Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: Terminátorként működik a felszámoló?

A szakszervezet szerint a kapuvári húsgyárat felszámoló esélyt sem ad a termelés folytatására. Pászli Tibor úgy véli, a kormány a kiemelt vállalatokat sem tudja megvédeni. Nem érti, miért.
– Akik figyelemmel kísérik a Kapuvári Hús Zrt.-vel kapcsolatos híreket, azok most döbbenten és értetlenül állnak a történések előtt – kezdte a Kisalföldnek tett nyilatkozatát Pászli Tibor szakszervezeti vezető. A cég október 4-én bejelentett felszámolásáig jelentős adósságállományt halmozott fel. Tartozik bankok, az adóhatóság, a sertésbeszállítók és a közműszolgáltatók felé, ezenkívül a munkások bérének egy részét sem fizette még ki. Eközben a Kapuvári Bacon Kft., amely talán jórészt a cég tulajdonában van (a tulajdonosok egy része bejegyzés alatt), szintén terhelten ugyan, de alapanyag hiányában nem tud készterméket gyártani.
Pászli Tibor kifejtette: a kormány szeptember 13-án kiemelt stratégiai üzemmé nyilvánította a Kapuvári Húst, és elhangzott a munkahelyek megmentésétől kezdve a piacok megőrzéséig minden, ami ilyenkor szokott. Ehhez képest egészen más történik.

– A felszámolóbiztos kérésünkre tárgyalt először a legnagyobb élőállat-beszállítókkal, akik kinyilvánították, a jelentős tartozás ellenére tovább szállítanának vágósertést feldolgozásra, megfelelő garanciák mellett. Valamint bejelentették, hogy készpénzzel és bankgaranciával állnának a gyár továbbműködése mellé – mondta a szakszervezet vezetője.

– A felszámoló világossá tette előttük, hogy legfőbb célja mindkét cég azonnali felszámolása. Így a működtetés vagy a működtetésre átadás jelenleg szóba sem jöhet. Ismereteink szerint viszont más érdeklődő is van az üzem továbbműködtetésére – mondta Pászli.

A szakszervezet vezetője kijelentette, hogy érdemes, sőt, kell is vizsgálni, hogy a felszámoló „terminátorszerű" működése mit eredményez. – Nem nehéz belátni, hogy a kormányzati felszámoló elképzelésénél nincs rosszabb megoldás. A cég bezárása és az ingatlan, valamint az ingóságok értékesítése a lehető legnagyobb kárt okozza a hitelezőknek, a magyar államnak és a dolgozóknak is. Az ebből realizálható bevételek töredékét képezhetik a tartozásoknak, ráadásul a hitelfedezetként szolgáló javak fölött a felszámolónak elvileg nincs is rendelkezési joga. Az ingatlan és az ingóságok piaci értéke meg sem közelíti azt az összeget, amit a cég, ha tovább működtetnék, akár pár év alatt képes lenne kitermelni – állítja Pászli Tibor. Feltette a kérdést: vajon a magyar kormány az elmondottak és a pár hete tett ígéretei ellenére milyen megfontolásból szorgalmazza mégis a „bezárni és a helyét is felszántani" megoldást?

