Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Bolgár ajánlat az ebédlőben

Keglovich László, a Sopronból induló, de 18 évesen már a Győri Vasas ETO-ban játszó népszerű győri sportember az 1968-as mexikói olimpián volt tagja az aranyérmes csapatnak, amely harmadszor nyerte el az olimpiai elsőséget.
A kitűnő győri játékos már a római olimpiai csapatnál is szóba került, de egy sérülés miatt a fantasztikus lehetőség elszállt, akárcsak négy évvel később. Az 1968-as év azonban meghozta a sikert. Az egyenletesen jó teljesítményt nyújtó győri hátvéd tagja lett az olimpiára utazó keretnek.

– A harmadik olimpiára sikerült kijutnom, amit valószínű, annak is köszönhetek, hogy csatárból 1967-ben védő lettem. Szusza Feri bácsi látta, hogy gyors vagyok, technikailag képzett, az egymás elleni küzdelemben kemény is, miután ebben az időszakban lett nagy divat a felfutó hátvéd, azt mondta, menjek hátra. Így lettem jobbhátvéd. Tény, hogy nehéz volt bekerülni a csapatba. Sok jó játékos volt. Sokat számíthatott a jó teljesítmény is, hiszen a ’67/68-as bajnokságban az év eredményei alapján első lettem 7-es átlag fölötti eredményemmel.
Szusza Ferencnek igaza lett. Az 1966-ban Magyar Népköztársasági Kupát nyert Győri ETO-ban – mint azt az akkori összeállítás mutatja, hátsó sor, balról: Tóth, Somogyi, Orbán, Nell, Kiss, Izsáki; első sor: Szaló, Keglovich, Varsányi, Győrfi, Stolcz – még elöl játszó Keglovich megtalálta igazi helyét, és nagyszerűt produkált éveken keresztül ezen a poszton, egészen pályafutása befejezéséig.

– Az olimpián egy mérkőzést játszottam. A második mérkőzésen kaptam lehetőséget a játékra Ghána ellen. Nehéz meccs volt, 2–2 lett a végeredmény. Nagyon jól játszottak, fantasztikus csatáraik voltak. Utána már sima volt a menet. Izraelt 2–0-ra vertük, az elődöntőben a japánokat 5–0-ra. A döntőben 4–1-re győztünk Bulgária ellen is. A döntő leginkább azért maradt emlékezetes, mert a bolgárok nem nagyon tudták elfogadni, hogy kikapnak. Már a mérkőzés előtt azért lobbiztak az ebédnél, hogy adjuk döntetlenre, és akkor két aranyérmet osztanak ki. Persze erről szó sem lehetett. Három játékosukat állították ki a mérkőzésen. Mint kiderült, mindenki kapott volna győzelem esetén egy kis házat.

– Az olimpia fantasztikus volt. Számos hírességgel ismerkedhettünk meg. Az már kevéssé jó emlék, inkább kínos, hogy Varga Zoli elhagyta a csapatot.
Keglovich László
Keglovich László

Guadalajarában, az utolsó csoportmérkőzés előtti kirándulásról rosszullétre hivatkozva kimentette magát, és mikor visszatértünk, akkor derült ki, hogy otthagyta a csapatot. Páncsics Miki, a szobatársa jelezte, hogy Zoli minden cucca eltűnt, valószínű, lelépett. Pedig micsoda formában volt.

Az olimpia után ötször volt válogatott az olimpiai bajnok. Edzett, játszott, tanult. 1973-ban hagyta abba az aktív játékot. Edző lett, de aztán rájött, ez nem neki való. Testnevelő tanári diplomával a győri Bercsényi Miklós Gimnáziumba ment el tanítani.

MEXIKÓ, 1968
Sportág: labdarúgás.
Edző (szövetségi kapitány): Lakat Károly.
Érem sorsa: otthon.
Kabala: „Mindig tisztességgel felkészültem, minek az?"
Legnehezebb ellenfél: „Ghána, meglepett bennünket."
Legkínosabb esemény: „A bolgárok meg akarták beszélni a  döntetlent, Varga Zoli elhagyta a csapatot."
Legszebb pillanat: „A nyakamba akasztották az érmet és a Himnusz a dobogó legmagasabb fokán."
– Az olimpia egy sportolónak a mindent jelenti. A legcsodálatosabb dolgot, amit elérhet. A sportoló minden vágya, hogy kikerüljön az olimpiára, és ha jól is szerepel, az már a csúcs. Nem véletlen, hogy napjainkban is a legnagyobb sztárok, mint például Ronaldinho, azért küzdenek, hogy ott lehessenek az olimpián. Még a nemzetközi szövetség, a FIFA is állást foglalt, hogy a 23 éven aluli játékosokat el kell engedni a pekingi olimpia labdarúgótornájára. Abban reménykedem, hogy a labdarúgásban is az lesz, mint a többi sportágban, hogy valóban a világ legjobbjai legyenek ott. Azért olimpia az olimpia. Nagyon várom már a pekingit.

Hogy milyen eredményt érnek el majd a magyarok? Nagyok az elvárások. Hat aranyérmet várok, pedig tudom, mindig nehezebb lesz eredményt elérni. Kire tippelek labdarúgásban? Nem tudom. A brazilokra most nagyon odafigyelnek. Számos fiatal sztárt visznek ki. Majd meglátjuk. Egy biztos, nagyon színvonalas lesz a mezőny.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyűrűk ura

Csollány Szilveszter nem aktív versenyzőként, hanem a magyar csapatnak szurkolni és segíteni utazik… Tovább olvasom