szabó Patrícia alkotását értékelte a zsűri legjobbnak.

Szeptember 30-án a hagyományainknak megfelelően egész nap (8 órától 16 óráig) a „Meserétes" kígyózott végig a könyvtáron, ahol gyerekek és felnőttek mondhatták el vagy olvashatták fel kedvenc meséiket. A magyar népmesekincs remekei kicsik és nagyok tolmácsolásában hangzottak el. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, és jövőre is sokan ellátogatnak hozzánk a Mesehéten.
Sulyok Attiláné

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőpróba a szabadban

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, az idén harmadik alkalommal került… Tovább olvasom