Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Újjáéledő rábai pihenőhelyek

Strandolásra, pihenésre alkalmassá teszik a Rába menti önkormányzatok folyópartjaikat.

Padokat, asztalokat helyeznek el a víz mellett, nyírják a füvet és gondozzák a partot. A turisták ugyan egyelőre nem tolonganak a Rábaközben, a part menti önkormányzatok igyekeznek rendben tartani a folyó mentét. Pihenésre, esetleg sátorozásra is alkalmas területet alakítottak ki például Árpáson, Bodonhelyen és korábban Edvén is.

A partok régen kedvelt fürdőhelyei voltak a helyieknek, de a szomszédos településekről is rendre érkeztek strandolni vágyók. Az önkormányzatok a jól bevált strandhelyeket próbálják karbantartani.

Kedvelt kirándulóhely

Bodonhelyen jártunkkor ugyan nem volt strandidő, a parton mégis voltak fiatalok. Mint megtudtuk tőlük, kedvelt kirándulóhelyük. Az önkormányzat padokat, asztalt helyeztetett el és ha az időjárás is megfelelő, a gyerekek a vízbe is belemerészkednek. A Rába viszonylag tűrhető állapotban van most, a vízmennyiség is elfogadható. A tisztasága persze nem olyan, mint amilyenre az idősebbek emlékeznek, de nem is olyan koszos, mint néhány évvel ezelőtt.

„Rendszeresen lejárunk a partra, beszélgetünk, kutyát sétáltatunk, itt legalább csend van, nem zavarunk senkit és bennünket sem zavarnak" – mondják a bodonhelyi fiatalok. Ők jó ötletnek tartják, hogy a község vezetői gondolnak a környezetre és próbálják karbantartani. A folyóhoz egyébként a töltésről indulva jó út vezet az ártéren keresztül.

Nincs rá pénz

Az edvei határban, a vízparton néhány évvel ezelőtt még soproni gyerekek táboroztak. Az önkormányzat illendően várta a fiatalokat, kitakaríttatta a parti tisztást. A kapcsolat azonban megszűnt a soproni intézettel, a tanulók nem jönnek, így a folyó mente is elhanyagolt. Imre László polgármestertől megtudtuk, mivel a terület nem önkormányzati tulajdon, anyagi forrás hiányában nem tudják vállalni rendben tartását. Véleménye szerint a helyiek sem igénylik, hiszen már régóta nem járnak le fürdeni a Rábára.

Kikötésre alkalmassá teszik

Az árpási önkormányzat viszont éppen most kezd az amúgy is gondozott partszakasz további rendezéséhez. A hatóságtól engedélyt kérve árkoltatják ki a meder szélét. Szabó András polgármester elmondta: jelenleg kikötésre alkalmatlan a terület, ezért a partot megközelíthetővé teszik 20–30 méteres szakaszon.

– Azt szeretnénk, ha az egyre kevesebb erre túrázó nem kerülné el falunkat. A fűnyírás, tereprendezés rendszeres a Rába mentén, helyeztünk ki padokat, asztalokat. Jellemző, hogy az árpásiak ott töltik szabadidejüket, múlt hétvégén is megtelt a part, sütöttek, főztek – jegyezte meg Szabó András.

Az árpási önkormányzat nemrégiben pályázatot is nyert a folyó környezetének szépítésére. Ezt az összeget kiegészítve szeretnék még „otthonosabbá" tenni a folyó mentét. A polgármester hozzátette: fürdeni nem ajánlatos, mivel a víz meglehetősen szennyezett és koszos.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányok, tilalmak

A közeljövőben Csorna több pontján is változik a közlekedés rendje. A változásokat folyamatosan… Tovább olvasom