Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Értékeltek a jelöltek

Eltérően értékelik a vasárnapi időközi országgyűlési választás eredményeit a képviselőjelöltek.
Eltérően értékelik a vasárnapi időközi országgyűlési választás eredményeit a mandátumért rajthoz állt képviselőjelöltek. Abban viszont egyetértenek, hogy Sopronnak szüksége van parla- menti képviseletre. A győztes, Firtl Mátyás (Fidesz és KDNP) tegnapi számunkban nyilatkozott. Ezúttal a többi jelölt fejti ki véleményét.

Csák Ferenc, az MSZP jelöltje 2358 szavazatot kapott, ezzel az eredménnyel második lett.

– Gratuláltam Firtl Mátyásnak. A legfontosabb célt, hogy Sopronnak legyen országgyűlési képviselője, elértük. Ezért dolgoztunk az utolsó pillanatig. Köszönöm a választóknak – külön azoknak, akik engem támogattak –, hogy végül érvényes lett a voksolás.

Győzött a politikai közlöny

– Az már más kérdés, hogy győzött a politikai közöny, hiszen a szavazásra jogosultaknak alig valamivel több mint a negyede fejezte ki akaratát – folytatta Csák Ferenc. – Az én eredményemmel elégedett vagyok, hiszen alapozó kampányt folytattunk, azért, hogy 2006-ban a szociáldemokrácia győzzön Sopronban. Folytatjuk a munkát és a következő év tavaszán ismét ott leszek a jelöltek között. 

Újult erővel, új tagokkal

Nagy Tamás az MDF-et képviselve végzett a harmadik helyen, 515 szavazattal.

– A legfontosabb, hogy Sopronnak ismét van egyéni képviselője az országgyűlésben. Természetesen azonnal gratuláltam a Fidesz győzelméhez. Az eredményemet jónak tartom, annál is inkább, mert az őszi két százalékról közel négyre növeltem a szavazati arányt, amiért köszönettel tartozom mindazoknak, akik segítettek és akik rám szavaztak. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy szükség van az MDF-re. Helyi alapszervezetünk újult erővel lát munkához, új tagokkal. Mindig hangsúlyoztam, hogy nemcsak választási kampányt folytatunk, hanem folyamatosan teszünk Sopronért. Az MDF soproni szervezete értékeli a választási küzdelmet és 30 napon belül dönt, hogy kit indít 2006-ban.

Sikerként értékeli eredményét

Sárdy Barbara, a MIÉP jelöltje 399 szavazatot kapott a második fordulóban.

– A szavazatok összeszámlálását követően az első érzésem az öröm volt. Boldog voltam, hogy ezúttal érvényes volt a választás, és hogy a jobboldal jelöltje lett a város képviselője. A saját eredményemet is sikerként könyvelem el, mert megelőztem a kormánykoalíció kisebbik pártjának jelöltjét. Ez is azt bizonyítja számomra, hogy a MIÉP-nek és az általa képviselt nemzeti radikalizmusnak helye van a parlamentben. Az MSZP és a Fidesz ugyanis közös köldökzsinóron van. A következő hónapokban mindent megteszünk azért, hogy MIÉP ismét ott legyen a parlamentben. Abban az esetben, ha a helyi szervezet és a pártvezetés úgy dönt, akkor ismét megküzdök majd a város egyéni képviselői helyéért.

Az elemzés időszaka a következő

Az SZDSZ jelöltje, Kóczán Zoltán 298 szavazattal a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

– A jelöltek és a pártok elsősorban a választóknak tartoznak köszönettel, hogy a megismételt időközi választás második fordulója érvényes lett. Örülök, hogy így lett és gratuláltam Firtl Mátyásnak. Az azonban elgondolkodtató, hogy összességében nagyon kevesen mentek el szavazni. Ez azt jelenti, hogy nem volt elég hatásos és hatékony a kampány. Ebben a tekintetben kritika érheti az SZDSZ-t is. A saját eredményemmel sem vagyok teljes mértékben elégedett. A következő időszakban néhány dolgot át kell gondolni, most következik az elemzés időszaka. Hogy a Szabad Demokraták Szövetsége kit indít a 2006-os választásokon, arról még nincs döntés.

Állami támogatás nélkül

Dr. Friedl László Mihályt, a Magyar Vidék és Polgári Párt jelöltjét 97-en látták volna szívesen a parlamentben.
– Az eredménnyel, amit elértem, elégedett vagyok, különösen, ha figyelembe vesszük a körülményeket. A Vidék párt állami támogatás nélkül kampányolt, úgy érzem, nem egyenlő feltételekkel, hiszen még plakáthely sem jutott a városban. A politikai felelősség a nagy pártokat terheli azért, hogy az emberek közönyössé váltak. Szégyen, hogy ilyen kevesen járultak az urnákhoz. Természetesen indulok a 2006-os általános választásokon is, mert programon Sopron javát szolgálja.

Kevésbé aktív kampány

Kirkovits Balázs a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt képviseletében indult a választáson és 94-en szavaztak rá.

– Összességében azért érzek egy kis megnyugvást, mert végre sikerült képviselőt választani és nem kell újra mozgósítani a lakosságot. Firtl Mátyást teljes mértékben alkalmasnak tartom, hogy a várost képviselje. Az elért szavazatszámom önmagáért beszél. Kevesen támogattak, ezért itt helyben le kell vonni a következtetéseket. A tényekhez tartozik, hogy a második forduló előtt kevésbé volt aktív a kampányunk. Az biztos, hogy a 2006-os választáson is lesz jelöltje pártomnak, mert az elnökség határozata szerint mind a 176 egyéni körzetben indítunk jelöltet. Hogy Sopronban kit, még nem dőlt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl Sopron képviselője

Érvényes volt az időközi országgyűlési választás második fordulója. A szavazatok 98,15 százalékos feldolgozottsága alapján Firtl Mátyás, a Fidesz és a KDNP jelöltje  lett a 7. számú választókerület országgyűlési képviselője. Sopronban, Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen 51.439 szavazásra jogosultat vettek előzetesen fel a névjegyzékbe. Tovább olvasom