Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A szervezők is jól ''futottak''

A nemzetközi szövetség szakembereinek legnagyobb elismerését vívta ki a Győrött rendezett duatlon-világbajnokság.

Kell-e Győrnek a vb?

A duatlon nem tartozik a legnézhetőbb sportágak közé, a kívülálló számára – még a remek szpíkerek ellenére is – nehezen követhető maga a verseny. Ennek ellenére a jó hangulatra és a látogatottságra sem lehetett panasz a történelmi belvárosban rendezett eseményen.

Az alcímben feltett kérdésre – Kell-e Győrnek a vb? – az igenlő választ elsősorban a város vendéglősei, szállodásai adhatják meg, hiszen a mintegy kilencszáz résztvevő és a kísérők, a hozzátartozók megtöltötték a megyeszékhely hoteljeit, a teraszokat. Költésükből a győriek gyarapodtak.

A sportturizmus – amelynek fellendítését zászlajára tűzte az új városvezetés, mely Borkai Zsolt polgármesterrel az élen egyébként végig magas szinten képviseltette magát a vb-n – élő és ékes példája volt a duatlon-világbajnokság.

Színvonalas rendezés

A Nemzetközi Triatlon Szövetség duatlon szakágának vezetői a legszebb jelzőkkel illették a környezetet, a rendezést. Eugene Kraus, a testület technikai főnöke kifejtette: Győr nem először igazolta, hogy méltó helyszíne a sportág nagyszabású randevúinak. Az amatőrök népes mezőnye, valamint a rangos elit is hiba nélkül ért célba. A vezető úgy fogalmazott, jelesre vizsgáztak a szervezők és máskor is szívesen tér vissza Győrbe. Akár magánemberként is.

Segítők minden szinten

A mintegy hatvanmillió forint költségvetésű világbajnokság nem lehetett volna sikeres, ha a „hivatásos sportmunkások" mellett nem segített volna a rendezésben számos önkéntes. Érdemes megemlíteni az Aranykéz Egyesület látássérült masszőreit, akik örömmel vállalkoztak arra, hogy felfrissítsék a versenyzők megfáradt izmait. A jótékonysági rendezvényeiről is ismert Győr és Környéke Motoros Baráti Kör látványos járgányaival kellemes színfoltja volt a világbajnokságnak. A mentőknek szerencsére nem akadt túl sok dolguk. Egy holland duatlonost medencesérüléssel kellett kórházba vinni, néhány japán gyomra pedig a magyaros konyhát nem bírta.

A legemlékezetesebb azonban minden bizonnyal egy angol versenyzőnő esete marad számukra, aki elájult a pályán, majd amikor a kiérkező mentőautóba helyezték, heves ellenállásba kezdett. Nagy Tibor, az Oxyteam Nemzeti Sportszövetség Mentőszolgálat tulajdonosa, mentőtisztje elmondta: „A sportolónak a túlzott igénybevétel hatására beszűkült a tudata, leesett a vércukorszintje, furcsán viselkedett. Nem látta be, hogy az orvosi ellátásra szüksége van. Fetrengett a járdán, rúgkapált, majd a mentőautóból is kiugrott. Ártani azonban nem akart senkinek. Miután elláttuk, megnyugodott, s teljesen normálisan viselkedett."

Triatlon-vb következik?

Sokak számára ismert, a 2010-es triatlon-világbajnokság rendezését Budapest nyerte el. Az úszásnak a Városliget-tó adna otthont, de elképzelhető, hogy nem lesz 3,5 milliárd forint a tó rendbetételére. Más helyszín pedig állítólag nem alkalmas a fővárosban a triatlon nyitószámára. Informálisan felvetődött, Győr lehetne a biztonsági tartalék. Itt viszont a hatezer induló elszállásolása okozna gondot...

Papp Győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar aranyak a győri vb-n

Két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett a magyar válogatott a hétvégén Győrött rendezett duatlon-világbajnokságon, amely rekord részvételt hozott a sportág történetében. A legnagyobb magyar sikert kétségkívül az oroszlányi Tóth Zsófia érte el: előbb egyéniben, majd csapatban is aranyérmes lett. Tovább olvasom