Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Gyermek Kimonó Kiállítás Győrött - fotók, videó

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár immáron 21 éve szervezi Győrben a Japán kulturális programokat.


A rendezvényre 140. alkalommal került sor, ahol Japán művészek lépnek fel, vagyis azok, akik Japánhoz kötődnek, vagy foglalkoznak velük.

Ezúttal „Gyermekek Japánban" címmel, gyermek kimonó kiállítás nyílt meg pénteken délután öt órakor a Győri József Attila Művelődési Házban. A kiállítás május 26-ig tekinthető meg hétköznap délelőtt 10-től 16 óráig.

Videó: Gulyás Attila

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár József Attila Művelődési Háza és a Magyar – Japán Baráti Társaság szombathelyi és győri szervezetének kiállítása nagy érdeklődésre tartott számot. Fiatalok és felnőttek egyaránt kíváncsi szemekkel figyelték a keleti kultúra alkotásait. A megnyitó előtt , már nagy érdeklődéssel beszélgettek a győri látogatók arról, hogy miképpen is készültek a kimonók , milyen anyagot használtak és milyen kompozíciót sikerült az alkotóknak véghez vinniük. A megnyitó érdekessége volt, hogy a Győri Kodály Zoltán Általános Iskola Kórusa erre az alkalomra, Japán dalok éneklésével szórakoztatta a publikumot. Haiku verseket szavalt Kecskés Rózsa költő.

Gyermek Kimonó Kiállítás. Fotók: Gulyás Attila

A haiku versek három sorból állnak, melyek formailag kötetlenek. A haiku verseket a rímtelenség ellenére nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán – és mássalhangzók hangulati értéke miatt , melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van. A haiku azonban nemcsak versforma, hanem műfaj is. Haiku formában íródnak a szenrjú-k (tréfás alkalmi versek), vagy a dzsiszei-k (halál előtti búcsúversek) is, ezek azonban nem tartoznak a haiku műfaj alá.

A költő sorai előtt a Rozmaring német nemzetiségi kórus mutatkozott be Japán dalokkal, amelyek nagy sikert arattak a népes publikum előtt.
A kiállítást követően lehetőség adódott origamikat készíteni győri gyerekekkel, melyet Kurita Junko muzeológus gyermekei segítségével végezhettek a József Attila Művelődési Házban.

Képek és szöveg : Gulyás Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai és beledi karatésok sikerei Szlovákiában

A Szlovák Shinkyokushin Karate Szervezet által rendezett Oyama emlékversenyen vettek részt a Bushi… Tovább olvasom