Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A veszteséget a vásárlók fizetik

A forint kiszámíthatatlan árfolyamváltozásai különbözőképpen hatnak a magán- és a vállalkozói szférára. A külföldre utazók, ha már megkötötték a szerződést, nem fizetnek többet, de az importárut vásárlók mélyebben nyúlhatnak pénztárcájukba.
A forint gyengülése nagy mértékben nem befolyásolja az utazási kedvet. Akik külföldön szeretnének nyaralni, és már korábban szerződést kötöttek valamelyik utazási irodával, nincs mitől tartaniuk, valószínűleg nem kell többet fizetniük.

Már Magyarország is drága

Legalábbis így van ez a megye legnagyobb utazásszervező cégénél, a Kisalföld Volántouristnál.
– A forint-euró árfolyam ingadozásai miatt nem emelkednek a már lekötött utazások ügyfeleinket érintő költségei – tájékoztatott Horváth Vilmos igazgató. – Elsősorban üzleti megfontolások miatt nem emeljük az árakat, annak ellenére, hogy erre a szerződés feljogosítana bennünket. Az más kérdés, hogy a külföldön való tartózkodás költségei nyilván megemelkedtek, tehát több forintot kell váltani. Más a helyzet a még le nem kötött utaknál. Az őszi-téli utazások árai átlagosan tíz százalékkal emelkednek. Kis árréssel dolgozunk, ezért nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a forint gyengülését. Az euró erősödése elvben a belföldi és a beutazó turizmuson lendíthetne, de ma már Magyarország nagyon drága, ezért félő, hogy egyikre sem hat serkentőleg.

A gazdaságnak általában jó

– A forint gyengülése általában jót tett a gazdaságnak, legalábbis az én tapasztalatom szerint – mondotta dr. Käesz Mihályné, a Postabank soproni fiókigazgatója. – Pénzintézetünkben többségében olyan cégek vezetik számlájukat, amelyek exportálnak. Számukra előnyös volt az árfolyamváltozás. Korábban sajnos előfordult, hogy a magasabb forintárfolyam miatt veszélybe került egy-egy kevésbé tőkeerős vállalkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondtak az Esterházy-kastély igazgatójának

Felmentették munkaköréből Némethné Kemenes Máriát, a fertődi Esterházy-kastély igazgatónőjét. A… Tovább olvasom