Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Soltra E. Tamás - Első díjat ért a cvikker

Soltra E. Tamás soproni éremművész munkája nyerte az első díjat a New Yorkban rendezett meghívásos nemzetközi versenyen.

Újabb fényes nemzetközi siker fűződik Soltra E. Tamás soproni szobrász- és éremművész, az NYME Alkalmazott Művészeti Intézet docense nevéhez: első díjjal jutalmazták a „Látás és vízió az éremművészetben" című munkáját az Egyesült Államokban.

– A Nemzetközi Éremszövetség amerikai képviselője, Mashiko Nakashima egy New York-i galéria vezetője. Tőle érkezett idén tavasszal a meghívás, hogy neves éremművészek számára nemzetközi versenyt hirdetnek, elvállalom-e a megmérettetést? Az invitálásra igent mondtam – vázolta az előzményeket a soproni művész.

Soltra E. Tamás a cvikkert, csíptetős rögzítésű szemüveget formázó győztes pályaműve másolatával.
Soltra E. Tamás a cvikkert, csíptetős rögzítésű szemüveget formázó győztes pályaműve másolatával.


– A kiírás szerint az emberi szem és a látásmód volt a téma. Ennek oka, hogy két amerikai szemészprofesszor, dr. Jay Galst és dr. Ira Rezak nagy éremgyűjtő, kollekciójukban ókori alkotások is vannak.

Ráadásul dr. Ira Rezak az USA Numizmatikai Társaságának vezető személyisége. Ők ketten katalógust állítottak össze a világ elmúlt ötven évének legnagyszerűbb éremterméséből.

A kötet New York-i, ősszel rendezett bemutatójára hirdették meg ezt a díjazásos éremversenyt, amelyből tárlatot állított össze a galéria. Amikor megkaptam az értesítést, hogy munkám első díjat nyert, a levélben az is szerepelt: „Reméljük, a hétvégén találkozunk a megnyitón." Sajnos, az idő rövidsége miatt ez már nem volt lehetséges. A New York-i galéria éremkiállítása 2015. július végéig látogatható.

A New York-i győztes Soltra E. Tamás bronzba öntött műve igen stílszerű: cvikkert, csíptetős rögzítésű szemüveget formáz az alkotás. Ezzel egyedi módon nem is két, hanem négy éremfelület megmintázására nyílt mód.

Az előlapon egy szemműtét stilizált változata szerepel, párján pedig a szem optikai rendszere. A másik oldalon ugyanaz a kéz, ami az előlapon szikét fog, ezúttal nagyítót, amely a New York feliratra fókuszál, a negyedik felületen pedig a kiállítás és a témakör megnevezése látható. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőbl Gábor: szociálisan érzékenyebb városvezetést!

Kiemelt célunk az emberséges, polgárbarát hivatali ügyintézés gyakorlatba ültetése - fogalmaztott… Tovább olvasom