Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Bizonyíték a kommunális szemétre

Rába mente - Osztrák oldali kommunálisszennyvíz-kifolyóból érkezik szemét a Rábába. A jelenségre civilek hívták fel a figyelmet, fotókkal tudják bizonyítani állításukat. Az osztrák hatóság ennek ellenére további vizsgálatot nem tart indokoltnak.

A Rábát nemcsak az ipari üzemek, de a kommunális szennyvíz is károsítja – állapították meg a minap szentgotthárdi környezetvédők. A Pro Natura St. Gotthard Egyesület tagjai a mogersdorfi kifolyónál jártak. – Egyesületünket horgászok értesítették, hogy a Rába osztrák oldalán, a mogersdorfi kommunálisszennyvíz-kifolyóból nagy mennyiségű szennyvíz ömlik a Rábába – fogalmazott Woki Zoltán, az egyesület elnöke. Mi is bejártuk a területet. Ekkor ugyan nem volt kifolyás, de több érdekességet állapítottunk meg. A kifolyó csatornájában és a Rábához vezető szakaszon valóban sok megtapadt papírdarab látható, ami ezek szerint szakaszosan, de folyamatosan kerül a folyó vizébe.

Lefotózva: A mogersdorfi kifolyónál a civilek több felvételt is készítettek.

A Pronas elnökének elmondása szerint a Rába-part szélén feketére elszíneződött kavics- és kődarabok vannak, melyek az algásodás mellett még kátrány vagy olaj jelenlétét is valószínűsíthetik. – A folyó szélén egy szakaszon barnásfekete hab, a hozzávezető csatornában WC-papír-, intimbetét- és tamponmaradványok hevertek, ezek szerint ez mind a Rábába megy – ecsetelte a látottakat. – A Pronas minderről értesítette a magyar és osztrák vízügyi hatóságokat. Burgenland víz- és hulladékgazdálkodási vezetője azonnali kivizsgálást ígért. Woki Zoltán közölte: a tapasztaltak azt bizonyítják, a Rába szennyezése és habzása kapcsán nemcsak a bőrgyárakat, de további ipari létesítményeket és a kommunálisszennyvíz-kifolyókat is alaposabban vizsgálni kellene. Ki tudja, hány, a mogersdorfihoz hasonló szennyvízkifolyó létezik Ausztriában és ezekről miért nem tudnak az osztrák hatóságok.

Az osztrák hatóság vizsgálati eredményei is megérkeztek a Pronashoz. A szakértők Gyanafalván (Jennersdorf) bejárás során vizsgálatokat végeztek a helyi szivattyúállomásnál. A szakértői csoport a szivattyúlefolyótól a vasúti töltésig kevés szilárdanyag-maradékot talált. A közlemény szerint egy kisebb szakaszon észleltek egy, a víz felszínén lebegő, zöldes-feketés felületi lerakódást is, a többi viszont mentes bármiféle ásványianyag- és olajos szennyeződéstől. A szivattyúállomás vezetője leszögezte: az év elejétől mostanáig semmilyen szennyvíz nem került a Rábába. A folyóból a szivattyúberendezés lefolyójánál, azelőtt és azután száz méterrel három vízmintát vettek: egyik helyen sem tapasztaltak semmilyen rendellenességet. Mindhárom vízminta megfelelt egy folyóvíz sajátosságainak. Megállapították: nincs szükség a területen további vizsgálatra.

Lefotózva: A mogersdorfi kifolyónál a civilek több felvételt is készítettek.

Woki Zoltán elégedetlen és nem ért egyet a jelentéssel. – Nem igaz, hogy a szilárdanyag-maradékok rendkívül kis mértékben vannak jelen. 25–30 centiméter hosszú papírmaradékokat nem lehet jelentéktelennek tekinteni. Az osztrákok nem említik a tampon-, intimbetét-, WC-papír-maradványokat, melyek egyszerűen gusztustalanok. A zöld-fekete, vastag iszaplerakódást is illene időnként kitisztítani. A korábban feltételezett olaj bejuttatásának kizárását elfogadjuk, bár a kövek sötétbarna és fekete, vastag elszíneződése is a nem megfelelő szennyvíztisztítást tanúsítja. Az osztrák illetékesek habot nem találtak, holott fényképeket készítettünk barna-fekete habosodásról.

