Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Nem kell másra mutogatni!

Elhibázott gazdaságpolitikát folytat a város – fogalmazott Biczi László (MSZP) szerdai sajtótájékoztatóján.


– A jövő heti közgyűlésen a városvezetés újabb 3 milliárdos hitelfelvételt tervez, amivel Sopron adósságállománya meghaladja a 17 milliárd forintot - mondta Biczi László (MSZP). - Ez egy főre vetítve dupla akkora, mint Szegedé, háromszor akkora mint Debrecené és jóval több, mint az örök negatív példaként emlegetett Pécs adósságállománya.

Már tavaly Magyarország négy legjobban eladósított városa között voltunk, de az újabb hitelfelvétellel teljesen padlóra kerül Sopron. A városvezetés a bizottsági ülésen feltett kérdéseinkre nem tudta megmondani, miből szeretné ezt visszafizetni.

Nem lehet már másra mutogatni, a várost négy éve Fodor Tamás vezeti és ebben a négy évben sikerült ilyen mély gödörbe lökni Sopront. Ebből a pénzből tízszer felújíthattuk volna a teljes Fő teret, tizennégy Deák teret építhettünk volna újjá, de egyetlen hasonló nagyságú fejlesztés sem valósult meg ebben a ciklusban – tette hozzá a politikus.

Olvasóink írták

 • 13. FREDDY/S 2010. május 21. 13:31
  „Kedves Biczi_László!
  A Deák térrel csak az a problémám, hogy beton és üvegből és egy ész-nélküli gazdaságtalan működtetésű liftből áll, a tér régi patinás szökőkútját nélkülözve.
  A mélygarázsnál a gazdaságtalan üzemeltetés és az óriási bekerülési költsége a város anyagi helyzeténél fogva furcsa, főleg akkor, ha ebből a pénzből, ha meg lett volna akár három garázsház is épülhetett volna a város megfelelő pontjain.
  A globexolás csak addig lesz téma. míg az elkövetői erkölcsileg nem tisztázzák a helyzetüket.
  Arany-hegy északon fekvő területen az észak északnyugati szél esetén nem szoktak iparterületet még kijelölni se, ez itt megtörtént, s lám az idő a lakóépületeknek dolgozik, mely olyan ipari létesítmény, melyekben a jövő nemzedéke felnőhet azért.
  Az utak minőségénél csak az a baj, hogy ha egyszer rendesen kitöltenének a nemkívánatos gödröket, akkor azt ne kelljen két három évente megismételni, mert 10 km-re nyugatra nem így szokták, és ebből azért lehetne tanulni, nemde...”
 • 12. Je.Ta. 2010. május 21. 11:49
  „Csunya "Allam Bacsi" nem adott penzt a szegeny szerencsetlen polgarmesteri hivatalnak!”
 • 11. Biczi_László 2010. május 21. 10:10
  „Bocs, de most látom, hol tegeződök, hol magázódok, nem szándékos volt.
  Én a neten alapvetően tegeződöm, de ha engem magázódva szólítanak meg, akkor úgy illik válaszolnom is, keverni viszont soha nem szerencsés.”
 • 10. Biczi_László 2010. május 21. 10:05
  „Kedves FREDDY/S!
  Szerintem félreértettél, nekem nincsen Veled vitám, pontosabban nem is kezdtünk el vitatkozni.
  Szerintem, amit Te leírsz, azok se nem szitkok, se nem tények. Inkább, amolyan sejtetések és csak vélelmezem, hogy ezeket negatívumként írod és a szocikhoz, vagyis hozzánk kötöd.
  Azt mondjuk nem értem, mi a probléma a Deák térrel, ami körül sok port vertek ugyan fel, de szerintem a tér sokkal jobb, mint, amilyen volt és sokan szeretik, használják. A mélygarázs ügy már neccesebb, de nem a szándék miatt, hanem, ahogyan le lett kezelve az építése, ebben a felelősség kérdése, legalábbis nem egyértelmű. (tény, hogy lehetett volna körültekintőbb az előző városvezetés is).
  A globexolás örökös kifejezés marad Sopronban, én akkoriban még inkább gyerek voltam, mint felnőtt, de amit megtudtam róla, ott a város jól át lett verve. A helyzet kezelésében már nagy volt a bénázás, 2 ciklust is átölelt és sajnos kollektív volt a bénázás. Az útminőségről keveset tudok mondani, de az biztos, hogy nem városvezetői kérdés, sem most, sem régebben, ha rosszul csinálták meg, garanciában ki kell javítani. Ez már lehet vezető felelősség, de ez korántsem egyértelmű...

