Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Kilőtt kerékkel is menekült

Sopron - Autós üldözés szirénáitól, lövések dörrenéseitől volt hangos a soproni éjszaka: egy férfi menekülésre fogta a dolgot a határon, amikor szabálysértést kezdeményeztek ellene. A rendőrök hosszas hajsza után kilőtték autója kerekét.

Információink szerint ittas vezetés és garázdaság miatt már korábban is összeütközött a törvénnyel az a 33 éves soproni fiatalember, aki menekülésre fogta a dolgot, semmint, hogy újabb szabálysértési eljárás alá vesse magát: nem kötötte be ugyanis a biztonsági övét, s a határon ezt kiszúrták. Az eljárás megindításának hallatán feldühödve taposott a gázpedálra. Mint később aztán kiderült, ittasan ült aznap este volánhoz és állítása szerint gyógyszereket is fogyasztott.

– Belépésre jelentkezett a Bécsi úti határátkelőhelyen egy 33 éves soproni férfi az éjszaka folyamán. Mivel ellene a határőrök szabálysértési eljárást akartak kezdeményezni, a fiatalember személyes iratait hátrahagyva a gázpedálra lépett, és Sopron irányába elhajtott. A határőrség azonnal értesítette a rendőrséget, 23 óra 10 perckor pedig elkezdődött a rendőrségi hajsza – mondta a krimibe illő történet előzményeiről Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. – A rendőrök a személyazonosság és a lakhely ismeretében az elkerülőútnál, illetve lövéreki lakóhelyénél is várták a megadott rendszámú Chevrolet Kalos felbukkanását. Amikor a férfi megpillantotta háza környékén a rendőrkocsit, ismét menekülni próbált. A rendőrök üldözni kezdték az autót, amely a Csengery útra, majd a Kőszegi útra kanyarodott. A kenyérgyárnál érintőlegesen ütközött az egyik rendőrautóval, mintegy százezer forint kárt okozva benne, egyszersmind  árokba sodorta azt a járőrt, aki rendőri karjelzést alkalmazott a fiatalember megállítására. A kapitányság munkatársai látták, nem egyszerű esettel állnak szemben. Ezért a Kőszegi út kihaltabb részén célzott lövéseket adtak le a kocsi kerekére. A szabálytalanul közlekedő, mások és a rendőrök testi épségét is veszélyeztető sofőr megállítására a fertődi őrs két járőrkocsija is csatlakozott. Harkán és Kópházán is folytatódott a hajsza, majd ismét Sopron lett a helyszín. Amikor a Chevrolet az elkerülőút és a Győri út körforgalmi csomópontjához ért, a rendőrök éjjel 12-kor újfent célba vették az autó kerekeit.

– A nyomokból ítélve legalább öt lövés találta el a bal hátsó kereket, s néhány golyó a kocsi hátsó karosszériájába fúródott – folytatta a rendőrkapitány. – Ám a sofőr ekkor sem adta fel, kilőtt kerékkel az elkerülőútra hajtott, ám ekkor már nem volt esélye a rendőrkocsikkal szemben: autóját leszorították, s megállásra kényszerítették. Ekkor a férfi magára zárta autója ajtajait. A rendőrök a bal első ajtó ablakát betörve tudták csak kiszedni a sofőrt a kocsiból: csütörtökön nulla óra 5 perckor már bilincs kattant a férfi csuklóján. Ügyében a megyei nyomozó ügyészség folytatja le az eljárást.

– A férfi ellen hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt indult büntetőeljárás – tudtuk meg dr. Riba Katalintól, a megyei főügyészség szóvivőjétől.

Havi 15–20 szabálysértési eljárás biztonsági öv miatt

– Ajánlatos a határt bekapcsolt biztonsági övvel megközelíteniük a járművezetőknek, ugyanis a határőrnek kötelessége eljárást indítani, ha szabálysértést tapasztal, márpedig a biztonsági öv be nem kapcsolása e kategóriába tartozik – mondta Halász Imre alezredes, a Soproni Határrendészeti Kirendeltség vezetője. – A soproni, a kópházi és a fertődi átkelőn a biztonsági öv be nem csatolása miatt havonta 15–20 szabálysértési eljárást indítanak. A közúti közlekedés szabályainak megsértője 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés miatt a határátkelőn a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út lesz a tó egy részéből?

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklós külterületén lévő bányató több 100 négyzetméteres részét… Tovább olvasom