Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A Pro Urbe Sopron díj tulajdonosa az idei évben dr. Szilágyi László

Az elején furcsa volt a szituáció, de most már jóleső érzéssel éljük meg.
– Szívdobogtató és szívmelengető, egyben motiváló is ez a díj, amivel a város elismerte a ténykedésünket. Az elején furcsa volt a szituáció, de most már jóleső érzéssel éljük meg – nyilatkozta dr. Szilágyi László, a Pro Urbe Sopron díj idei kitüntetettje. A főorvos hozzátette: „a díjat szüleim emlékének ajánlom és társamnak, aki a jobbik énem".

– Amikor a párommal, Zsuzskával találkoztunk és bemutattam őt a szüleimnek, az édesapám azt mondta: „Fogjátok meg egymás kezét, mert az összefogásban rejlik az erő. Tudjátok, egy meg egy az kettő, de ti kétszer egy vagytok és az lehet, hogy három." És milyen igaza lett. Mert csakis együtt sikerülhetett eljutni eddig. Közös a gondolkodásunk, az értékrendünk és a közösségi felelősségtudatunk.

No és persze azoknak a soproniaknak is köszönetet mond a főorvos, akik befogadták és akik között igazi otthonra lelt a Szilágyi család. Dr. Szilágyi László és felesége, dr. Fodor Zsuzsanna több mint három évtizede munkálkodik a város építésén, gyarapításán. Fogorvosként a szakmai igényesség és a kínálkozó lehetőség hozta őket az ország keleti feléből a nyugati határszélre. A Pannónia Szállodában alakították ki praxisukat. – A minőség számunkra erkölcsi kategória, meghatároz majdnem mindent.

Egy hosszú folyamatban lépésről lépésre teremtettük meg az új egzisztenciát. Szép lassan értelmet nyert és megvalósult az a törekvés, amit a neveltetésünk, iskoláink és a szülőföld szellemisége meghatározott. A Pro Urbe számunkra egyet jelent a Pro Patriával. A városért dolgozni ugyanazt jelenti, mint a hazáért: tenni, amit a szívünk diktál. De ezek nem malasztos dolgok, ezekről nem kell beszélni. Csak úgy jön minden belülről. Ez a fajta lelkiség egyébként nagyon megkönnyítette a beilleszkedésünket, mert az itteni értékrend is hasonló.

A különböző kultúrák, etnikumok együttéléséből az évszázadok alatt kialakult egy nagyon erős szellemiség. J. F. Kennedytől szoktam idézni egy gondolatot, amit én is magaménak érzek: „Soha ne kérdezd, mit adott a hazád neked. Azt nézd, te mit adhatsz a hazának!"

A főorvos azt mondja, ez a díj kötelezi őt. – Az ember megy a maga útján és néha megtorpan, elérzékenyül, mint ahogy most is, amikor kapja a visszajelzést a környezetétől. De amit kaptunk, vissza is kell adni. Ez a továbbiakban is meghatározza viszonyunkat a szűkebb pátriánkhoz.
Amikor a tervekre és a jövőre terelődik a szó, különös csillogás jelenik meg a tekintetében, kicsit el is érzékenyül. – Van egy kis unokánk. Igazi vasgyúró, életrevaló kissrác, aki szinte újjáteremtett bennünket. Még csak hároméves, de már harcol, küzd és ellenáll. Csodálatos ajándéka az életnek. A cégben is végbemegy lassan a generációváltás. Pál fiam ügyvezetésével, aki versenyjogot tanít a Pázmány-egyetem, erős konszolidált állapot jött létre. Az ő profizmusa és a mi lelkesedésünk a garancia a további működésre. No és persze a segítőinkről sem szabad megfeledkezni, akik nélkül nem tudtuk volna mindazt a mecenatúrát véghezvinni, amiért most ezt a megtisztelő elismerést kaptuk. Közülük Kóczán Pétert és Schey Andrásné Etit feltétlenül meg kell említeni – zárta dr. Szilágyi László.

Életút, elismerések

Dr. Szilágyi László támogatta Sopron kulturális fejlődését, egészségügyét, sportját, turizmusát és szociális területét. A Szilágyi házaspár nevéhez kapcsolódik a Liszt Fesztivál, a Régi Zenei Napok, a Vasárnapi Muzsika megszervezése. A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány kitüntetése a piknik évfordulós ünnepségeinek szervezését, hazai és nemzetközi elismertetése terén kifejtett munkáját ismeri el. A Széchenyi Társaság díját a nemzeti tudat, a magyar kultúra és gazdaság területén kifejtett tevékenységért, gróf Széchenyi István szellemi örökségének folytatásáért kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyű baleset Kópházán - Mesterségesen lélegeztetik a fiút - fotók

A Kópházán a dísztóba esett nyolcéves kisfiú küzd az életéért a győri Petz-kórházban. Tovább olvasom