Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Visszakerülhet a faluhoz az óvoda

Újból a helyi önkormányzathoz tartozhat a máriakálnoki óvoda, mely most a mosonmagyaróvári Ostermayer Óvoda tagintézménye. Erről a testület májusig hozza meg döntését.
Korábban a kiegészítő normatíva miatt döntött arról a máriakálnoki önkormányzat, hogy kisdedóvójukkal társulnának tagintézményként a mosonmagyaróvári Ostermayer Óvodához. Mostanra a társulásért nem jár pluszforrás, ezért a faluvezetés azon gondolkodik, hogy visszavenné az óvoda fenntartását.

– Májusig kell határoznia a testületnek arról, hogy visszavegyük-e az óvodát. Most folynak ehhez a szükséges számítások. Így terveink szerint szeptember elsejétől újból Máriakálnokhoz tartozhat az intézmény fenntartása. Jelenleg egyébként a mosonmagyaróvári önkormányzat kapja az itteni tagóvoda után járó normatívákat – tudatta dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester, akit tervei összegzésére is kértünk.

2014-et az útfelújítások évének is nevezhetnénk Máriakálnokon. A település az adósságkonszolidációból kimaradt településeknek szánt forrásokból 19,7 millió forintot kapott, melyet 5 millió forinttal kiegészítve fejlesztette útjait. Leaszfaltozzák a Mária, Deák, Halász, Flórián utcák teljes szakaszát a Kápolna téri buszfordulóval együtt.

– Mostanra egy utca kivételével valamennyi máriakálnoki út aszfaltozott. Itt a járdák felújítását kezdhetjük el a Petőfi és Rákóczi utcákban. Idén a tervezéssel indul az ötéves program. A Fő téren, melynek rehabilitációjához pályázati forrást remélünk, egy parkolót alakítanánk ki. A külterületi útjaink minőségét a gazdákkal együtt igyekszünk javítani. 2015-ben a Malom-dűlőre koncentrálnánk forrásainkból.

Most még tagintézményként fogadja a gyerekeket a máriakálnoki óvoda, de ez a következő nevelési évtől változhat.
Most még tagintézményként fogadja a gyerekeket a máriakálnoki óvoda, de ez a következő nevelési évtől változhat.

Aszfaltozzuk a Rozmaring utca 2012-es burkolásból kimaradt szakaszát. A képviselő-testület hozott egy határozatot, hogy a lakók negyvenszázalékos anyagi hozzájárulásával – melyet ők elfogadtak – a Boglárka utca teljes hosszát, a Kalász és Levendula utcák beépített részét is szilárd burkolattal látjuk el. Ha a tulajdoni viszonyok rendeződnek, akkor az Orgona utca állapotán is igyekszünk javítani, martaszfaltos technológiával – sorolta a faluvezető, hozzátéve, nem mondanak le a települést Halászival összekötő kerékpárútról sem.

Sokan használják a néhány éve kiépült kerékpárutat Mosonmagyaróvár irányába, és hasonlóan szükség lenne annak folytatására is, csatlakozva az Eurovelo-útvonalhoz.

– A pályázati önrészt tartalékoljuk a költségvetésünkben. Az útépítéshez a szükséges területeket megvásároltuk, bízunk benne, hogy lesz pályázati kiírás. Sokan dolgoznak Halászin, de a sportolási lehetőség, turizmus szempontjából is fontos lenne, ha biztonságosan közlekedhetnének a kerékpárosok. Egy ilyen beruházás a kápolna, Szigetköz Múzeum, rozárium látogatottságát is növelhetné – vélekedett a polgármester.

A máriakálnoki önkormányzat energetikai korszerűsítésre is pályázott. Jelentős megtakarítást eredményezhetne, ha a hivatalt, iskolát és óvodát szigetelni tudnák, továbbá felszerelnék napkollektorokat, kicserélnék a kazánt. A polgármester bízik a pozitív elbírálásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Afrikában hajtanak

Átért az afrikai kontinensre tegnap a Budapest–Bamako versenyen részt vevő mosonmagyaróvári csapat is. Egynapos pihenőt követően ma reggel indul az igazán afrikai szakasz. Tovább olvasom