Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Három osztály hetvenkét diákja ballagott Kapuváron a Bergben

A kapuvári Berg-szakiskola három osztályának hetvenkét diákja ballagott.
Az intézményben szeptembertől három szakmát indítanak, ám szükség lenne még a húsipari képzésre is, most újra működhet a helyi húsgyár.

– Ami fáj, az nevel – mondta a ballagóknak szóló ünnepi beszédében pénteken Nagyné Szabó Nikoletta, a kapuvári Berg-szakiskola igazgatója. A nagy múltú intézmény vezetője ezen szavait igazán a szakiskola 72 ballagó diákjának szánta, ám tekintve az intézmény jelenlegi helyzetét, akár a tanári kar is magára veheti ezen intelmet. A napjainkban tíz szakmát, köztük nem egy hiányszakmát oktató intézmény szeptembertől csak három szakmát vállalhat be az induló elsős (kilencedikes) osztályokban. – A következő tanévre 21 diákot írattak be szüleik – mondta a Berg igazgatója. Az iskolában péntek délelőtt három osztály ballagott el, napjainkban mintegy 250 gyermek koptatja az iskolapadokat a Bergben.

Ballagás a kapuvári Berg iskolában


Az intézmény jövőjének alakítása napjainkra jobbára kikerült a Rábaközből, hiszen a szakoktatás feladatait megyei szinteken határozzák meg. Ennek eredménye a szeptemberi 3 szakmás kezdés, melyben ipari gépészt, kőműves-hidegburkolót és szakácsot képeznek Kapuváron. A Berg komoly hagyományokkal rendelkezik mind az építőipari, mind a gépipari szakmákban, néhány éve legnépszerűbb szakjai közé került a vendéglátó-szakács képzés. – A környező gépipari cégek állandó szakemberhiánnyal küzdenek, ám hiába a komoly tanműhely, a fémiparba szeptembertől sem jelentkeznek annyian, amennyire nekünk és a szakmának szüksége lenne – mondta Nagyné Szabó Nikoletta.

Kiemelte, épp a napokban jött a hír, hogy a helyi húsgyár esetleg újraindulhat, ami felveti a néhány éve már népszerű húsipari szakemberképzést is Kapuváron, ám erre csak szándékok vannak a Bergben.

– Olyan hiányszakmákat oktatunk (építőipar, vendéglátás, előbb a húsipar), melyek ösztöndíjas képzésként a diákoknak is komoly előnyöket nyújtanak, ám emellett látjuk a gyermeklétszámok csökkenését is. Sajnos azonban a gondok nem csak itt jelentkeznek – tette hozzá az igazgató. Hangoztatta, diákjaik több mint 70 százaléka vidékről jár be Kapuvárra, az ide várható helyi gyerekeket elviszik a nagyobb városok intézményei.

– A gyermekirányítás fontos kérdés lesz a következő években, melyhez az iskoláknak ki kell alakítaniuk azokat a ki- emelkedő kompetenciákat, melyekkel olyan pluszt adhatnak a jelentkező diákoknak, amiért érdemes lesz továbbfejleszteni ezeket az intézményeket – mondta a Berg vezetője. Hozzátette, a Kapuváron induló 3 szakot nem tartja reális alternatívának, ennek hosszabb távú megoldását pont az előbb említettek segíthetik elő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esőzés - A homokzsákokat is elővették Beleden

A megtelt vízgyűjtő miatt több lakóház udvarára folyt be a víz és a házak lábazatát is mosta… Tovább olvasom