Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jegek ura! és a Sinyen túli blama

Csorna-Paprét - A Kisalföld havonta ötvenezer forinttal jutalmazza az olvasóktól érkező legjobb fotót, videót, tippet, tudósítást. Június után a júliusi díjat is megosztva adjuk át a Kisalföld olvasó-tudósítóinak, a papréti Anger Ferencnek és a csornai „Putyilovnak".
Papréten Anger Ferenc megdöbbentő videofelvételt készített arról, hogy az alma nagyságú jég micsoda pusztítást végzett kertjükben, házukon. Csornán pedig a Putyilov néven blogozó Boda Iván élvezetes stílusú naplóbejegyzését küldte el nekünk a csornai Sinyen Túli Fesztiválról, ahol az előadás közben nemes egyszerűséggel áramtalanították a gyanútlan helybéli Eve Six zenekart.


Anger Ferenc a már újjáépített tetőszerkezetet mutatja, jobbra Boda Iván, aki Putyilov bloggerként is ismert Csornán.
Anger Ferenc a már újjáépített tetőszerkezetet mutatja, jobbra Boda Iván, aki Putyilov bloggerként is ismert Csornán.

Volt lelkiereje filmezni

Nagy örömmel fogadta a hírt a Kisalföld jutalmazásáról a papréti Anger Ferenc, aki a július 7-i jégesőről készített sokkoló képsorokat. A hatvanöt éves férfi három éve vásárolt filmezőgépet, azóta minden érdekes pillanatot megörökít. Például a helyi nyugdíjasklub rendezvényeit is megőrzi a felvevő segítségével, és mint mondja, augusztus 23-án a regionális nyugdíjas-találkozón lesz a legközelebbi „bevetés".

A jégverésről készült felvételt lánya, Rita biztatására és közbenjárására juttatta el szerkesztőségünkbe. Az édesapa több évtizede Kisalföld-előfizető, míg lánya a kisalfold.hu honlapot is olvasgatja, innen jött az ötlet, hogy jó lenne pályázniuk.

– A július 7-i pusztítást megelőzően még volt nálunk egy nagyobb jégeső, a jó cseresznye nagyságú jegek éjszaka hulltak, így nem tudtam megörökíteni. Ritkán látni ilyen pillanatokat – magyarázza a papréti nyugdíjas, aki a jégverés történéseiről is részletesen beszámolt. A kamerát akkor vette kezébe, amikor az első dió nagyságú jegek kezdtek potyogni, majd egy kis szünet után ismét eszméletlen erővel csaptak le. A családtagok is meglepődtek, hogy volt lelkiereje végignézni – és filmezni – a pusztítást, mely során az otthonuk tetőzetének az északi és nyugati oldala teljesen megsemmisült és a másik két oldalon is belyuggatták a palát az alma nagyságú jegek. A ház falait tavaly glettelték le, színezés előtt állt – még most is jól láthatók a jégeső nyomai. Dióból is jó termés ígérkezett (annak ellenére, hogy a korábbi jégeső már megtizedelte), három talicskára való zöld diót gereblyéztek össze a földről, de ugyanúgy nem úszták meg a csodaszép muskátlik sem, mint a műanyag székek, könyöklők, redőnyök, az előtér teteje.

Közel egy hónappal a pusztítás után Papréten már a legtöbb ház fölé tető (elsősorban cserepes a pala helyett) került, így Angeréknál is. Egy siófoki cég fél nap alatt lefödte a korszerű, időjárás viszontagságainak is ellenálló bitumenzsindellyel az épületet, és mivel a családtagok is „megfogták" a munka végét, kedvezményt is kaptak. A biztosítótársaságtól 1 millió 240 ezer forintra kaptak ígéretet, ebből közel egymilliót a tetőre, a fennmaradó részt a beázásokra és egyéb károk – amiből akad bőven – enyhítésére fordítják, persze ez csak a legszükségesebbekre futja.


Putyilov a „sinyen túlról"

A csornai Boda Iván az I. Sinyen Túli Fesztiválról küldte el tudósítását. Egy félbeszakított koncert miatt fogott tollat, illetve billentyűzetet, de a fiatalember amúgy is mindent leír, és blogot is vezet.

Boda Iván 2006-tól írja internetes naplóját. Nickneve Putyilov. „Az egyik érettségi találkozónkon kérdezték, mi a munkám, én pedig azt válaszoltam, hogy proletár vagyok a Putyilov-gyárban. Azóta rajtam maradt az elnevezés" – ad magyarázatot. – Állandó levelezője vagyok az internetes oldalaknak, többek között a kisalfold.hu-nak és gyakran szólok hozzá a csorna.hu fórumhoz is. Egyre többen tudják már, hogy kit is takar a Putyilov nick, de nem bánom. Állítólag szabad országban élünk, vállalom a mondataimat.

– CNC-forgácsolással foglalkozom, három éve vagyok egyéni vállalkozó. Megfordultam külföldön is, azonban nem éreztem jól magam. Magyar vagyok, itt a helyem, itt akarom az országot „építeni".

A konkrét, „sinyen túli" esetről Boda Iván úgy vélekedik, hogy a szervezők nagy hibát követtek el.

