Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Frissítik az értéktelen nádast

Mintegy hetven hektáron égetik a vízügyi igazgatóság emberei a Fertő tavon a nádat.
Teszik mindezt annak ellenére, hogy január 31-től általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. A Fertő tavon a múlt héten kezdték és előreláthatólag a hét végén végeznek az elöregedett, értéktelen nád égetésével. Az előírások szerint a fészkelő madarak védelmében január 31-től tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Idén viszont késve érkeznek a madarak, ezért az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megkapta az égetéshez szükséges iratokat. Az igazgatóság emberei a húsz éve nem aratott nádat levágják, összehordják, ezt követően meggyújtják, a nap végén pedig eloltják a tüzet. A munkák azonban a nagy hó miatt vontatottan haladnak, így várhatóan március 15. előtt nem végeznek a tisztítással.

– A területet eddig vállalkozók bérelték, viszont évek óta elmaradt a nádas gondozása – mondta el érdeklődésünkre Pannonhalmi Miklós, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

– A fertőrákosi vízitelep közelében lévő hetvenhektáros nádas vonatkozásában felbontották a korábbi szerződést. Az igazgatóság úgy döntött, saját maga végezteti el a munkálatokat, de a felkészülés elhúzódott, ezért csak késve kezdődhetett meg az égetés.
– A Fertő tavon egyébként nem szokatlan a szándékos „gyújtogatás"

– folytatta Pannonhalmi Miklós. – Azokról a területekről van szó, ahol komoly károkat okozna, ha lábon hagynánk a nádat. Az égetéssel megújul, felfrissül a növényzet, elpusztulnak a kártevők és csökken a feliszaposodás mértéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzik a fertődi diszkót

Fertődön közüggyé vált az utóbbi időben a fiatalok kábítószerezése. Aggódó szülők és pedagógusok féltik az ifjúságot a drog jellem- és egészségromboló hatásaitól. Úgy tűnik, nem alaptalanul. A megkérdezett fertődi fiatalok – akik egyébként úgy nyilatkoztak, hogy még soha nem próbálták ki a szert – elárulták: ha akarnák, könnyen beszerezhetnék a füves cigit. Tovább olvasom