Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az értékeknek is kell a jó reklám

Rábaköz–Dél-Dunántúl - Magyar Attila vidékfejlesztési szakember szerint a vidéki turizmusban a Rábaközben is rejlenek lehetőségek, ám ezeket megfelelően kell kommunikálni. Tapasztalatait egy minapi dél-dunántúli túrán bővítette a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület.

Egyre több szó esik napjainkban a falusi turizmusról (mai számunk 12. oldalán: Mivel lehetne fejleszteni a térség idegenforgalmát?). A települések polgármestereinek visszatérő elképzelése a helyi értékekre alapozott turizmus bevételnövelő hatása. A kapuvári és csornai kistérségeket összefogó Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület munkacsoportja az elmúlt hétvégén a témába vágó túrán vett részt a Dél-Dunántúl három megyéjében.

A vidékfejlesztési szakemberek Tolna, Baranya és Somogy megyék kistelepülésein járva a helyi fejlesztések és az értékmegőrzés turizmusfejlesztő hatásait mérték fel.

– Először is tudni kell, hogy mik azok a meglévő adottságok, sajátosságok, különlegességek, amelyek a Rábaközt megkülönböztetik más vidékektől.

Érdemes a listán előrevenni azt, amiről akár tőlünk több száz kilométerre is hallottak már – kezdte a tapasztalatok ismertetését Magyar Attila, a munkacsoport projektmenedzsere. Hangsúlyozta, nemcsak olyan dolgokra kell gondolni, mint a rábaközi népviselet és hagyományok, Hany Istók mondája, a höveji csipke, hanem olyan újabb keletű, de máris legendás különlegességekre, mint a böllérmáj vagy a szénsavfürdős érkezelés. – Ez utóbbira volt jó példa az egyik dél-dunántúli polgármester, aki érkezésünkkor megjegyezte, ha Hany Istók, akkor Kapuvár, ha Kapuvár, akkor érkezelés – mondta Magyar Attila. A vidéki turizmusfejlesztésről szólva kijelentette, ha már valaki egyszer idelátogatott, semmi jót nem szabad elrejteni előle. – Ezért fontos, hogy az itt élők tudatában legyenek helyi értékeiknek, büszkék legyenek azokra, s ezt a megfelelő helyi programokkal tudatosítani kell nemcsak a kistelepülések vezetőiben, hanem a lakosságban is – tette hozzá. A projektmenedzser elmondása szerint például a túrán találkoztak olyan ottani fiatalokkal, akik szívesen segítettek a helyi értékek ismertetésében is.

Fontosak a helyi értékek: Felvételünkön a rábaköziek a döbröközi perec készítésével ismerkedtek.
Fontosak a helyi értékek: Felvételünkön a rábaköziek a döbröközi perec készítésével ismerkedtek.

– A turizmus egyik fontos alapszabálya, hogy a vendég kedvére pihenhet, de egy percig sem unatkozhat. Ennek megfelelően törekedni kell arra, hogy az egyes attrakciók ne önállóan keressék az ide látogatók kegyeit, hanem szervezetten, tematikusan felfűzve kínáljanak változatos és gazdag programot – mondta Magyar Attila. Erre az egyik legjobb példa volt az első úgynevezett Leader-trophy, ahol három megye kistelepüléseinek turisztikai értékeit mutatták be egy túrára felfűzve. – A sokszínűséget és változatosságot tematikus lovas, kerékpáros, autós túraútvonalakkal, a helyi értékek köré szervezett programmal, a tájegység sajátosságainak folyamatos megjelentetésével segíthetjük – jelentette ki a szakember. Mint mondta, a höveji csipke mellé fel lehet – és kell is – fűzni a Hanság élővilágának bemutatását, a szanyi püspöki kastély látogatását, vagy éppen a döri fazekashagyományok bemutatását ugyanúgy, ahogy a túrán békésen megfért egymás mellett az ozorai vár, a Zengő hegy rózsáival vagy a pécsváradi vár a tolnai halászbárkával.

Magyar Attila hangsúlyozta, nagyon fontos a vendéget kiszolgáló infrastruktúra és szolgáltatások megléte, ám a szálláshelyek fejlesztése önmagában nem növeli a turizmust, ahogy az attrakciók sem képesek fogadni vendégeket, ha nincs elég szálláshely.

– Az ördögi körből az turizmusban érdekelt felek közötti szoros együttműködés, partnerség és párbeszéd a kiút, ahogy azt a hétvégi túrán is láttuk – mondta. Ahogy kijelentette, a fejlesztésekhez, a marketinghez és a vonzó programok megvalósításához természetesen anyagi források is kellenek, ehhez számos pályázati lehetőség kínálkozik.

Az elmúlt hétvége túrájának egyfajta értékelésében a projektmenedzser hangsúlyozta, a falusi turizmus látnivalói már megvannak a Rábaközben is, ezek egy programba való felfűzése, együttes meghirdetése még gyermekcipőben jár – és nem csak a Rábaközben.

