Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Megtalálták a régi vámház alapjait

Mosonmagyaróvár - Előkerültek az egykori vámház alapfalai és pincéi a leendő bevásárlóközpont területén végzett ásatáson. A régészek emellett számos őskori településmaradványt is találtak.
Hamarosan megkezdődik az új bevásárlóközpont építése a mosonmagyaróvári Régi vámház téren. Amint arról lapunkban korábban már több alkalommal is beszámoltunk, néhány éve vásárolta meg egy ingatlanfejlesztő cég az egykori kórház gazdasági épületét, illetve a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetmétert és további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. Sokáig nem történt semmi a területen, mígnem az elmúlt évben elbontották az ingatlanon álló épületeket. A beruházó egy bevásárlóközpontot tervezett ide. Ehhez az önkormányzat képviselő-testülete tavaly döntött a településszerkezeti, illetve szabályozási terv módosításáról. Az építési engedély jogerőre emelkedését követően a közelmúltban megkezdődtek a kivitelezés előkészítő munkái. Az elmúlt hetekben a helyi Hansági Múzeum szakemberei feltárták a területet és előkerültek az egykor itt lévő vámház alapja és pincéi, valamint számos egyéb régészeti lelet.

A középkortól hosszú időn keresztül fontos vámhely volt Magyaróvár – tudtuk meg Szentkuti Károly gyűjteményvezetőtől. Ebben az időben Magyarország egyik legnagyobb vámhelye volt a város és a most feltárt területen állt az egykori vámház. A jelenlegi Régi vámház téren a két világháború között római kori leletek kerültek elő, ezért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti lelőhelyként tartotta nyilván a területet. Az itt elvégzett próbaásatások során olyan leleteket találtak, amelyek szükségessé tették az egész terület feltárását.

A jelenleg is folyó ásatások vezetője, Takács Károly, a Hansági Múzeum régésze a Kisalföldnek elmondta: a feltárás során előkerültek az egykori vámház alapfalai.

Takács Károly régész szerint a megtalált bélyeges téglák alapján a vámház az 1700-as évek elején épült.
Takács Károly régész szerint a megtalált bélyeges téglák alapján a vámház az 1700-as évek elején épült.

A négyzetes alapú, zárt keretet adó, 27 méteres masszív falak egy méter vastagok, kőből, terméskőből és téglából épültek.

A fal vastagságából arra lehet következtetni, hogy már eredetileg emeletesnek tervezték az épületet. A vámház falai alatt korábbi épületmaradványokat nem találtak a régészek. A falból előkerült bélyeges téglák – amelyek a magyaróvári kapucinusokhoz köthetők – alapján a vámház az 1710-es és 1730-as évek között épülhetett. Az ásatás során két jó állapotban megmaradt boltozatos pincét is feltártak, ami szintén a XVIII. század elején készülhetett. Erre – és a vámház alapfalaira – épült rá a huszadik század elején itt felhúzott, később a kórház gazdasági épületeként is szolgáló ház.

Az ásatás során nem csupán a vámház alapjaira bukkantak a régészek. A vámház kora újkori hordalékra épült, ebből a rétegből korábbi településrészletek kerültek elő. Mintegy két méter mélyen főként őskori cölöpszerkezetes épületek és kerítőfalak maradványait találták meg itt. Ezek feltárása még jelenleg is tart. A vámház alapjai mellett egy tizennyolcadik század elején készült, téglabélésű kútra is leltek, mely a feljegyzések szerint egészen az elmúlt évtizedekig működött is.
A szakemberek jelenleg a vámház alapfalainak elbontásán dolgoznak és megkezdték az alatta lévő terület feltárását. A régészek szeretnék elérni, hogy ha a több százéves alapfal egy szakaszát sikerülne megőrizni, a bevásárlóközpont mélygarázsának falába beépítenék.

Olvasóink írták

 • 4. Kicsimkicsim 2008. július 19. 10:22
  „A cikk (ha érdekel különben valakit) egy régészeti ásatásról szól, nem pedig Szentkutiról, aki a Hansági Múzeum vezetője gyűjteményvezetői beosztásban. Végzettsége történész-muzeológus, népművelő. A titulusát nem ő találta ki, neki (is) jobban tetszett az igazgató, ami addig lehetett, amíg át nem szervezték a megyei múzeumok belső szervezeti felépítését. Most ez az abszurd helyzet, hiszen egyrészt ő a Hansági Muzeális Gyűjtemény (hivatalosan nem is múzeum!) gyűjteményvezetője, másrészt ő a helytörténeti gyűjteményvezető, mellette (és alatta is ugyanakkor) dolgoznak a többi gyűjteményvezetők: régész, néprajzos. Hogy mikor melyik titulust használja aza helyzettől függ - személyétől független. A pályázat valóban belső volt, és nevezett más is, csak Móvárról nem, mert ott a muzeológusok úgy gondolták, vele szavatolt a tovább-működés, elkerülendő Csorna, Kapuvár, Nagycenk esetét. És lám, valóban. Ja, és mielőtt betöritek a fejem: én múzeumpárti vagyok, nem Szentkuti-prókátor.”
 • 3. Mosonmagyaróvárért 2008. július 03. 04:11
  „1-eshez kiegészítésképp: Se nem gyűjteményvezető,se nem igazgató. Munkaköre: múzeum vezető. Mindegy minek hívja magát.Már olvastam muzeológust is,történészt is. (ld: Várpince kiállítás)
  A múzeum vezetője egyébként legutóbb úgy lett,hogy a megye belső (nem nyilvános)pályázatot írt ki az álláshelyre. Más pályázó nem is volt.”
 • 2. matriné 2008. július 02. 09:36
  „No most már azon sem lehetne csodálkozni,hogy új vámházakat építsenek a városokba bevezető utak mellé és újból szedessék a vámot! Sőt a híd-pénz szedők felállatás is esedékes lehet.Gyurcsány látva már dörgöli is a tenyerét ez ötlet hallatán.Dőlhet a lé jobban mint a vizit díj és a kórházi napidíjaikból! Ott csak a betegeket tudták megvágni!”
 • 1. csambo 2008. július 02. 08:10
  „"Gyűjteményvezető"? Inkább csak igazgató.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repedések a bősi hajózsilipen

Bős–Vajka - A bősi erőmű bal oldali úszókamráját hónapok óta javítják. Sőt, áprilisban a… Tovább olvasom