Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Horvátok és németek osztoznak a Rejpál-házon

A horvát kisebbségi és a német nemzetiségi önkormányzatok képviselői átvehették a Rejpál-ház kulcsát, melyet öt évre használatba kaptak Sopron önkormányzatától.

A Várkerület 7. szám alatti ingatlan hasznosításáról a közgyűlés döntött, a kisebbségek régóta kerestek olyan ingatlant, melyben elhelyezhetnék irodáikat, s ahol rendezvényeket is tarthatnának.

A kétszintes épületben van egy 62 négyzetméteres üzlethelyiség, ezenkívül az emeleten irodáknak és közösségi rendezvényeknek alkalmas terek is, összesen 212 négyzetméteren.

Fodor Tamás polgármester a német nemzetiségi önkormányzat képviselőivel, Krisch Magdolnával és Gráf Nándorral a hasznosítási lehetőségekről beszél. Fotó: Magasi Dávid
Fodor Tamás polgármester a német nemzetiségi önkormányzat képviselőivel, Krisch Magdolnával és Gráf Nándorral a hasznosítási lehetőségekről beszél. Fotó: Magasi Dávid


A közgyűlés azzal a feltétellel adta 2016. június 30-ig ingyenes használatba a két kisebbségi önkormányzatnak az épületet, hogy azok vállalják az ingatlan felújítását. Az üzlethelyiséget bérbe adhatják, s annak bevételén felefele arányban osztozhatnak. Amenynyiben a bérlők teljesítik a feltételeket, 2016-ban újabb öt évre meghosszabbítható a használati szerződés.

A kisebbségek képviselői ígérik, sokak számára vonzó programokkal töltik majd meg a létesítményt, s bíznak abban: hónapokon belül meg is nyithatják a felújított épületet. A soproni önkormányzattól azt kérték, a város továbbra is segítse működésüket. Fodor Tamás polgármester úgy fogalmazott, számíthatnak rájuk, de szeretné, ha a csoportok öntevékenysége is előtérbe kerülne, amivel hozzájárulhatnának a fenntartáshoz, üzemeltetéshez.

A ház múltjáról. A római épületmaradványokra épült, Várkerület 7. szám alatti Rejpál-házat 1560 körül reneszánsz stílusban emelték, mai formáját 1700 körül nyerte el. Az egyemeletes barokk lakóházat a XVIII. század végén bővítették. A műemlék épületet a megye 2007-ben térítésmentesen adta át Sopronnak. Akkor Liszt-múzeumot és a Páneurópai Piknik állandó kiállítását tervezték itt megvalósítani, de a projekt beindításához nem sikerült pályázati forrást szerezni.

Olvasóink írták

  • 2. thurvj97 2011. november 20. 08:56
    „Valami úgy rémlik nekem, hogy Firtl Mátyás nem erre tett ígéretet egykoron.Egyébként pedig ez a nagy különbség köztünk és az osztrákok között. Ők biztos, hogy okosabb célokra fordították volna ezt a műemlék épületet. De az is tény, hogy végre hasznosul és nem fog üresen állni.”
  • 1. Hozzászóló 2011. november 18. 20:32
    „Kíváncsian várom, hogy honnan jön össze a felújításhoz szükséges több tízmillió forint, ha már 2007-ben sem volt rá forrás. Drukkolok, hogy a felújítás ne arról szóljon, hogy diszperzittel összekenik a százéves falakat. Az elmúlt tíz évben még az ereszeket se sikerült megcsinálni. Málló falak, a Festő-köz felőli oldalon vizelő emberek... Hajrá nemzetiségi önkormányzatok, hasznosuljon jól az értékes épület!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: Hol vannak most a Fideszes képviselők?

Most három olyan Fidesz-KDNP-s képviselő ül az országgyűlésben, akik Sopronban élnek, közülük egy, a… Tovább olvasom