Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Költségvetésük másfélszeresét kapták iskolabővítésre

Mosonszentmiklós - Közel háromszázhetvenmillió forintból bővítik az iskolát, korszerűsítik a napközi étkezőjét és konyháját, műfüves pályát alakítanak ki. Ez az eddigi legnagyobb beruházásuk, melynek költsége jóval meghaladja a falu éves büdzséjét.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közoktatási infrastruktúrafejlesztésre kiírt pályázatán a megyében a harmadik legnagyobb összeget Mosonszentmiklósnak ítélték. A település 364 millió forintot (ebből 10 százalék önrész) fordíthat az iskola bővítésére és korszerűsítésére, de ebből a pénzből felújítják majd az intézmény napközi otthonának és melegkonyhájának helyet adó épületet is.

A faluban az alsó és felső tagozat két épületben tanul: a költségek racionalizálása és a felső tagozat százéves épületének nagyon rossz állaga indokolja az „összeköltöztetést".

Az iskolabővítés helyét mutatja Bedő Csaba polgármester, reményei szerint már a 2010-es tanévet itt kezdhetik a diákok.
Az iskolabővítés helyét mutatja Bedő Csaba polgármester, reményei szerint már a 2010-es tanévet itt kezdhetik a diákok.

– A gyerekek az osztályból egyenesen a szabadba lépnek ki, rossz a hőszigetelés, nincs öltözési lehetőség, az illemhelyet is kényszermegoldásként alakítottuk ki, és a tanári is kicsi – sorolja az iskolaépület hiányosságait Bedő Csaba polgármester, aki szerint soha nem volt még a kétezer-ötszáz lelkes településen ilyen mértékű fejlesztés.

Érdekesség lenne, hogy a kibővített, korszerűsített tanintézményt alternatív energiaforrással, geotermikus hőenergia felhasználásával fűtenék, és a meleg vizet is így nyernék, de természetesen a gáz is megmaradna biztonsági okokból, sőt, még napkollektort is elhelyeznének. A négy új tanterem mellett szaktantermeket hoznának létre, de a tervek szerint egyéni fejlesztőszoba, orvosi szoba, aula is létesülne. A néhány éve bevezetett táncoktatásra speciális termet is kialakítanak. A teljes körű akadálymentesítés részeként mosdó, lift és parkoló áll majd az érintettek rendelkezésére. A pályázatból korszerűsítenék a napközi konyháját és étkezőjét: konyhai gépek vásárlása mellett nyílászárók cseréje és a tetőszerkezet felújítása is szerepel benne, sőt, az iskola egy műfüves pályával is gazdagodhatna.

A felszabaduló százéves építmény (melybe a felső tagozatosok járnak jelenleg) további sorsáról még nem döntöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegetett horgászvezető, benn rekedt szlovák rapsicok

Dunasziget, Ásványráró - Valószínűleg szlovák orvhalászok rekedtek nemrégiben a megáradó Duna… Tovább olvasom