Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Pánik egy szombathelyi panelben: korallsikló a mézesbödönben

Óriási riadalmat okozott egy sikló Szombathelyen. Az egyik panelház földszinti lakásában találták, még pénteken: éppen egy mézes edényt nyalogatott a konyha beépített szekrényében, amikor az egyik családtag benyúlt mellé. A hüllő nem sokkal később a szellőzőnyílásba menekült, ezért most a ház minden lakásában tartanak a felbukkanásától. A szakértők szerint a hívatlan vendég veszélytelen, bár hasonlít az erős mérgű korallkígyóra.
A család nem tart hüllőt, így aztán alaposan rájuk ijesztett az állat. Annyi lélekjelenlétük még volt, hogy lefotózzák, de megfogni már nem merték. Az anya a szomszédba rohant segítségért. Ádám István, a szomszéd lement, megnézte a siklót, nem mert hozzányúlni, hanem javasolta, hogy hívják a tűzoltókat, hátha ők tudnak segíteni. Nem tudtak, mert mire a helyszínre értek, a körülbelül 80 centiméteres hüllő elmenekült. Korábban valószínűleg egy közeli terrárium lakója volt, de megszökött a gazdájától.
Közben a szakértők - a fényképek alapján - megállapították, hogy egy ártalmatlan vörös királysikló, más néven korallsikló volt a család vendége. A hozzá nem értők könnyen összetéveszthetik a rendkívül veszélyes korallkígyóval, melynek tartásához engedély kell, korallsiklót viszont 15-20 ezer forintért bárki vásárolhat az állatkereskedésekben. Mindenesetre a család eltömítette a szellőzőt, ahol a sikló bekúszhatott a lakásukba.

Így néz az a sikló is, amely pánikot okozott Szombathelyen.
Így néz az a sikló is, amely pánikot okozott Szombathelyen.

Olvasóink írták

 • 7. tricse 2009. április 12. 11:19
  „Nem értem miért tarthat bárki is ilyen állatokat a lakásában? Csak azt ne mondjátok,hogy aranyos és lehet vele játszani,meg simogatni:)”
 • 6. mitirjak 2009. április 12. 08:09
  „Egy sikló!!? Majd amikor megindulnak a patkányok,mint amit látok szemét szállításkor!A konténerből csakúgy
  ugrálnak ki amikor ürítenek! Ezek ˝sűldők˝ha bekeverednek a lakásba,lehel akármilyen purhab,vagy beton
  nincs menekvés!Ki foglalkozik ezzel? Senki!Ez a város a Gy.S megye 2.városa!”
 • 5. elemér 2009. április 12. 00:25
  „Három fajta mérges kigyóra emlékszem és az obégatásokra, medic, medic, ami én voltam. Senki nem hősködött nekem. Ilyenkor iram és adni az antivenin injekciót. Nem vártam a szimptomokra.”
 • 4. zeta62 2009. április 11. 21:59
  „Hmmm.....
  A "Brehm: állatok világa" így írja le:
  "A korallsiklók kicsiny, megnyúlt, kissé otromba, hengerestestű kígyók, a nyaktól alig elkülönülő fejjel és rövid farokkal. Kicsiny szemeik pupillája kerek. Ruházatuk egyforma alkotású, 15 sorban elrendezett pikkelyekből és lekerekített haspajzsokból áll; alfelpajzsuk egyszerű, alsó farkpajzsaik párosával állanak. Szájnyílásuk látszólag kicsiny, de ennek ellenére is a nagyobb zsákmányt, így az egeret is le tudják gyűrni. Csatornás fogaik mögött egyetlenegy tömör foguk sincs. Wied herceg még nem mérgeseknek tartotta a korallsiklókat, az újabb szerzők azonban megegyeznek abban, hogy mérgük éppen olyan hathatós, mint a más, hasonló nagyságú, barázdás vagy csatornás méregfogakkal bíró fajoké. Minthogy azonban legtöbb fajuk nem harapós, veszély nélkül kézbe is vehetők, kivéve az északamerikai Elaps fulvius-t, melyet valóban veszélyesnek kell mondanunk."”
 • 3. Cancer 2009. április 11. 21:17
  „Menj elemert, Elemer...”
 • 2. elemér 2009. április 11. 18:09
  „Ja ezt eltudom képzelni hogy bevoltak gazulva. Luisianaban találkoztam ezzel a kigyóval elösször. Belemászott a hálozsákban. Itt kapott a gyalogság továbbképzést mielött Vietnamban küldték az embert.”
 • 1. jockey 2009. április 11. 17:30
  „Micsoda gondos gazdi lehetett, akitől csak úgy lelécel egy sikló. Leemelte a terrárium tetejét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai-hatás - roham várható a bölcsődékben

Tovább olvasom