Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kocinger árvízre figyelmeztet

A szlovákok megnyitot- ták a tározókat, hogy befogadhassák a hegyekből lezúduló víztömeget.
A szlovák vízügyesek már megnyitották a tározókat, hogy befogadhassák a hegyekből lezúduló víztömeget: a szlovák dunai kormánybiztos levélben figyelmeztetett az árvízveszélyre. A gyors tavaszi felmelegedés és a csapadékos időjárás tovább ronthat a szigetközi helyzeten: a vízügyesek szerint legrosszabb esetben rekordméretű árhullám is jöhet. A hegyekben felgyülemlett hó miatt dunai árvízveszélyre figyelmeztetnek szlovák vízügyi szakemberek. A szlovák dunai kormánybiztos, Dominic Kocinger a napokban levélben figyelmeztette a magyar és a szlovák környezetvédelmi minisztert.


Dominic Kocinger szlovák dunai kormánybiztos felhívta a magyar és a szlovák környezetvédelmi minisztert: a határfolyókról szóló egyezmény keretében tűzzék napirendre azokat a veszélyforrásokat, amelyeket a régi Duna medrében bekövetkezett változások okoznak. A régi Duna medrének vízáteresztő képessége – körülbelül 2000 köbméterrel – csökkent a benövések miatt: szerinte katasztrófa fenyeget a Bős alatti térségben, ha a hirtelen tavaszi felmelegedés esőzésekkel párosul.

Víztározó nélkül veszélyes

Ráadásul tizenöt éves rekordot döntött meg az idei hómennyiség a hegyvidékeken – állítják a szlovák szakemberek. Ez akkor jelent nagyobb veszélyt, ha gyors lesz a felmelegedés. Különösen nagy a vízveszély azokon a helyeken, ahol nincsenek víztározók, valamint a Magas-Tátrában, a novemberi szélviharban letarolt lejtők alatti térségekben. A Duna vízgyűjtőjén a hó mennyisége ötven százalékkal magasabb a sokévi átlagnál – állítja az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság.
A szlovák vízügyi szakemberek már megkezdték a felkészülést

a tavaszi hóolvadásra, az ország víztározóit megnyitották: a liptoszkamarai, az árvai, a domasai és a zempléni még csak feléig van feltöltve, hogy befogadhassa a hegyvidékekről lezúduló víztömeget.

„ Akármi lehet"

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője nemrégiben úgy nyilatkozott: valóban csökkent a régi Duna-meder vízlevezető képessége, s csapadékos időjárás esetén nagyobb árhullám várható. Szerinte ez még nem jelent katasztrófahelyzetet, s a vízügyi igazgatóság felkészült egy nagyobb víztömeg fogadására. Az igazgató tegnap elmondta: az Alpokban érdemi változás nem történt. Egyelőre nem gondolják, hogy egyértelműen árvíz várható a térségben. Informá-

cióink szerint a vízügyeseknek már szóltak, hogy készüljenek fel a „legrosszabbra is": egy lehetséges nagyobb tavaszi áradatra.
A magyar szakemberek szerint sok hó van fenn, amelyből „akármi lehet". Éjszakai fagyok és lassú nappali olvadások esetén csendesen is „lejöhet" a víz, de – akár kisebb esők esetén is – rekordméretű árhullám is érkezhet. A radarképeken már figyelik az esőfelhőket, ám mindössze 5–6 napra lehet prognosztizálni.
A belvíz Mosonmagyaróvárt és környékét, valamint a Szigetközt egyelőre nem fenyegeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezések a vasútnál

A MÁV Rt. állítása szerint a szervezeti átalakítása során nem zárják be a hegyeshalmi kocsijavító… Tovább olvasom