Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Gránátok lapultak a földben

Szombaton 36, vasárnap újabb 9 – többnyire százöt milliméteres átmérőjű – második világháborús lövedék került elő a földből,
zombaton 36, vasárnap újabb 9 – többnyire százöt milliméteres átmérőjű – második világháborús lövedék került elő a földből, alig tíz-tizenöt méterre az osztrák határtól, a Fertőszentmiklós és Pomogy (Pamhagen) közötti vasútvonalon zajló pályafelújítási munkálatok során. A lövedékek közül egy sem sült el, de a robbantási felügyelő vizsgálatáig, várhatóan a hét közepéig, leállították a Hanság-csatorna hídjának cseréjét, illetve a földmunkákat. A gránátokat Halász Imre alezredes, a Fertődi Határrendészeti Kirendeltség vezetője által értesített tűzszerészek vitték el, akik most alaposabb szemlét tartanak a környéken.

– Szombaton reggel 6-kor kezdtük el a híd vasúti rácsatlakozásának földmunkáit, s fél 10-kor a munkagép markolójában már egy második világháborús gránát lapult – mondta el a Kisalföldnek Nadray Lajos soproni kotrógépkezelő.

– Ekkor alaposabban is körbenéztünk, s összesen négy – három darab száz milliméteres, s egy harminc milliméteres – lövedéket találtunk. Ilyenkor mindig óvatosan kell eljárnunk, soha nem szabad azt hinnünk, hogy a gránát már „döglött". Még akkor sem, ha mellettük repeszdarabok is hevertek. Aztán értesítettük a határrendészeti kirendeltséget: szóljanak a tűzszerészeknek.

– A teherautóval épp egy rakomány földet és törmeléket szállítottam, amikor utánam szóltak telefonon: álljak meg, zárjam le a kocsit, mert lehet, hogy gránát van a sitt között – tette hozzá a csornai Kránitz Ákos egygyermekes családapa.

– Úgy is lett, ám szerencsére nem történt robbanás.
Vasárnap azonban újabb lövedékek kerültek elő a földből munka közben, ismét kihívták a tűzszerészeket.

– A szakemberek szombaton összesen harminchat gránátot találtak, vasárnap pedig öt romboló gránáttestre, egy 33-as mintájú és három 39-es mintájú gyújtótestre leltek – vette át a szót Halász Imre alezredes. – A tűzszerészek munkája után robbantási felügyelő tart vizsgálatot a területen, csak ezt követően lehet folytatni a pályafelújítási munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a gépszemle

Az aratás megkezdése előtt a soproni tűzoltóság tűzmeg- előzési munkatársai – a gépszemlék… Tovább olvasom