Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Nyolc évig ápolta - Hetekig meg sem látogathatta az idős hölgyet

Mici nénit ideiglenesen, költözés miatt helyezték el idősotthonban, ahonnan most nem engedi „haza" kirendelt gondnoka.

A hatóságok még vizsgálódnak, ezért nehéz minden körülményt tisztán látni a történetben, az viszont tény, hogy Késmárky Mária nyolc éven át otthonában ápolta a most 81 esztendős Weber Máriát. Az okleveles ápolónő és az idős asszony között közjegyző előtt szerződés is köttetett a gondozásról, s ez a jogászok értelmezése szerint ma is él.

– Mici néninek már a nővérét is én ápoltam, innen van az ismeretség. A Várkerületen éltünk nyolc éven át mindenki megelégedésére, én az otthonomban külön szobát és teljes ellátást, gondozást biztosítottam neki, cserébe a nyugdíja felét kaptam. Még ismeretségünk előtt korlátozottan gondnokság alá vették, ez azóta is így van, a pénze felett mindig a hatóság rendelkezett és ellenőrizték is.


Késmárky Mária azt szeretné elérni, hogy megkérdezzék Micit nénit, ő mit szeretne hátralévő éveire
Késmárky Mária azt szeretné elérni, hogy megkérdezzék Micit nénit, ő mit szeretne hátralévő éveire


Így van ez jól – kezd történetükbe Késmárky Mária. Ám mivel a várkerületi nagy lakást kifűteni egyre többe került, az ápolónő más lakhatási megoldás után nézett. A költözés és az új otthon kialakításának idejére átmenetileg az egyik magánkézben lévő nyugdíjas-apartmanházban helyezték el a nénit. De továbbra is Mária nővér vitte hozzá hétvégéken a pedikűröst, az elmaradhatatlan süteményt. Mici néni ilyenkor mindig megkérdezte: „Mária, mikor visz már haza?"

– Július végére minden elkészült az új helyünkön, egy idős pár házában, akiket szintén gondozok, elkészült Mici néni szobája is. De akkor jött a hideg zuhany. Amikor mentem volna a jó hírt közölni, a portán azzal fogadtak: a kirendelt gondnok megtiltotta a látogatást...

Azóta futok egyik hivataltól a másikig, miközben a jogászok azt mondják, most is érvényben van a szerződésünk. A kirendelt gondok heteken át azt sem tette lehetővé, hogy meglátogassam azt, akivel nyolc éven át egy fedél alatt éltem és gondoskodtam róla! Miért? – kérdezi feldúltan Késmárky Mária.

Mint mondja, elfogadja, ha a hatóságok a korlátozottan gondnokság alá vett idős hölgy érdekében úgy döntenek, jobb helye van az apartmanházban. De biztos benne, hogy Mici nénit erről nem kérdezték. Az ápolónő legalább annyit szeretne elérni, hogy az idős asszony kívánsága érvényesüljön: kérdezzék meg minden érintett jelenlétében a nénit...

Késmárky Mária kérését továbbítottuk az illetékes hivatalok felé, néhány nap múlva a „látogatási tilalmat" feloldották. A megyei kormányhivatal megkezdte az ellenőrzést, s annak lezárta után ígértek tájékoztatást. Azóta lezárult egy per is, amin a kirendelt gondnok nem jelent meg, így a bíróság döntést sem hozott.

Késmárky Mária újból megpróbálta hazavinni Mici nénit, de az otthonból a gyámhivatali utasítás értelmében nem adhatták ki a nénit. Még a helyszínre hívott rendőr sem tudott igazat tenni az egymásnak ellentmondó szerződések és nyilatkozatok között...

A kormányhivatal reagálása
„A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalában tett bejelentés alapján a Soproni Járási Hivatal Gyámhivatala lefolytatta a vizsgálatot. Az ügyben kereseti kérelem került benyújtásra a Soproni Járásbíróságon, a kormányhivatal a bírósági eljárás állásáról további információval nem rendelkezik."

    
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadultak a zene fogságából a Városjárók

A Városjárók beváltották jutalmukat, s igazi helytörténeti tudorok módjára jutottak ki a Zene… Tovább olvasom