Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Újraindul a Fertő tavi hajózás

A Fertő tavi hajótársaságok április közepétől újra elindítják belföldi
járataikat.

A Fertő tavi hajótársaságok április közepétől indítják belföldi járataikat, számos újdonságot is kínálva. A vízi határellenőrzés módja egyelőre nem változott, pedig az Írott-kői Natúrpark mintájára a szúrópróbaszerű ellenőrzéssel gyorsulna és egyszerűsödne a határátlépés.

– Készen állunk a szezonnyitásra, csak kisebb karbantartási munkák vannak hátra – mondta el Horváth József, a Fertő Tavi Hajózási Kft. ügyvezetője. – Ha az időjárás is engedi, április közepétől indítjuk első járatainkat.

A Fertő Tavi Hajózási Kft. két hajóval közlekedik a tavon: a 120 férőhelyes Burgenland mellett kisebb társaságokat is tudnak szállítani a Rákossal. Félórás sétahajózást kínálnak a Fertőrákosi-öbölben, egyórásat az öböl nádasai között, és bejelentkezés alapján szerveznek  utakat  Ausztriába: Meggyesre (Mörbisch), Rusztra (Rust) és Illmicre (Illmitz). – Újdonságként idén a belföldi hajójáratok is érintik Meggyest (Mörbisch) – újságolta Horváth József.

A Drescher Hajózási Kft. naponta négy járatot indít Ausztriába a Fertőrákosi-öbölből, emellett grillpartikat, születésnapokat szerveznek, és esténként a meggyesi víziszínpad előadásaira visznek vendégeket. A magyar oldalon négy, Ausztriában nyolc hajóval bíró osztrák-magyar társaság különleges Úrnapi köszöntőt szervez május 29-ére.

– A magyar és az osztrák Fertő tavi együttműködés megerősítése céljából a négy világtájat jelképező tóparti településekről indulnak társaságunk hajói a B0-ás határpont irányába az emlékmű avatására – vázolta az ünnepség terveit Veres János, a kft. ügyvezető igazgatója.

– Május elsején nyílik meg a Fertő tavi vízi átkelőhely, ahol a határellenőrzést végezzük – tájékoztatott Régi Zoltán őrnagy, a Soproni Határrendészeti Kirendeltség vezetője. – A  jogszabályok nem változtak idén, így a nem uniós állampolgárok útlevéllel, az unióbéliek személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetik át a vízi határt. Csónakkal és úszva továbbra sem lehet átmenni osztrák területre, ezt csak az engedéllyel rendelkező hajótársaságok és vitorlások tehetik meg.

Egyelőre tehát várni kell arra, hogy korlátozások nélkül juthassunk át a tó ausztriai felére. Könnyebbség lenne, ha az Írott-kői Natúrpark mintájára a Fertő-parton is a szúrópróbaszerű határellenőrzés működne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicserélik a teljes tetőszerkezetet

A felújítás régóta váratott magára, ugyanis 1994-ben az egyetem jelképes összegért kapta meg a volt iskolát Soprontól. A tervezett határidőnél egy hónappal korábban, várhatóan április végén már befejezik a soproni Erzsébet utca–Deák tér sarkán lévő AMI épületének teljes tetőszerkezetcseréjét. A költségeket minisztériumi forrásból fedezik. Tovább olvasom