Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Eltűnnek végleg a Swanczer istállók

Öntésmajor - Az öntésmajori Esterházy-épületek utolsó maradványai tűnnek el a napokban, bontják az egykori, úgynevezett „Swanczer" istállókat. Az épületeket még a herceg parancsára, Esterházy-címeres téglákból húzták fel. Az évek óta kihasználatlan épületeket a tulajdonos bontásra eladta.
Megkezdték az öntésmajori istállóépületek bontását. Az eddigi tulajdonos lapunknak elmondta, a több mint százéves épületek olyan állapotba kerültek, hogy fenntartásuk, javításuk már nem lehetséges, ezért bontásra eladták azokat. A tulajdonos képviselője hozzátette, a terület más tulajdonában van, az istállókat már évek óta nem használták semmire, bontásra is három évig hirdették. A kapuvári önkormányzat illetékesétől megtudtuk, az épületek nem álltak védelem alatt, így további sorsuk a tulajdonos kezében van. Információink szerint a mezőgazdaság-történeti értékkel bíró épületekre az öntésmajoriak kérvényt nyújtottak be a kapuvári önkormányzathoz még a rendszerváltás környékén azzal a céllal, hogy helyezzék védelem alá az Esterházy-istállókat. Ez végül nem történt meg, napjainkban gőzerővel folyik az épületek bontása.

Öntésmajor az Esterházy-birtok egyik legjobban felszerelt birtokteste volt, melyet az 1864-ben, az Agricola részvénytársaság alapításával ideérkező Berg Gusztáv továbbfejlesztett. A major gazdasági épületei az egységes Esterházy-stílusban épültek, az istállókra jellemző, hogy már az 1800-as évek elején önitató volt bennük, ahova a vizet az épületek saját kútjából szivattyúzták a padláson lévő tartályba. Érdekeségképpen elmondható, hogy Rudolf trónörökös 1866-os látogatása idején az egy-egy istállóban tartott kétszáz-kétszáz hízóökör szarvait nemzetiszínű szalaggal díszítették (Öntésmajor „aranykora", 1. kötet). A gazdasági épületek egy részét a háború után lebontották, az itt élő cselédek házainak jó része az úgynevezett Esterházy-címeres téglából épült (ezekből készültek a gazdasági épületek is, a téglákat a birtok saját téglagyárában készítették). A maradék gazdasági épületek az alakuló szövetkezet tulajdonába kerültek, ám fenntartásukra, renoválásukra már nem nagyon költöttek a közösből.

Megkezdték az öntésmajori istállók bontását. Az épületeket már évek óta nem használták semmire.
Megkezdték az öntésmajori istállók bontását. Az épületeket már évek óta nem használták semmire.

Védelem alá helyezésükre történtek lépések, a helybéliek a rendszerváltás idején a kapuvári városházán is kérték a „Swanczer" istállók védelem alá helyezését. – Mind az épület, mind annak még meglévő felszerelése vélhetően mezőgazdaság-történeti értékkel bír, de el tudtunk volna képzelni egy lovardát is valamelyik falai közt – mondta el lapunknak Minacciné Halász Emma, az Öntés Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A civilszervezet is kérte az épületek védelmét, egészen napjainkig eredménytelenül.

A helybéliek jó része szinte saját tulajdonának tekintette a több száz éves épületeket, hiszen ahogy egyikük elmondta, még a cselédsorban élő ősök építették fel az Esterházy-uradalom gazdasági épületeit. Napjainkra azonban állaguk annyira leromlott, hogy bontásuk szinte elkerülhetetlenné vált. Az istállók bontásával már csak egy hírmondója maradt az Esterházy-majornak, ez pedig a hercegi intéző lakása, a napjainkban épp zárva tartó Hansági Múzeum épülete.

Olvasóink írták

 • 5. matriné 2009. február 05. 19:39
  „Nem kell elbontani egyetlenegy kastélyt sem,ha csak neméletveszélyesen tönkre vágta az eddigi kezelője, Hanem vele együtt kilehet nevezni egy két grófot vagy bárót bele. De a lépcsőket elbontva el rendelni , hogy nyavalya rángassa őket egyik emeletről a másikra a P.mester irányításával éjjel nappal. ha egyszer nemképes a kezelője ésszerűen hasznosítani”
 • 4. P.mester 2009. február 03. 23:03
  „bontsuk le a kapuvári Esterházy-kastélyt is. Minek az oda. Milyen jól mutatna ott egy olyan szép üvegpláza, amilyen a szomszédban ékeskedik Spar néven. S a Bíró-Hámori önkormányzat megtapsolhatja magát a magyar örökség (ökörség?) védelmében nyújtott elévülhetetetlen tevékenységéért.

  Sőt a Szent Anna-templomot meg rohasszuk szét, amíg más mód nem marad, mint lebontani. Aztán szét tehetjük a kezünket: hát bíza, ez életveszélyes.”
 • 3. kozma 2009. február 03. 18:46
  „Sajnos ebben az országban csak kilakoltatunk bontunk rombolunk és nem építünk.”
 • 2. matriné 2009. február 02. 12:39
  „Ezek a"zavarosban" halászó rabsicok egyike tegnap a tv műsorban mint új tulajdonosa egy majorban ép kilakoltatja a juhászt és családját! Ugyan is a juhász daganatos (rákos) gyógyíthatatlan beteg. képtelen védekezni. Vagyona el ment az orvosi költségekre e rendszerben. Az illetékesek pedig vajmi keveset törődnek egy-egy családdal. A tulajdonos lassan már pallos joggal is rendelkezhet az ilyen szerencsétlen emberekkel szemben! Ez ám a fene nagy demokrácia!”
 • 1. Egressy 2009. január 30. 17:25
  „TSZ alakítás, privatizáció meg ki tudja mit át nem éltek ezek az istűllók! Közbe meg a tulajdonosi viszonyok teljesen zavarosak lettek! Meggyőződésem, hogy valamennyi Öntésmajorinak, aki annó az Eszterházy uradalomban dolgozott, bizonyos résztulajdona van az istállókban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármester a falugondnokkal hányta a havat

Rábaköz - A rábaközi községekben a középületek előtti hóeltakarítás a falugondnokok, közmunkások… Tovább olvasom