Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Őskori bűntett nyomai a Miklós-tagon?

Egy, a közösség által kivetett nő csontvázát, illetve egy épségben megmaradt kutat is találtak a régészek Csorna környékén. Az útépítések előtti ásatásokat végzik el a szakemberek.


A megyei múzeumok igazgatósága idén márciusban kezdte el az M85-ös, M86-os útépítésekhez kapcsolódó feltáró munkát. Közel 241 ezer négyzetméternyi területet vizsgálnak át a szakemberek: az Enese–Csorna szakaszon nyolc régészeti lelőhelyen 105 ezer négyzetmétert, a Csornát elkerülő út nyomvonalon pedig – az első ütemben – hat lelőhelyen 87 ezer négyzetmétert.

– Az Enese–Csorna szakaszon három lelőhelyen már elvégeztük a feltárásokat, kettőn folyamatban van a munka. Három lelőhely esetében a területükön lévő épületek, erdők tehermentesítése után kezdődhetnek az ásatások. A csornai elkerülőnél pedig eddig egy lelőhely feltárása fejeződött be, három helyszínen jelenleg is dolgozunk. A régészeti terepi munkák befejezése 2011 végén várható – fogalmazott a Kisalföld kérdésére Nagy Andrea régész. Az eredményekről szólva elmondta: Csornán, az úgynevezett Lóréten több rétegben kerültek elő leletek. A felső szinten egy X–XI. századi (Árpád-kori) településrészlet maradványain jelenleg is dolgoznak. A másfél hektár nagyságú területen eddig 810 leletet tártak fel közel két és fél hónap alatt.

Kutatás a szilsárkányi Miklós-tagon.
Kutatás a szilsárkányi Miklós-tagon.

– Főként tároló- és hulladékgödröket, félig földbe mélyített házak alapjait, árokrendszereket, aknakemencéket és feltűnően sok kutat találtunk – folytatta Nagy Andrea. – A napokban emeltünk ki az egyik kútban szerencsésen fennmaradt faszerkezetet, mely a kút béléseként szolgált. Ez a mai betongyűrűk elődje volt, a kút oldalfalának beomlása ellen alakították ki. A kút betöltéséből X–XI. századra keltezhető kerámiatöredékek kerültek elő.

A 86-os főút mentén, a csornai elkerülőút nyomvonalában, Szilsárkány területén található a Miklós-tag. Ott Hargitai András vezeti a kutatásokat. A május eleje óta egy kora vaskori, a keltákat közvetlenül megelőző népesség településrészletének feltárása tart. A nagy kiterjedésű lelőhelyen az egykori lakosság hosszú ideig maradt egy helyben. Erre utal, hogy a feltárandó objektumok meglehetősen sűrűn lefedik a területet. A kutatás során leggyakrabban egykori tároló- és hulladékgödröket találnak a régészek, melyekből meglepően gazdag leletanyag kerül elő.

Épségben maradt meg az egykori kút faszerkezete.
Épségben maradt meg az egykori kút faszerkezete.

– A kerámiából készült fazekak, tálak összetört darabjai mellett néha egész, vagy csaknem egész edények is napvilágra kerülnek. Konyhai hulladékként kerültek a gödrökbe állatcsontok is. A mindennapi élet tárgyait szintén megtalálhatjuk, a fonáshoz használt orsógombokat, szövőszék-nehezékeket, a halászatban használatos hálónehezékeket is – sorolta Hargitai András. – Az egyik gödörből, nem a megszokott temetkezésként, egy „belelökött" női váz került elő. Valószínűleg a közösségbe beilleszkedni nem tudó, vagy nem akaró személyt büntettek így, esetleg egy őskori bűntett bizonyítékait sikerült megtalálni. A lelőhely egy jól körülhatárolható részén, a vaskori jelenségek között, egy későbbi korszak, feltehetőleg a római kori lakosság néhány urnás temetkezése került felszínre.

A gödörbe lökött női csontváz.
A gödörbe lökött női csontváz.

A halotti máglyán elégetett test maradványait – többnyire díszes – edénybe helyezték a túlvilági útravalóul szánt mellékletekkel együtt, és az egészet elföldelték a temetőül kijelölt területen. A gépi földmunkát megelőző fémkeresőzés során több bronzfibula – díszes ruhakapocs – bronztűk, pajzs vasmarkolata, valamint dárdahegy is előkerült. Mivel csaknem öt hektárt kell átvizsgálni – mely régészeti jelenségekkel sűrűn fedett – a feltárás egész évben tart.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. július 01. 15:37
  „A "5"-öst mikor cenzúrálják? Van valóság tartalma tehát "troll" sérti a maffiózók érdekeit.”
 • 5. janika 2011. június 29. 13:56
  „No meg erre a faszerkezetes kútra mikor szerelik fel a vízórát, sőt a lakosság villaszámláján üzemeltetett szennyvíz szivattyút? Hol vannak a maffiózók?”
 • 4. Star-Spangled 2011. június 28. 21:19
  „Kell szolni Kovacs II. tizedesnek,hogy nyomozza ki!:))))))”
 • 3. sorok_közt 2011. június 28. 21:13
  „Ezért kell százmilliókért túrni a földet? Kicsit sokba kerül nekünk a Ti hobbitok!”
 • 2. janika 2011. június 27. 13:20
  „Lehet, hogy humánusabb volt így eltenni lábalol, mint a mai e rendszer éáltal kifosztott nyugdíjasokat éltetni.”
 • 1. janika 2011. június 27. 12:31
  „Vajon feltámasztották? Vagy csak a hét végéra volt kimenője?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés, közmeghallgatás Csornán

Ülést tart a város képviselő-testülete hétfőn délután három órától a városházán. Este hat órakor… Tovább olvasom