Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Aktívak a soproni véradók

Sopronban és környékén kiemelkedően magas a véradási aktivitás, tavaly közel nyolcezren segítettek.

– A nyári meleg sokakat visszatart a véradástól, éppen ezért nagy segítséget jelentett, hogy a VOLT Fesztiválon több mint ötszáz önkéntesünk volt – tudatta Gráczol Hajnalka, a Vöröskereszt területi vezetője. Hozzátette: Sopronban és környékén egyébként kiemelkedően magas az aktivitás, tavaly közel nyolcezer soproni véradót regisztráltak.

– A gyerekek születése előtt rendszeresen adtam vért, most egy kicsit elmaradtam vele. Pedig fontosnak tartom, mert baleseteknél életet menthet és sok olyan betegség is van, amikor az egészséges ember vére mások számára gyógyszer – magyarázza érdeklődésünkre az önkéntesség fontosságát Márta, egy háromgyermekes anyuka.

– A Sopronban összegyűjtött vért Győrbe szállítják, feldolgozzák, majd a régiós központ osztja szét. Az itt adott vér elsősorban a soproni kórházba kerül, de szükség esetén eljuthat akár Budapestre vagy Zalaegerszegre is – tudtuk meg.

Gráczol Hajnalka elmondta azt is, sokan már csak akkor értékelik a véradás lehetőségét, ha baj történik velük vagy családjukkal. – Ez egy végtelenül egyszerű folyamat, mely mégis sok ember életét megmentheti. Tehát, akinek lehetősége nyílik rá, menjen vért adni, hogy segíthessen másokon és Sopron továbbra is az egyik legaktívabb terület maradjon – zárta a területi vezető.

Ki adhat vér? Donor bárki lehet, aki 18 év feletti, több mint 50 kiló és nincs tartós betegsége. A véradást vizsgálat előzi meg, ami ellenőrzi az önkéntesek alkalmasságát. Nők évente három, férfiak öt alkalommal adhatnak vért. Sopronban a kórház területén lévő vérellátó intézetben (6. sz. épület) hétfőtől csütörtökig délelőttönként lehet vért adni.

Olvasóink írták

 • 6. himbi 2012. július 25. 00:12
  „4.Jetta!
  Ne általánosíts! Én kijárok több éve és nem tartok sem a végrehajtótól sem a fizetetlen csekkektől. Minden kifizetni valóm minden hónapban rendben van és időben teljestem! Sajnos arra már nem is gondolsz, hogy pl nekem ez a spórolt pénz és ha odakint vásárolni szeretnék akkor gyakorlatilag a vételi árfolyamon nyugodtan számolhatok mindent mivel nem kellett megvennem az Eurot eseteként 15- 18 Ft-al drágábban mint azt sokan teszik! Na, de mindegy, neked amúgy sem fogok papolni, hogy mi miért jó vagy nem jó a véradás vagy a plazma adás az ami hosszabb távon veszélyesebb...”
 • 5. lebowski 2012. július 24. 23:32
  „Hol vannak akik 1 hónapja szidták a fesztiválozókat, mindenkit egy kalap alá véve?”
 • 4. Jetta 2012. július 24. 19:56
  „Nagyszerű, hogy véradóink ily´ aktívak, köszönet nekik érte. Lehet, "hogy azokban a gyógyszerekben a magyar emberek plazmája illetve összetevői is benne vannak!" mindenesetre a "plazmázni járóknak" nem okoz különösebb erkölcsi aggályt, sőt, jobban tartanak a végrehajtótól, a fizetetlen csekkektől, egyéb anyagi anomáliáktól, mint az esetleges -majdani-gyógyszerszükségletüktől...Szerintem.”
 • 3. himbi 2012. július 24. 13:51
  „2.csincsila!
  Ne haragudj, de nem szeretnék kötekedni, de igen is számít, hogy hányszor mész vérplazmát adni amit messze ne keverjen össze senki sem a teljes vérrel!!! 3 naponta lehet menni plazmát adni viszont 2 hét alatt max. 3x mehetsz! Ha egyik héten voltál mondjuk kedden és pénteken akkor az azt követő héten csak 1x mehetsz mondjuk kedden vagy utánni napok valamelyikén! Megjegyzem, hogy jobb vérerdményt követelnek meg odakint mint itthon! Pl. ami fehérje vagy vas szint idehaza jó az odakint még nem jó hanem magasabb értéket kell produkálnod! Én rendszeresen járok ki ezt nem tagadom viszont itthon évente 2x ugyan úgy elmegyek vért adni mint amikor nem jártam ki! A plazma semmi mással nem pótolható mint csak plazmával azért ezt remélem, hogy tudod!? Még valami! A plazmából életmentő gyógyszereket is készítenek amit az arra rászorulók INGYEN és bérmentve kapnak Magyarországon. Nagyrészt ezeket a gyógyszereket külföldről szerzi be a magyar állam és éppen, hogy lehetséges., hogy azokban a gyógyszerekben a magyar emberek plazmája illetve összetevői is benne vannak!”
 • 2. csincsila 2012. július 24. 13:29
  „Ja, de a pénz nem minden. Ha nekünk lesz vérre szükségünk az osztrák nem fog küldeni. Arról nem beszélve,hogy ott nem számit egy héten hányszor mész. Van ismerösöm aki annyi vérplazmát adott,hogy amikor rosszul lett azt modták neki, szinte vér sincs a szervezetében.”
 • 1. karakter 2012. július 24. 12:37
  „Pedig innen egyszerűen ki lehet menni az osztrákokhoz is. Pénzért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saphir: Egyedül nem érdemes perelni

A soproni Hotel Saphir jelenleg, mint társasházi apartmanként üzemel. A károsultak pereskedhetnek,… Tovább olvasom