  Sajnos sokszor ott is a politikát és a politikusokat szídjuk, - ráadásul általában pártszimpátiától függően - ahol pedig nincs is politika. Sokak száméra ez egy olyan boxzsák, amin minden dühüket, flusztráltságukat levezethetik.

  Persze nem akarom magunkat sem mentegetni, sokat tettünk érte, hogy boxzsákok legyünk.
  Ha konkrét dolgot vet fel, igyekszem elmondani a konkrét véleményemet, aztán vagy elfogadja, vagy nem.

  Harag így sem, úgy sem lesz köztünk:)”
 • 9. FREDDY/S 2010. május 20. 20:32
  „Ha valaki tényeket közöl az másnak szitkozást jelenthet, mint a globexolás, Deák tér, mélygarázs, Arany-hegy, útminőség, mert ez mindig nézőpont kérdése és meg szokták magyarázni, hogy hogyan kellene azt értelmezni, csak az a baj, hogy az életszínvonal alakulásán az örökös "jól" végzett munka eredménye eddig nem jelentkezett, ami valószínű a média hibája is, nemde...”
 • 8. Biczi_László 2010. május 20. 13:21
  „Tisztelt Vita-Max!
  Én örülök, ha valakit tényleg érdekelnek a dolgok, nem csak politikai meggyőződése alapján ontja magából a szitkokat.
  Többször leírtam már, nehéz lenne azt állítani, hogy tökéletes volt az elmúlt 8 év kormányzása, noha voltak komoly eredményei.
  DE!
  A városunk kérdésében, a városvezetésnek van lehetősége dönteni. Persze az intézmények (iskolák, óvodák, szociális intézmények, tűzoltóság, stb...) működését, - itt elsősorban a közalkamazottak fizetésére és egyéb működési kiadásokra gondolok - az állam is finanszírozza, de a város, a fejlesztéseit, beruházásait maga intézi. Az sem várható el az államtól, hogy például a helyi kommunikációra is ő adjon pénzt, ez is a város saját bevételeiből megy. Sopronban csak ez utóbbi több, mint évi 100 millió Forint. Ha a városnak ezekre nem elég a saját bevétele, elsősorban az adóbevétele, akkor vesz fel hitelt.
  Nos ez történt Sopronban is. Önmagában nem is a hitel felvételével van gond, hanem annak módjával és mértékével.
  Ez a városvezetés 10 milliárd Forint értékű kötvényt bocsájtott ki, ami gyakorlatilag hitel. Ebből a 10 milliárdból egyetlen Forint nem ment a város intézményeinek működésére. A városvezetés nem, hogy nem pótolta a kormányzati elvonásokat(ez 2010-ig azt jelentette, hogy a támogatás szinten maradt, azaz nem követte az inflációt ), hanem többet vett el saját intézményeitől, mint a kormány.
  Magyarán ez a városvezetés jobban megszorította saját iskoláit, óvodáit, mint a sokat szidott kormány. Ezt tények támasztják alá, szívesen bemutatom a költségvetés idevágó számait. A baj, hogy azt a pénzt, amit elvettek az intézményektől, nem a hitelek törlesztésére, vagy fejlesztésekre költötték, hanem például saját újságra, a helyi TV-k "kézből etetésére", vagy olyan presztízs kérdésekre, mint a különböző városi ünnepségek összességében 100 milliós nagyságrendű megrendezése, a Polgármesteri Hivatal automata üvegbejárata, stb...
  Fontos tehát leszögezni, nem a megszorítások pótlására vették fel a hiteleket, hanem a saját elképzeléseik megvalósítására.
  Én Sopronban, a helyi politikában, alapvetően nem a Fideszt támadom, hanem a helyi városvezetést, mert rosszul végezték a dolgukat és ezt nem lehet azzal igazolni, hogy de a kormány is rosszul dolgozott.
  Még 2 dolog:
  A kormány nem akadályozhatja meg egy önkormányzat hitelfelvételét, arról mindenki maga dönt.
  Sopron nem kapott kevesebb pénzt az államtól, mint más város, sőt, éppen ez a városvezetés dicsekszik vele, milyen sok pályázatot nyertek meg.
  Maradok tisztelettel!”
 • 7. Vita-Max 2010. május 20. 11:40
  „Tisztelt Biczi Úr!
  Én nem értek a politikához,de az világossá vált számomra,hogy az "Öszödi beszéd"megpecsételte az önkormányzati választások sorsát. Az MSZP negatív tendenciát mutatott.Gyurcsány Úr szolídan fogalmazva "elintézte" az Önök sorsát....

