Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Tele a város osztrákokkal

Sopron - Termálturizmus, hétköznapi bevásárlás, tankolás – ez csak kis szegmense annak, amiért az osztrákoknak ismét megéri hozzánk jönni. Az euró a forinthoz viszonyítva szárnyal, emiatt érdemes nálunk elkölteni, Sopron ismét megtelik osztrákokkal.

„Rossz" a forint, kesereg a magyar, amikor nemzeti valutáját az euróhoz hasonlítgatják. A „rossz" azonban nézőpont kérdése, hiszen aki euróban keres, most nagyot kaszálhat a még mindig magas átváltási árfolyamon.

Az osztrákokat   visszacsalogatja hazánkba a lassan hungarikummá váló gazdasági agóniánk. Élénkül a turizmus és ismét megtelnek a bevásárlóközpontok, az osztrák, ha teheti, idehozza pénzét, hiszen itt több mint másfélszeresét kapja áruban és szolgáltatásban. Ezt támasztja alá a Bank Austria felmérése is, amelyből kiderül, hogy az osztrákok kedvelt úti céljai közül Magyarországon ér a legtöbbet a pénzük: 100 euró 65 százalékkal nagyobb vásárlóerőt képvisel hazánkban, mint Ausztriában. A bank kimutatását tartalmazó „vadplakátok" százai tűntek fel az elmúlt napokban Bécsben.

– Nálunk tíz vásárlóból korábban is tíz volt osztrák, most pedig inkább tizenkettő – vélekedik tréfásan Rácz Roland, a Sopron Plaza előtti kertészeticikk- és ajándékbolt egyik eladója. – Érezhetően megnőtt az érdeklődésük Magyarország iránt, és mintha gazdasági válságról szó sem lenne, sokkal többet költenek. Ami eddig átszámítva hét euró volt, azt most hatért elvihetik és el is viszik.

A fürdőturizmus iránt nagy az igény, sokan választják hazánkat Sara Fischer, a kismartoni Blaguss utazási iroda munkatársa szerint is. Fotó: Magasi Dávid
A fürdőturizmus iránt nagy az igény, sokan választják hazánkat Sara Fischer, a kismartoni Blaguss utazási iroda munkatársa szerint is. Fotó: Magasi Dávid

Ismét azt lehet érezni Sopronban, amit régen, hogy visszatérnek az osztrák bevásárlóturisták, akik már nemcsak a szépségszalonokban és a fogorvosnál, de az üzletekben is hajlandók költeni.

A parkolóban bolyongva is észrevehető: az autók legalább 80 százaléka osztrák. Sok a környékbeli, de bécsi, sőt, karintiai kocsit is látni. – Alkalmanként jövünk bevásárolni, örülünk, hogy most jó az euró, még mindig meglepően sok forintot kapunk érte – mondja Maria és Christiane Schlaffer válogatás közben az egyik üzletben. A két lány a határ széléről érkezett, mint mondják, nekik Sopron közelebb van, mint Bécs, így nem csak a benzinen spórolnak. Van ismerősük, aki új autóért is átjött Magyarországra, ezzel több száz eurót spórolt meg.

A forint gyengélkedésével egyenesen növekszik a külföldről érkező turisták száma is. Termál- és élményfürdőinkben is egyre több az osztrák, hiszen olcsóbbak, mint a kinti hasonló létesítmények. Csak összehasonlításképpen: a locsmándi termálfürdőbe a napijegy 19,40 euró (5600 forint), a sárváriba pedig 2200 forint. Előbbi tehát kétszerese, sőt, közel háromszorosa az utóbbinak.

Válogatás: Maria és Christiane Schlaffer azért jár Sopronban bevásárolni, mert ugyanazokat a termékeket nálunk negyedével olcsóbban kaphatják meg. Fotó: Magasi
Válogatás: Maria és Christiane Schlaffer azért jár Sopronban bevásárolni, mert ugyanazokat a termékeket nálunk negyedével olcsóbban kaphatják meg. Fotó: Magasi

– A határ közelsége (és az egyedi túraszervezés) miatt nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mennyien mennek Magyarországra üdülni, de nálunk is sokan keresik a magyar utakat – mondta el érdeklődésünkre Sara Fischer, a kismartoni Blaguss utazási iroda munkatársa. – Katalógusainkban szinte csak fürdőturizmus-jellegű ajánlatok vannak, de ezek elég jól „mennek" mostanában.

Az egyik legnagyobb eisenstadti szállodából sem ritka, hogy a vendégek egy napra átruccannak magyar oldalra.  – Tervezzük, hogy bevezetünk egy soproni városnézős-bevásárlós túrát, mert úgy tűnik, lenne igény ilyesmire – vélekedik Udvardi Krisztina, a Hotel Burgenland értékesítési menedzsere. – A környék nagy nyári programsorozatai (a fertőmeggyesi és a margitbányai ünnepi játékok) idején gyakori a telt ház, olyankor eddig is ajánlottuk a magyar szállodákat. Idén talán már ajánlani sem kell őket, a vendégek maguktól is szívesebben választják majd ezeket.

