Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csíksomlyó expressz - nyereményjáték 2. rész

A Sopronból induló Csíksomlyó expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!"


Zarándokvonatok Erdélyben

2. rész: a magyar Szentföld 

A Sopronból induló Csíksomlyó  expressz négynapos útjának második állomása a névadó település, Csíksomlyó, ahol 1996 óta emléktábla hirdeti: „Tiszta szívvel és lélekkel hihetjük, hogy ez nemzetünk és hitünk feltámadásának helye!" 

Csíksomlyó iramodásnyira fekszik Hargita megye közigazgatási központjától, Csíkszeredától, amelynek vasútállomására fut be a Csíksomlyó expressz, hogy ezt követően a zarándokok kényelmes sétával jussanak fel a Kis- és a Nagy-Somlyó-hegy közötti Hármashalom oltárhoz, az ott kezdődő misére. A búcsú eredeti napja július 2-a, Sarlós Boldogasszony napja volt. Csíksomlyót 1444-ben pápai bulla ismerte el bevett búcsújáró helynek, majd 1567-ben, János Zsigmond erdélyi fejedelem erőszakos hittérítési kísérleteinek visszaverésekor tétetett át a főbúcsú napja pünkösdre. Azóta beszélünk magyar Szentföldről (Gyergyószék, Csíkszék, Kászonszék, Felső-Háromszék), ahol a római katolikus hit együtt maradt meg államalapító dinasztiánk korának hagyományaival.

Idén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök hirdeti a pünkösdi Örömhírt.

Csíksomlyó Mária kegyhely és még ennél is több. Az a térbeli pont, ahol a magyar hitbeli és nemzeti lét koordinátái metszik egymást; a múlt, a jelen és a jövendő megvallásának és vállalásának helye. A mise végeztével a Csíksomlyó expressz utasai a szerdai állomáson találkoznak, és indulnak el különvonatukkal az alcsíki falvakban található szálláshelyeikre. 

A Sopronból (!) induló, Kapuváron, Csornán és Győrben is megálló különvonat útjára még lehet jelentkezni. További információk: www.karpateuropa.hu honlapon, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon.

Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a kisalfold.hu közös játékán a megfejtők között egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó nyereményeit, három-három „Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint „Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki. Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz). Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: május 25. Eredményhirdetés a kisalfold.hu portálon: május 30.


a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 2008-ban
x 2009-ben
2 idén indul először

b. Melyik ünnepi helyszínt nem keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltöttkáposzta fesztivál
x Gyimesbükk, kontumáci kápolna
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. A GySEV melyik korszerű villamosmozdonya pompázik majd a Csíksomlyó expressz élén?
1 a Liszt mozdony
X az úgynevezett „Haydn-mozdony"
2 a felújított V43 321-es

d. Melyik erdélyi városhoz van legközelebb Csíksomlyó?
1 Székelyudvarhely
X Marosvásárhely
2 Sepsiszentgyörgy

e. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1 Győr
X Sopron
2 Mosonmagyaróvár  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bor, kultúrák, technológiák - Középfokú borkóstolási ismeretek

Ne csak érezd, hanem tudd is, hogy mit iszol. Az út a borok megismeréséhez a tudatos, és rendszeres… Tovább olvasom