Olvasóink írták

 • 11. Reális 2009. június 27. 09:07
  „Jó lenne,ha ezt a fideszes csürhét leváltanánk jövőre!A Jobbikra!”
 • 10. magyarattila 2009. június 25. 15:54
  „Kedves Pacalpöri

  Azért volt már sokminden más is a rally mellett, bár tény, hogy a szabadtéri dolgok most jönnek.
  Reméljük az időjárás kegyes lesz.

  Nem sértődök meg, ne aggódj... :)
  Legfeljebb én is elkezdek élcelődni, hogy amúgy imádom a pacalpörit, de akkor az igazi ha egy kis velő is kerül bele :) :)

  De a lényeg tényleg az, hogy bármikor lehet jönni ötletekkel, véleménnyel, kritikával de érdemes odafigyelni azokra a fórumokra, kezdeményezésekre amelyek működnek.

  Az utakon nagyon érezni az időjárást... Volt egy két érdekes manőver, na meg az a kamion Enesénél nagyon elegánsan fekszik az árokban. Tényleg érdemes a szokottnál is óvatosabban vezetni.”
 • 9. pacalpöri 2009. június 25. 08:38
  „A semmit nem lehet kritizálni,mivel még csak a rally-volt! A többi most kezdődik! Ne sértődj meg olyan könnyen,mert aki ezt vállalta,vállalja ez ezzel jár! Vigyázz az uton!”
 • 8. magyarattila 2009. június 25. 08:24
  „Kedves Pacalpöri

  hagyd már ezt a celebezést...

  Sokszor elmondtam, hogy akik ezeken a programokon dolgoznak, azok nem munkaidőben és nem a munkaköri leírásuk miatt teszik ezt, eltekintve a néhány kivételtől, mint pl. művház dolgozói.

  Azt is leírtam már sokszor, hogy igenis hibázunk! Elmondtam, hogy igyekszünk az egyes helyzetek értékeléséből, a visszajelzésekből tanulni, a következő alkalommal jobb megoldásokat keresni. Persze, hogy elsősorban azon múlik, hogy miképpen van megszervezve valami, aki szervezi!

  Az ötleteddel kapcsolatban. Tavaly ősszel elkezdtük az ötletek egyeztetését. Működik egy civil fórum, ahol civil szervezetek vagy bármely tenni akaró közösség képviselői részt vehetnek. Őket is meg lehet keresni bármikor. A sajtóban is jelentek meg híradások arról, hogy folyik a programok előzetes szervezése, várják az ötleteket... Többször írtam én is ide a mail címemet, telefon számomat, hogy ha valakinek valamilyen ötlete, javaslata van, az keressen meg... Leírom most is: e-mail ma@mpr.hu tel: 20 / 477 5086 ... Ha majd annyi időt fordítasz arra, hogy leírod, elmondod az ötleteidet, mint amennyit arra, hogy utólagosan kritizálsz, akkor lehet hogy mindannyian előbbre leszünk.

  Az előző hozzászólás lényege az volt, hogy ami érték a az érték falun is és városban is. Aki pedig a saját közössége értékeit nem ismeri, nem becsüli, nem óvja, segíti az inkább rombol mint épít.

  üdv, szép napot, rohannom kell Tétre, Győrbe, Csornára”
 • 7. pacalpöri 2009. június 25. 07:44
  „Attila: a helyi celeb! Bocsi nem Hajdu Péter most inkább Lagzi Lajcsi. A programokat meg ti a nagyon is jól megfizetett közmunkások állítjátok össze! Nem sértődni dolgozni kell! Van rá minden évben 12hónapotok! Mikor a körmötökre ég az idő kapkodás,magyarázkodás,kibúvás,mindenki hibás csak mi nem szindróma üti fel a fejét!
  Egy ötletet had említsek:miért nem lehet megkérdezni a helyi lakosokat mit,és hol szeretnének! Lehet ezt rögtön ősszel elkezdeni valamilyen közvélemény kutatás keretén belül!
  A lenti felsorolás:klasszikus----nesze semmi fogd meg jól......Kit érdekel? Ott 2millióan laknak!”
 • 6. magyarattila 2009. június 24. 22:56
  „Reális:

  a focit focisták játszák, az eredményt gólban mérik... de melyik falunak vannak karate és hajómodellező világbajnokai?
  a lóverseny és a nemzeti vágta se éppen tradicionális falusi rendezvény, és álljon itt pár budapesti néptánccsoport neve ízelítőül:

  Bartók Táncegyüttes (I. kerület)
  Bartók Táncegyüttes Violák Csoportja (azaz utánpótlás)
  Bihari János Táncegyüttes
  BM Duna Művész Együttes
  Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes
  Budapest Táncegyüttes
  Cavinton csoport a Vadrózsák néptánc együttes senior tagozata
  Corvin Táncegyüttes
  Csepel Táncegyüttes
  Csepp-Csepel Táncegyüttes
  Csillagszemű Táncegyüttes
  ELTE Néptáncegyüttes
  Garabonciás Együttes
  Gyöngyvirág Néptánccsoport
  Honvéd Együttes
  Kincső Néptáncegyüttes
  Közgáz Néptáncegyüttes
  Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
  Rege Néptáncegyüttes
  Szentendre Táncegyüttes
  Talpalatnyi Hagyomány Gyermekcsoport
  Törekvés Táncegyüttes Vasas Művészegyüttes
  Bem Táncegyüttes
  Presidance Company
  Műegyetemi Néptáncegyüttes
  Kertész Táncegylet
  Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes”
 • 5. magyarattila 2009. június 24. 22:42
  „Kedves Dr.Kotász

  A ´szakember´ kifejezést én is kissé erősnek találom, de hidd el, nem én írtam vagy kértem, hogy írják így.
  Amúgy végzettségemet tekintve közlekedésmérnök vagyok, turizmus és vidékfejlesztéssel kábé egy évtizede foglalkozom turizmusfejlesztési koncepciók, vidékfejlesztési stratégiák kidolgozásában való részvétellel, projektek kidolgozásával, megvalósításában, nonprofit szakmai szervezetekben való ténykedéssel. 2007 óta Rábaköz vidékfejlesztési stratégiáját megalkotó munkacsoportban is elejétől fogva részt vettem.

  Nincs hosszú nyelvem, és merem remélni, hogy arcom se, ha jobban ismernél, tudnád is, hogy emiatt olykor már alulmaradtam olyanokkal szemben, akiknek ezek a tulajdonságai - talán éppen egyéb fontos jellemzők rovására - megvannak...

  Nem haragszom én se, azzal nem megyünk semmire. Igyekszem a keményebb beszólások mögött is - mint például a Te egyes kommentjeid - megkeresni azt a mozgatórugót, igényt, kritikát ami esetleg segíthet a jobb irányba haladni.

  A rally-ra nagyon kevés időnk volt, elég későn jött a lehetőség, hogy szervezhetünk itt futamot. Nagyon intenzíven dolgoztunk, miközben legtöbbünk számára nagyon ismeretlen terep volt ez a világ. Viszont olyan lehetőséget láttunk benne, amiről azt gondoltuk, hogy a térség számára hosszú távon sok pozitívumot hozhat. Tudom, hogy sok minden ´sutára sikerül´. De hidd el, egyre több ember jön rá a városban, hogy igenis össze kell dugni a fejünket, igenis ötletelni kell, beszélgetni, gondolkodni és megvalósítani egy csomó olyan elképzelést, ami - a mindig jelen levő negatívumok mellett - összességében előre mutat. És ezek az emberek, közösségek egyre ügyesebbek, felkészültebbek, rutinosabbak lesznek. Megerősödnek. Egyszer csak majd fel tudják venni a versenyt olyan dolgokkal is, amit eddig csak a TV-ben láttunk... Talán ez a lényeg.

  Bocs, ha kicsit túl idealista lett a hozzászólásom, de egész délután és este ilyen emberekkel beszélgettem és tényleg így érzem.

  üdv
  Magyar Attila

  ui: na jó, akkor nem pocak, hanem has... :)”
 • 4. Reális 2009. június 24. 16:27
  „magyarattila!Már így is falut csináltatok a városból!Néptánc,lóbarátok,ohne munkahely,megye 2-es csapat!”
 • 3. Dr.Kotász 2009. június 24. 12:10
  „Na neeee! Milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki vidékfejlesztési szakember legyen? Én is szeretnék jelentkezni! Na és ahhoz hogy Celeb Legyen? Kellő méretű arc? Jó hosszú nyelv? Nem haragszom ám rád Attilla, meg még azt is értékelem, hogy te legalább akarsz valamit. A rally szerintem megérte a fáradozásokat, csak az a baj hogy nagyon sok minden olyan sutára sikerül. Oda kellene figyelni, hogy több legyen a haszonélvezője a kezdeményezéseiteknek mint a kárvallotja. A pocak egyébként inkább már.......!!!!”
 • 2. magyarattila 2009. június 24. 08:35
  „pacalpöri:

  na neee... pont a HP ? :)
  a pocakon igyekszem faragni. ígérem!

  üdv”
 • 1. pacalpöri 2009. június 24. 07:16
  „Óvatosan a kóstolással,mert már igy is van egy kis pocak! A sok munkaebéd,vacsi az et.-kel hazai vendéglőkben!
  Lassan ő lesz a rábaközi celeb,mert nagyon képbe van! A Kapuváriak Hajdu Pétere!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a város ünnepére

Kapuvár - A kapuvári származású Sipőcz László vezetésével a ˝Kapuváros 40˝ projekttel már készülnek… Tovább olvasom