Olvasóink írták

 • 16. soproni 2009. április 14. 18:23
  „15.Ing.Böck Most viccesnek tartod magad azért,mert közszemlére tetted a hiányos inteligenciádat a bemutatkozásoddal?”
 • 15. Ing.Böck 2009. április 14. 10:04
  „Örülj neki, hogy valaki unalomból megveszi azt a sok szart amit árultok !”
 • 14. peppino1991 2009. április 14. 08:43
  „Győri vagyok...És tényleg sok szlovák jár át...És akkor most menjünk vissza egy kicsit az időben...
  Mi mit csináltunk mikor megérte átmenni tankolni meg vásárolni???
  Mi is átmentünk...Csak az ostoba magyar csak azt veszi észre hogy ők jönnek át mintha mi soha nem jártunk volna még ott...”
 • 13. Telepathia 2009. április 14. 08:41
  „Ez a hír úgy nem igaz ahogy leírták. Aalpvető tévedés.”
 • 12. soproni 2009. április 13. 18:29
  „Orfeusz!
  "A saját hazánkban hadd legyünk már fontosabbak, mint a turisták!" Gondolom Te is jársz turistaként más országokban....mi lenne,ha ők is így gondolkodnának mint Te? Jöjjenek csak a szomszédok,legalább fellendül Sopron idegenforgalma és bevásárló turizmusa,hisz ők hozzák a pénzt nekünk!”
 • 11. idurboy 2009. április 13. 10:27
  „üdv! nekünk magyaroknak csak vicböl csatlakoztunk a euhoz évekota halogatják a euros pénz bevezetését a minisztérimnak evel kéne foglalkoznia nem pedig a megszoritásokal azoknak bezeg akik kiüriteték a állam kaszát megse kotyan”
 • 10. Orfeusz 2009. április 13. 09:44
  „Ami öröm néhány kereskedőnek, tragédia a magyaroknak. Nem szállodákból, fodrászatokból és élelmiszer boltokból áll az ország. A hazaiaknak is meg kellene valamiből venniük az élelmiszereket, ők is szeretnének fodrászhoz járni stb. A saját hazánkban hadd legyünk már fontosabbak, mint a turisták! Nem az osztrákok, mi fogunk választani.... Márha engedi a hatalom és nem bízzák az osztrákokra ....”
 • 9. elemér 2009. április 12. 16:07
  „Csak lassan a testtel, minden attol függ hogy Obamanak sikerül e. Amcsik nélkül megáll az ész.”
 • 8. Eüdolgozó 2009. április 12. 12:05
  „Időlegesen lehet, hogy 270 körül lesz az Euro, de nem fog sokáig tartani! Az év végéig még jónéhányszor át fogja lépni az Eur/Ft árfolyam azt a bizonyos 300 Ftos küszöböt.”
 • 7. Intel 2009. április 12. 11:36
  „Nem kell sokat várni...
  Ha jövő héten bejelentik a reformokat, és kedvezően fogadja a piac, akkor juniusra akár 270 alá is benézhet a Ft...
  Ez az árfolyam nem a valódi árfolyam....”
 • 6. Eüdolgozó 2009. április 12. 11:02
  „Ha már ilyen sz@r a helyzet legalább a külföldiekre alapozhatunk akik idehozzák a pénzüket és így a magyar vállakozók egy része talán megmenekül a felszámolástól. Én csak attól félek, hogy ezáltal az árak kissé még emelkedni is fognak mondván, hogy a Szlovák és az osztrák úgyis megveszi mert még megéri nekik.”
 • 5. elemér 2009. április 12. 10:24
  „Szóval Györben a tótok és Sopronban a sógorok. Japánok és amcsik még nem járnak oda fürödni és vásárolni.”
 • 4. FREDDY/S 2009. április 12. 09:11
  „"Csak összehasonlításképpen: a locsmándi termálfürdőbe a napijegy 19,40 euró (5600 forint), a sárváriba pedig 2200 forint. Előbbi tehát kétszerese, sőt, közel háromszorosa az utóbbinak." Ezt csak egy rövidlátó hasonlítja így össze, mert egy osztrák fizetése még nem azonos a magyar fizetéssel, nemde...”
 • 3. Nusinéni 2009. április 11. 22:19
  „Szerencsés dolog,de mi van Győrbe és környékén a Szlovákok lassan már letaposnak bennünket. Szlováknál erőszakosabb finoman Ostobább nincs.”
 • 2. bogote 2009. április 11. 21:48
  „Humorosan nyilatkozott a fiatalember,de igazat mondott mert ez igy van.”
 • 1. jockey 2009. április 11. 17:32
  „Ez jó! A soproniak nagy része meg Ausztriába jár uszodába. Helycserés támadás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhetnek a gólyafiókák

Harka - Apróságnak tűnik, de mégis példaértékű gesztust tett az E.ON áramszolgáltató Harkán. Igaz,… Tovább olvasom