  Én egyfajta bosszúnak véltem ,hogy az MSZP irányítás alatt,különböző városokban ahol FIDESZ-es polgármesterek voltak,vagy vannak,nem kaptak akkora összegű támogatást a költségvetésből.
  A Média is foglalkozott ilyen ügyekkel!!! Nem tudom,de gondolom hasonló,és más egyéb okok miatt kényszerült a város,felvenni bizonyos hiteleket.Nyilván,ha ferjleszteni szeretnénk az pénzbe kerül!!Ha Önök tudták korábban is,hogy nagy a város adóssága,akkor miért nem léptek közbe,hiszen az Önök alkották a Kormánypártot!!!!

  Várom megtisztelő válaszát!”
 • 6. FREDDY/S 2010. május 20. 06:53
  „Ha valakik meg Sopronban sok pénz felett rendelkeztek azok elglobexolták, és még mindig keresik azokat, akik a hibát elkövették, mert magukat nem tartják hibásnak, nemde...”
 • 5. FREDDY/S 2010. május 20. 06:13
  „Ha valakinek nincsen pénze csak addig nyújtózkodik ameddig a takarója ér. Álszent dolog az adófizetők kárára felesleges, értelmetlen beruházásokat végezni, mint például a mélygarázs is, nemde...”
 • 4. Biczi_László 2010. május 19. 21:08
  „Hogy a mélygarázs miért lett elfuserált, arról valószínűleg más-más véleményünk van.
  De, ha elfogadom, hogy mondjuk az elmúlt másfél évben felvett 10 milliárdból 2 most a mélygarázsra megy el, akkor hol a többi 8 milliárd?

  Az MSZP sok dolgot - korántsem mindent - rosszul csinált az elmúlt 8 évben, ezt kár lenne vitatni, meg is büntettek minket a választók rendesen.
  De, ez hogyan igazolja a Fideszes városvezetés elmúlt 3 és fél éves "bénázását"?! Én a saját hibáink miatt nem mutogatok másra és a mostani városvezetés????
  Magyarország 4 legjobban eladósított városa lettünk az elmúlt 3 év alatt. Azért néha-néha, az örökös egymásra mutogatásban, legyünk picit reálisak is.
  Brutális ez az adósság! Erről van vélemény...? Mert azt kíváncsian hallgatnám!

  Amúgy kifejezetten jó érzésű embernek tartom magam és nem fogok elbújdosni!”
 • 3. Csetneky 2010. május 19. 19:41
  „Teljesen igaza van Biczi Lászlónak! A pártja 8 éven keresztül elqurt mindent, amit lehetett. Ezután jóérzésű ember elbújdosna, de hát az elvtársakra ez nem jellemző, még ők támadnak. Tehát még egyszer, igaza van Biczinek, nem kell másra mutogatni! De az rá is vonatkozik!”
 • 2. Filtec 2010. május 19. 19:28
  „Adóbevétel sem nagy, hisz sokan Ausztriában adóznak.”
 • 1. FREDDY/S 2010. május 19. 15:46
  „Sajnos az elfuserált mélygarázs és a többi balul elsült beruházás "eredménye" is most jelentkezik, ezért kár sajtótájékoztatót tartani, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegykői zarándoklat Mariazellbe

Hegykőről szerdán reggel indult az ausztriai Mariazellbe a gyalogos zarándoklat. A faluból és… Tovább olvasom