Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés: 68 önkormányzati alkalmazott kerül át a járáshoz

A fejlesztési koncepció szerint újabb mélygarázs épülhet(ne) Sopronban. Fodor Tamás polgármester leszögezte: erre nem mostanában kerül sor.


12. 54.

Véget ért a közgyűlés.

12. 00.

A járási rendszer és hivatal a téma. Az előterjesztésben az szerepel, hogy 68 önkormányzati alkalmazott kerül át a járáshoz. Emellett a Fő tér 5., illetve az Új utcában kap helyet a hivatal.

Biczi László kérdez: arról kér tájékoztatást, hogy a vagyonelemek átadása mellett, mely feladatok kerülnek át a járáshoz?
Dobos József: a jogszabály jövő év január elsején lép életbe. Az átkerülő feladatok, intézmények: a gyámhivatali rendszer, a hivatásos gondnokok, az okmányirodák, egyes szociális ügyek.

Ismét Biczi László: mi várható a jövőben? Lesznek-e további személyi átadások? Miként változik a város finanszírozása?

- Az épületrészek ingyenesen kerülnek az államhoz. A finanszírozást a kormányhivatalon keresztül az állam finanszírozza majd. Az országgyűlés még nem fogadta el a jövő évi költségvetésről szóló törvényt, így egyelőre az nincs szabályozva, hogy mekkora pénzösszegek jutnak, kerülnek el az önkormányzatokhoz - tudatta Dobos József.
Gőbl Gábor is kérdez: a megyeháza és a Színház utca közti átjárót ki újítja fel?

Dobos József elmondta, az épületek önkormányzati tulajdonban maradnak. Az átjáró rendbetétele az önkormányzat feladata marad.

11. 53.

Ahhoz, hogy a színház költségvetési támogatást kapjon, szükséges fenntartói megállapodást kötni az önkormányzattal. Ez most 2015 december 31-ig érvényes. Ezen szerződés a várostól újabb pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent.

11. 49.

Átszervezik a Gesztenyés körúti Időskorúak Gondozóházát. A Balfi utcában növelik az átlagos ápolást nyújtó helyeket. A témáról egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk. Az írás itt érhető el >>

Varga Gyula (MSZP), az kérdezte, hogy az átszervezés mekkora megtakarítással jár, és mi lesz épület és az itt dolgozók sorsa?

Mintegy tízmillió forint megtakarítást jelent. A további sorsáról a városvezetés dönt, ám várhatóan értékesítik azt, mivel nem gazdaságos az épület működtetése. Az átszervezés hét dolgozót érint, ők a Balfi utcában fognak majd dolgozni, senkit sem küldenek el.

Gőbl Gábor az iránt érdeklődött, hogy miként fogadták a hírt az ott lakók? Megtudtuk, az ott élők előzetesen hozzájárultak az átköltözéshez.

11. 47.

A 2013/14-es tanévben induló szakképzésekről szóló előterjesztést is elfogadták.

11. 45.

Az önkormányzat kezességet vállal a Raabersport Kft. folyószámla hitel felvételéhez.

11. 44.

Megváltozott a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályozást és a Lövérek védelméről szóló rendelet.Sz önkormányzat szigorítja a kerti hulladék égetésének szabályait.

Március 1-jétől április 30-ig, illetve október 1-jétől november 30-ig vasárnap kivételével 8 és 18 óra között lehet majd a kertekben tüzet gyújtani (kivéve persze, ha általános tűzgyújtási tilalom van).

11. 39.

Módosult a belváros forgalmi rendjéről szóló helyi rendelet. Ebből eltűnt a behajtási engedély visszavonása mint szankció, helyette pótdíjszorzóval emelt összegű büntetést építettek be a szabályozás szövegébe.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy mekkora összegbe kerül a behajtási engedély, illetve az is, hogy mely utcákban lehet gépjárművel a járdán parkolni.

11. 07.

Elfogadták a város településszerkezeti tervének felülvizsgálatáról szóló előterjesztést.

10. 36.

Elfogadták Sopron hosszútávú városfejlesztési koncepcióját. A részletek itt érhetők el >>

A város hosszútávú városfejlesztési koncepciója Bebesi Józsefben, az LMP képviselőjében és Gőbl Gáborban generált kérdéseket. Pedig érdekes olvasmány került a testület elé: bár tartalmazza a mélygarázsépítés lehetőségét a belvárosban, a polgármester sietett leszögezni, nem mostanában kerül erre sor.

Az új főépítész, dr. Orosz Bálint ötlete már inkább újszerű: az egyetemistákkal lehetne benépesíteni a történelmi belváros épületeit.

Gőbl Gábor szerint, ha ismét szocialista városvezetése lesz Sopronnak, akkor ők ezt prioritásnak érzik a mélygarázs létesítését, és megépítik azt. Miközben ismertek a Petőfi téri létesítmény beruházásának körülményei.

(A témára egy későbbi írásunkban részletesen visszatérünk - a szerk.)

10. 28.

Gőbl Gábor (Jobbik) ügyrendi kérdésben tette fel, hogy az 1956-os eseményekre emlékezve énekeljék el a Himnuszt. Fodor Tamás polgármester szerint, mivel a halottakra emlékeznek, így ne a Himnuszt énekeljék el, hanem legyen egy perces néma csend.

A képviselők azt szavazták meg, hogy egy perces néma felállással adózzanak az áldozatok emléke előtt.

10. 25.

Ocsák József, a helyi választási izottság vezetője ismertette az időközi választás eredményeit, ezt követően Németh Imre átvette a képviselői megbízólevelét.

9. 55.

Sürgősséggel tárgyalják majd többek között a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-vel kötendő fenntartói szerződést, a szúnyoggyérítést, valamint a járási hivatal kialakításához szükséges megállapodást is.

Németh Imre (MSZP), neve már felkerült a kijelzőre, így ő várhatóan ma teszi le az esküt. Az új képviselő azt úgy lett tagja a közgyűlésnek, hogy Rádonyi László összeférhetetlenség miatt lemondott. Az időközi választást Varga Gyula (MSZP) nyerte meg. Ám ő listán már tagja a testületnek,  s így lépett helyére Németh Imre.

Előzmény:

A településszerkezeti tervet felülvizsgálják, a hosszú távú városfejlesztési koncepciót várhatóan elfogadják a közgyűlésen a képviselők. Újra módosítani fogják a belváros forgalmi rendjéről szóló helyi rendeletet, miután annak több paragrafusát is az alaptörvénybe ütközőnek ítélte a megyei kormányhivatal.

Eltűnik a rendeletből a behajtási engedély visszavonása mint szankció, helyette pótdíjszorzóval emelt összegű büntetést építenek be a szabályozás szövegébe.

Megváltoztatják a levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályozást és a Lövérek védelméről szóló rendeletet is. Mindkettő azért változik, mert az önkormányzat szigorítja a kerti hulladék égetésének szabályait.

Március 1-jétől április 30-ig, illetve október 1-jétől november 30-ig vasárnap kivételével 8 és 18 óra között lehet majd a kertekben tüzet gyújtani (kivéve persze, ha általános tűzgyújtási tilalom van).

A képviselőknek foglalkozniuk kell a következő tanévtől indítható szakképzésekkel, a Gesztenyés körúti idősek gondozóházának megszüntetése miatt pedig várhatóan módosítják a Flandorffer Ignác Szociális Intézmény alapító okiratát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finom erotikával fűszerezett Kabaré a színházban

Olvasópróbával kezdett a Kabaré című musical stábja ma a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Szűcs… Tovább olvasom