Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Autót cserélnének és a béreket is emelnék

Szükség lenne rá, de nem fizetnek hozzájárulást az orvosi ügyeleti ellátás működtetéséhez a Csorna környéki önkormányzatok. A gesztor település, Bősárkány polgármestere kért 200 forintot lakosonként. Nem kapott.

Támogatást kért a háziorvosi ügyeleti ellátás működtetéséhez a bősárkányi polgármester. Azért ő, mert tíz éve községe a gesztora a negyvenegy települést ellátó társulásnak. Szalay Imre levele azonban nem talált megértésre. A negyven megszólított önkormányzatból hárman jelezték, nem tudnak fizetni, a többiek hallgatnak.

Bősárkány tíz éve viszi az ügyeleti társulás ügyeit. Működtetéséhez az Országos Egészségpénztár (OEP) nyújt támogatást, ám szükség lenne a finanszírozás kiegészítésére is. Szalay Imre úgy számolt, minden falunak évente kétszáz forintot kellene fizetnie lakosonként. A pluszpénzből az orvosok, a nővérek és a gépkocsivezetők díjazását lehetne emelni, ami tíz éve nem változott például. Időszerű lenne az ötéves, 200 ezer kilométert futott ügyeleti autó cseréje is.

– Február közepéig még várok a polgármester kollégák jelzésére, aztán újabb levelet küldök. Abban már a konkrét összeget is megjelölöm, ami-
vel egy-egy önkormányzatnak hozzá kellene járulnia az ügyelet működtetéséhez. Az OEP-finanszírozás ugyanis mindössze a dolgozók díjazására elég, illetve a Margit Kórház, valamint a csornai önkormányzat által számlázott szolgáltatásokat fizetjük. Ebből a pénzből tudjuk még a gépkocsi üzemeltetését, valamint a gyógyszertári beszerzéseket biztosítani. Az ügyelet munkatársai azonban tíz éve nem kaptak díjemelést, amit egyébként joggal többször is sérelmeztek már.

Varga László, a gépkocsivezetők koordinátora a kezdetektől dolgozik az ügyeletnél. Járművük cseréjét tervezik.
Varga László, a gépkocsivezetők koordinátora a kezdetektől dolgozik az ügyeletnél. Járművük cseréjét tervezik.

Szalay Imre ismertette: az ügyelet dolgozói jórészt vállalkozóként dolgoznak. Az orvosok bruttó 2000 forintért, a nővérek 1250, a gépkocsivezetők 1100 forintért dolgoznak óránként. 17 orvost, 10 nővért és 6 gépkocsivezetőt foglalkoztat a társulás. A bősárkányi polgármester a Csorna térségi önkormányzatok társulásához hasonlította helyzetüket. Mint fogalmazott, a térségi társulás az önként vállalt szociális feladatellátáshoz egy főállású alkalmazottat foglalkoztat könyvelésre.

Egyet pénzügyi és igazgatási feladatokra, valamint 2,5 millió forintot működési célra átad a csornai városházának. A kistérségi társulás számlájára a társtelepülések fizetik a 200 forintot lakosonként.

– A kötelező ügyeleti ellátás legalább akkora terhet ró Bősárkányra, mint a térségi szociális ellátás. Hasonló járulékos költségek is felmerülnek. A bősárkányi polgármesteri hivatal mint egy külön intézményt, úgy működteti az ügyeleti társulást. Kollégáim tíz éve külön díjazás nélkül végzik el a pluszfeladatokat. Úgy érzem, kérésem jogos, bízom benne, hogy a negyven önkormányzat ezt belátja és döntenek a kétszáz forintos hozzájárulás megfizetéséről – jegyezte meg Szalay Imre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos a civilek véleménye

Kiemelt feladata van a vidéki civil szervezeteknek: nemcsak közösségépítő, hanem véleményformáló szereppel is bírnak egy-egy faluban. Tovább olvasom