Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A pártvezetés meneszti Kádárt

Ezt írta a Kisalföld: 1989. május 2–17. - Május 3-án a Kisalföld első oldalán terjedelmes tudósítást közöl a műszaki határzár elbontásának megkezdéséről. A határzár oldása bizonyára sokakat érdekelt, de egy ennél látszólag kevésbé fajsúlyos hír minden bizonnyal jobban izgatta a helyi olvasókat.

„Ülést tartott a győri pártbizottság" a cikk címe. No ez aligha csigázta fel az embereket, de a témát a felcím jelzi: „NEB-vizsgálat a lakásgazdálkodásról". A NEB a Népi Ellenőrző Bizottságot jelentette, ami amolyan szocialista számvevőszék és fogyasztóvédelem volt egyszerre, pártdelegáltakkal és a nép egyszerű gyermekeivel. Nos, a győri NEB megállapította, hogy a városi tanácsi lakásgazdálkodása terén „az összességében eredményes munkát több szabálytalanság és indokolatlan előnyhöz juttatás is jellemzi". Név szerint is megemlít a cikk néhány kádert, akik ügye „gyanúsnak" bizonyult. Ilyen skandallumra nemigen volt példa, mármint arra, hogy az MSZMP lapja teret adhatott volna ilyen bíráló tartalmú írásnak. Ez már egyértelműen a változások szele volt.

Május 9-én szintén az első oldalon indult cikk két száraz mondattal adta hírül: a központi bizottság „úgy határozott, hogy felmenti Kádár Jánost a párt elnöki tisztségéből és KB-tagságából. A testület írásbeli üzenetet intézett Kádár Jánoshoz, melyet nyilvánosságra hoz." Sic transit gloria mundi, avagy így múlik el a világ dicsősége. Másnap aztán olvasható a Kádárnak intézett levél is, amelyben a KB tagjai leszögezik, „megrendülten értesültek súlyosan megromlott egészségi állapotáról", ezért „mentesítik" őt funkciói alól. Az üzenet valójában visszafogott méltatása a „történelmi jelentőségű életútnak". Úgy tudni, az üzenet első verziója jóval kritikusabban fogalmaz. Kádár és a közvélemény azonban ezt akkor nem ismerhette meg. Egy újabb nappal később a lap közölte Kádár válaszát is, amely valójában egy utolsó búcsúnak hat. A volt pártvezető „fegyelmezett kommunistaként" elfogadta a döntést, s megjegyzi, „higgyék el, minden tettemet a jó szándék vezette".
Ugyanakkor kétségeinek is hangot ad: „Engem mostanában inkább saját felelősségem gondolata foglalkoztat."


Horváth Ede a győri pártértekezleten

Május 7-én pártértekezletet tartottak Győrött. Azon felszólalt Horváth Ede, a Rába MVG vezérigazgatója is. Ellentmondásos tevékenysége azóta is vita tárgya, éppen ezért érdemes felidézni akkori beszédét. A tárgyilagos olvasó is megállapíthatja, máig égető problémákra és hibákra világított rá. A Kisalföld ezt közölte a felszólalásból:
„Mai gondjainkról és a kibontakozás lehetséges módjáról szólva azon a véleményen volt, hogy 1945-ben rossz modellt választottunk, ráadásul rosszul másoltuk le, később pedig már torzítottunk rajta. Kiderült, hogy hosszú távon nem volt megfelelő. A munka becsület és dicsőség dolga! – hirdettük valamikor, ám a munka leértékelődött, meghazudtoltuk a jelszót. Negyven év óta az alkalmazott bérrendszer nem volt megfelelő, a bérek képtelenek voltak ösztönözni. 1956-ról úgy vélekedett, hogy a magyar nép nagy tragédiája.

– A lehető legrosszabb káderpolitikát folytatjuk Magyarországon – hangsúlyozta. – Jó programot is csak megfelelő emberekkel lehet végrehajtani. Nálunk sose az került vezető posztra, akit a kollektív bölcsesség alapján eredetileg javasoltak. Példaként említette: egy miniszter kinevezésénél azt hallotta indokként, az illetőt előző munkahelyén könnyen tudják nélkülözni. A technológiai másolást is rosszul végeztük. Ma is bürokraták irányítják az országot – hangsúlyozta. – A kormányzat azokat bünteti, akik fejlett technikát alkalmaznak. Ezeket ötvenszázalékos fejlesztési adó sújtja, míg az elavult, negyvenéves technikát meghonosítókat 15 százalék.

Horváth Ede közölt egy rendkívül figyelemre méltó adatot: a Rába MVG esztendőnként mintegy 220 millió forintot fizet be a nyugdíjalapra. Ugyanakkor a Rábából nyugalomba vonultak évenként nem egészen feleennyit kapnak. A többit elnyeli egy feneketlen zsák. Mint elmondta, a sajtót sok bírálat éri, pedig a sajtó csak azt tükrözheti, ami a valóság. Mindennapos tapasztalat, hogy mond valaki valamit, aztán másnap másvalaki megmagyarázza, mit kell érteni alatta. A gazdaságban és a politikában – hangsúlyozta Horváth Ede – profi vezetőkre van szükség!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarcsafürdői emlék

„A szauna olyan helyiség vagy külön kis faház, amelyet felfűtenek, hogy benne emberek… Tovább olvasom