Olvasóink írták

 • 8. Fertő 2008. február 15. 10:36
  „Baradlay
  Nos nem kell sem ásó se lapát,...tudod a Hanság föcsatornát már elég régen kiásták..:)))
  Ha sok a víz a Fertőben akkor ezen keresztül engednek le,ez ugyan olyan mint a Balatonnak a Sió föcsatorna.”
 • 7. matriné 2008. február 15. 09:20
  „Tudod a "Baradlai" testvérek már rég kihaltak Magyarországon a monarchia idején! Az, hogy magadat is így hivod és komplikációnak hivod a valóságot, amikor Te magad is ezt szövegeleg érdekes.
  Az, hogy van kitől venni a példát és, hogy a kutya sem törödik behatóan a Rába folyval már több mint egy évtizede ezek tények!
  Tudod még nem uszkálnak szőrös halak a Rábában és nem hoz a viz valami féle országos járványt addig az illetékesek csupán röhögnek a mi írásainkon! Főleg, ha még össze is tudnak bennünket ugrasztani!
  Addig Ők megtudnak bújni a jól fizetett "vackaikban"! A Baradlaiak pedig példaképei lehetnek a Magyaroknak!”
 • 6. Baradlay 2008. február 15. 07:06
  „"Putyi" teso!
  Mindenkit meglehet fogni,de nem mindenkinek!!!!
  Biztos olvastad amit madame matrine-nek irtam!
  Az problema ( fiuk a parlamentben)”
 • 5. Baradlay 2008. február 15. 07:01
  „Szivi ( matrine)!
  Elnezesedet kerem,de Te nagyon nem tudod mit beszelsz! Komplikalod a dolgokat! Ez sokkal egyszerubb
  min Te gondolod! Az osztrak kormany tudataban van,hogy ide barmilyen szemetet,szenyvizet,vagy
  amitol megakarnak szabadulni ide lehet nyomni! Tudod miert? Mert a magyar kormanyt ezek a dolgok
  nem erdeklik,ezt ok tudjak!!!! Igaz,hangzatosan tiltakoznak,ez az impotencia jele!
  A Raba habozni fog 100-ev mulva is!”
 • 4. Baradlay 2008. február 15. 06:51
  „Ferto cimbi,vilagi csavo vagy!:))))
  Hozd a lapatot es talalkozunk a to parton!!!!:))
  Tudod ehhez kemeny fugyire van szukseg es egy igaz magyar, hazat szereto kormanyra!!!”
 • 3. Fertő 2008. február 14. 18:03
  „Ezt könnyen lehetne orvosolni..:)))
  El kel kezdeni leereszteni a Fertőt mikor észreveszik az osztrákok,az hogy ö szép üdülö területeik veszélyben vannak fogadok 2 napon belül elintéznék ne szenyézzék a Rábát
  Csak úgy kellene gondokozni szemet szemért:))Nem tárgyalgatni évekig ...cselekedni kéne...”
 • 2. Putyilov 2008. február 14. 13:52
  „Nem igaz,hogy az osztrákokat nem lehet megfogni!”
 • 1. matriné 2008. február 14. 09:23
  „Szerintem ott is a csatornázási lobbi a "csatornapatkány" maffia zsebeli be a pénzt és ott sem épitiki meg a tisztító berendeztélseket! Magyarországról veszik a péndát? Hisz itt sem törödik a kutya se ezzel a lehetőségekkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos álmok helyett filléres gondok

Csorna - Hat évvel ezelőtt vetődött fel a csornai Vilmos park turisztikai hasznosításának gondolata.… Tovább olvasom