Felháborítónak tartottam a fesztiválon történteket. Többedmagammal én is kizárólag az Eve Six együttes miatt mentem el, és nem kaptam meg az ígért szórakozást. Az eljárás tiszteletlen volt az együttes tagjaival szemben is, egyszerűen elnyomták őket. A szervező egyesület tevékenységét egyébként támogatom, igazuk van, kellenek a rendezvények Csornára. Ám ilyen hibákat nem szabadna elkövetni.
Putyilov végül megjegyezte: a Kisalföld olvasói ezután is számíthatnak tudósításaira.

A bejegyzésben kritikával illetett Háncs Károly a Kisalföld érdeklődésére elismerte, hibát követtek el, amikor nem tájékozódtak az Eve Six stílusát illetően. Azonban nem ő kapcsolta ki fellépésük közben az áramot.

– Az én szerepem csak annyi volt a zenekar meghívásával kapcsolatban, hogy kifizettem a fellépti díjuk felét. Az már csak a koncerten derült ki, hogy a fesztivál vendégeinek az együttes zenéje enyhén szólva sem jött be. Sajnálom a történteket, a magam részéről elnézést is kérek a zenekar tagjaitól és rajongóitól. Legközelebb figyelni fogunk – fogalmazott Háncs Károly.

A papréti Anger Ferenc nyertes videofelvétele és Putyilov naplóbejegyzése a kisalfold.hu/tudosito honlapon megtekinthető, illetve olvasható.

Olvasóink írták

 • 10. Beka 2008. augusztus 16. 20:29
  „Sziasztok!

  Nem akarok senkit sem védeni vagy ilyesmi. Tényleg tájékozódni kellett volna a zenekar stílusáról. Egy órát játszottak volna, szerintem ezt mindenki kibírta volna. Utánna pedig valami mulatós zenekar is játszhatott volna és így mindenki válogathatott volna.”
 • 9. Orso 2008. augusztus 11. 23:21
  „Putyi, tehát akkor ti pontosan láttátok a saját szemetekkel, hogy Háncs bácsi kihúzza a dugót? (Csak hogy tisztázzam mgamban ezt, mert ha igen, akkor nem értem, hogy van ez. És ha nem ő, akkor konkrétan ki?)”
 • 8. Putyilov 2008. augusztus 07. 21:14
  „Nem voltunk vendégek,mi bunkó parasztok voltunk. Azt hiszem ,pontosan idéztem. De ezt a zenekar frontemberétől kellene megkérdezni.
  Olyan részegen én sem emlékeznék a dugókihúzásra.
  Meg a csikkek szétdobálására sem.
  Bunkó paraszt vasmunkás létemre én a hamutartóba tettem a csikkjeimet.
  Engem úgy neveltek a szüleim,ezúton most így rovom le előttük tiszteletem és szeretetem,hogy a csikknek a hamutartóban a helye,nem kell szemetelni közterületen.
  Mert az az igazi bunkóság.”
 • 7. gabe 2008. augusztus 07. 20:31
  „"Az már csak a koncerten derült ki, hogy a fesztivál vendégeinek az együttes zenéje enyhén szólva sem jött be."

  Szóval akkor Putyilov, te nem is voltál vendég? És a többi Eve Six rajongó sem?
  Nem elég, hogy a zenekarnak szól be, most már a rajongókat sem veszi "vendég számba".”
 • 6. Dew 2008. augusztus 06. 22:37
  „5: No comment tényleg. Nem akarok ötleteked adni, de akkor legközelebb állítsanak ki egy TV-t a Fásy mulatóval.
  Az Eve Six pedig annyira nem is rossz (igaz, nem az én világom).”
 • 5. Putyilov 2008. augusztus 06. 21:11
  „Ilyen zenekar:
  http://www.mymusic.hu/zenekarok/album.php?id=2008
  Amúgy báli ripityomot szerettek volna.”
 • 4. Dew 2008. augusztus 06. 20:51
  „Milyen zenekar ez az Eve Six? És miért kell így cenzúrázni? Élő marhát áldoznak, vagy micsoda? Mert ha nem, mi a mákért nem engedték őket játszani?”
 • 3. beky 2008. augusztus 06. 12:39
  „Gratulálok Ivan!
  "az ész a fontos, nem a haj..." Mindíg elolvasom a hozzászólásaidat és mint bősz Eve six rajongó köszönet azért, ahogy kiálltál a fiúk mellett!!!”
 • 2. JoeUK 2008. augusztus 06. 09:53
  „Gratula Ivan!!!”
 • 1. Putyilov 2008. augusztus 06. 07:20
  „Aztitű!

  A címlapon. Ha ezt tudom,akkor frissen dauerolt hajjal fényképezkedek.
  Az összeget pedig felajánlom a második Sinyen túli fesztiválra,ha fellép az Eve Six és hagyják őket felszabadultan zenélni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári Fesztivál: Koncertek, kiállítások és szabadidőpark

Mosonmagyaróvár - Minden korosztály megtalálhatja az ízlésének megfelelőt az idei Nyári Fesztiválon… Tovább olvasom