Olvasóink írták

 • 14. szabov 2012. november 09. 11:26
  „Természetesen a gyár és a dolgozók mellett állok. De miért hagyták eddig fajulni a dolgokat, egyáltalán miért szabad adósságokat felhalmozni egy ilyen múltú és jelentőségű cégnek?”
 • 13. hanzik007 2012. november 09. 08:58
  „Túl egyértelmű. Valakinek kell a piac. Biztos vagyok benne hogy hamarosan új tulajdonos mellett újra indul. Ezt csinálják az összes olyan céggel ami jó befektetésnek tűnik. Sokáig éheztek a fiúk...”
 • 12. pancser 2012. november 08. 20:58
  „Emberek, pár hónapja mondtam mát keressetek más munkahelyet. Aki időben lépett az már dolgozik. Sok bukást láttam az elmúlt 20 évben. A kurázsinál fontosabb a havi fizetés, hagyjátok a fenébe ezt a csődbe ment gyárat és ne hallgassatok a szakszervezetre meg a cukkolókra, hanem menjetek munkahely után!”
 • 11. tudorka 2012. november 08. 20:36
  „Az, hogy a tulajdonosok kiloptak mindent azt elhiszem, én is úgy gondolom.
  A felügyelő bizottság csak a pénz felvételére volt jó, miért nem viszik őket a hűvösre?
  Ebben az országban mindenkinek csak addig felelősségteljes a munkája, amíg az aránytalanul magas lóvét kell felvenni, de ha felelősséget is kellene vállalni, mindjárt arról szól a történet, hogy ő nem tehetett semmit.
  Akkor meg minek? Ezek csak jól fizető zsíros mellékjövedelmek a tűzhöz közelállóknak.”
 • 10. Arpadfiai25 2012. november 08. 20:35
  „tisztelt mindenki!
  Én az nem értem,hogy miért nyugszunk bele?
  Mármint mindenbe amit a kormány velünk játszik,adóemelések gyárbezárások,
  Ha tönkre tesszük azt ami körül vesz bennünket előbb utóbb tovább kell állnunk hiszen nem marad már itt senki,ma már a könnyebb utat választjuk minthogy kiálljunk azokért amit az őseink összehoztak és büszkélkedtek velük, ha viktor meg a bandája azt mondaná hogy most levágunk pár "marhát" egy vágóhídon mi azt is elfogadnánk .Beszélnénk róla kicsit és egyszer csak elmúlna, mert ugye minden csoda 3 napig tart .
  Akik pedig a húsgyárat szidják nekik üzenem,hogy ha ök jobban csinálnák akkor tegyék meg ne csak beszéljenek róla.”
 • 9. molten13 2012. november 08. 20:03
  „Ezt a kuplerájt valóban fel kell számolni. A t.tulajdonosok kiloptak onnan mindent, most pedig az állam közpénzen tegyen rendet. Egy frászt! Először fel kell számolni, azután keresni rá olyanokat, akik valóban dolgozni és dolgoztatni akarnak. Csak ez az egy esélyük van a kapuváriaknak. Türelem persze kell hozzá, de összejöhet.
  Csak a kormány ne akarjon segíteni az újraindításban, mert akkor megint a haverok jönnek.”
 • 8. alekínyó 2012. november 08. 18:46
  „A kapuvári húsüzem bezárásáért a kormányt terheli a felelősség, mert nem kezelte megfelelően a sertésválságot, a gyárral kapcsolatban elhangzó látszatnyilatkozatok pedig csak a bizonytalanságot növelik - jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Ivanics Ferenc, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője.

  fidesz.hu, 2003. augusztus 31.

  Hogy is van ez Ivanics elvtárs??? Ön mit tett most a gyár megmentése érdekében???
  Várjuk a válaszát!!!”
 • 7. Cloeon_dipterum 2012. november 08. 17:57
  „Nem szabad konkurenciát hagyni a külföldi cégeknek. Ez Orbán és Gyurcsány bandájának igéje.”
 • 6. Tapmancs 2012. november 08. 16:53
  „Hogy is mondta Orbán?

  "Ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit teszek."

  Szóval hol itt a meglepetés?”
 • 5. Pretorianus 2012. november 08. 16:11
  „3. akela4 2012.11.08. 11:47
  Sajnos röviden CSAK erről szól a történet...”
 • 4. strela 2012. november 08. 12:38
  „"ha tovább működtetnék, akár pár év alatt képes lenne kitermelni"
  Csókolom, már müködtek pár évet - meg egy kicsit többet, és csak veszteséget és adósságot termeltek. Hogy is van ez?”
 • 3. akela4 2012. november 08. 11:47
  „Sajnálattal látom, hogy ez az üzem is követi a cukorgyáraink sorsát, hiszen mi csak úgy kellettünk a nagy EU-nak is, hogy ők árasztanak el bennünket árúval és nem mi termeljük meg a szükségleteinket!”
 • 2. jasper 2012. november 08. 11:37
  „Én is dolgoztam a húsgyárba 22-évet de hála az égnek én időbe léptem.Ez már régóta zajlik de még az emberek hisznek a mesében.Ki az a beszállító akinek lógnak több millával és még odaadja a disznót csak ,hogy le legyen vágva,én tudom ha eléri a súlyát vágni kell,és nem egy sertésről beszélünk,de a mai világba még 500-ft ot sem enged el senki a másiknak.A dolgozókat nagyon sajnálom mert van ott olyan aki egyedül keres,és vannak ott ismeröseim aki mindhárman és nincs fizu.Ez gáz.Mert a bank nekik nem enged viszi a házat.”
 • 1. 2semleges34 2012. november 08. 09:00
  „Szakszervezető Úr!Hol vannak az Ön által támogatott barátai ilyenkor?A kórház megszüntetésekor ellenzékben nagyon tudtak dumálni.Az avatásokon megjelenő képviselőnk hol bujkál?Sajnos ez a gyár is a többi sorsára jut.Az egész ország tele van ilyen terminátorokkal.Igy nem jutunk előbbre!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játék Játék Játék: Nyerj Maszkura és a Tücsökraj CD-t

Válaszolj egy kérdésre, és nyerd meg a zenekar Sztárzseni című új lemezét, amelynek a… Tovább olvasom