Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hitelből építenék fel a sportcsarnokot

Húsz évre venne fel hitelt Mosonmagyaróvár a tervezett sportcsarnok megvalósításához.
Mosonmagyaróvár önkormányzata hétfői ülésén Szabó Miklós (MDF) napirend előtt azt tudakolta a polgármestertől, miként lehetséges, hogy a 96 százalékban önkormányzati tulajdonú Gazdász utcai telket meghirdették eladásra, holott a tulajdonosi bizottság határozata alapján a tulajdonközösség megszüntetését kellett volna kezdeményezni. A képviselő szerint ezután jobb áron lehetne értékesíteni az ingatlant.
Stipkovits Pál elmondta: a tulajdonosi bizottság állásfoglalása alapján hirdették meg a területi résztulajdon értékesítését, amire a határidőig nem jelentkezett senki.
A kisebbik résztulajdonossal folytatott egyeztetések nem vezettek eredményre, csak a pereskedés hozhatott volna megoldást. Ennek ellenére, amennyiben a bizottság úgy határoz, kezdeményezni fogják a tulajdonközösség megszüntetését.

Túl sűrű a beépíthetőség

A tanácskozáson a képviselők tárgyalták az úgynevezett északi üdülőterület – Kapitányrét – szabályozási tervét. Itt az Augsberger Gyepszőnyeg Kft. foglalkozott gyepszőnyeg előállításával és értékesítésével. A technológia velejárója, hogy egy idő után a föld kimerül, ezért a cég a szomszédos területen folytatja a tevékenységét, a 25,8 hektáros ingatlanon pedig üdülőterület kialakítását tervezi. (Kisalföld, 2006. június 19.) Pap János (Fidesz) szerint a tervezett 320 tóparti telken létesülő épület szennyvízkibocsátása nagy kockázatot jelenthet a közeli ivóvízbázisra. A képviselő úgy véli, több közösségi helyet kellene biztosítani a területen, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park véleményét is kikérni a tervek kapcsán. Szabó Miklós és Kovács Gergely alpolgármester is kifogásolta, hogy túlzott a tervezett beépítési sűrűség. A terület végül több képviselő javaslatára további átdolgozásra levette napirendről a kérdést.

Szakmailag visszalépés

Hosszasan vitatkoztak a városatyák az ülésen a Karolina Kórház fekvőbeteg-szakellátásának átalakításáról. A mátrix rendszer kialakításáról és a krónikus ágyak számának növeléséről szóló előterjesztést (Kisalföld, 2006. június 24.) az egészségügyi bizottság egyhangúlag támogatta. Nyitrai József (Labe) szakemberek véleményére alapozva elmondta: ez a szerkezeti átalakítás nem a hatékonyságot növeli, csupán a hiányt hivatott elkendőzni. Szerinte az igazgatás és a készletbeszerzés területén lehetne lényeges megtakarításokat elérni. A képviselő felhívta a Kórházvezetés figyelmét, hogy nem a pénzhiányra kellene panaszkodni, hanem rendesen irányítani az intézményt. Pap János úgy vélte, hogy semmiféle szakmai érv nem indokolja a mátrix osztályok kialakítását, ráadásul minimális megtakarítást eredményez csak.
Csorba Dezső (KDNP) szerint szakmailag visszalépés lesz ez a Kórház számára és tovább nőnek az egyébként is hosszú betegvárólisták.
Árvay István (Fidesz) felhívta a Kórházigazgató figyelmét, ne hagyja, hogy a politika eltérítse határozott szakmai programjától. Szabó Miklós hangsúlyozta: tisztázni kell mindenekelőtt, hogy mire van szükség az egészségügyi ellátásban, és ez finanszírozható-e.

A lét a tét

Vörös László igazgató kiemelte: a Kórház léte függ attól, hogy a testület döntsön a struktúraátalakításról, ellenkező esetben veszélybe kerülhet a Kórház aktív ellátása. A jelenlegi finanszírozást és a működési engedélyeket figyelembe véve a mátrix rendszer kialakítása a legreálisabb megoldás és emellett gazdasági előnyöket is hoz. A Kórházhoz tartozó lakosi létszám kevés a jelenlegi aktív ágyak számához. A krónikus ellátásra viszont nagy igény van és jobban is finanszírozott. A testület végül döntött arról, hogy a Kórház fekvőbeteg-ellátását a mátrix rendszernek megfelelően átszervezik. A belgyógyászati mátrix része lesz a belgyógyászat, a kardiológia, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint a tüdőosztály összesen 115 ággyal. A sebészeti mátrix pedig a sebészetből, a traumatológiából és a szülészet-nőgyógyászatból áll majd, összesen 80 ággyal. Az intenzív osztály külön egységként változatlanul marad, míg a krónikus ágyak száma kilencvenkilencre bővül.

Ha a PPP nem megy...

Ugyancsak éles vitát szült a sportcsarnok megvalósításának legújabb lehetséges módozata. A PPP-konstrukcióra (magán-, állami és önkormányzati forrás) kiírt újabb közbeszerzési pályázatra ketten jelentkeztek, ennek értékelése folyamatban van. Az előző eljárásban kapott ajánlat, valamint a veszprémi és gyöngyösi eredménytelen eljárás alapján az önkormányzat megvizsgálta az egyéb lehetőségeket is. A számítások alapján a legkedvezőbbnek a „Sikeres Magyarországért" önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hitelprogram mutatkozik. A hitelt húsz évre lehet igénybe venni és három év múlva kell elkezdeni a törlesztést. Az önkormányzatnak tízszázalékos önrészt kell biztosítania. A 1,5 milliárdos beruházás esetén az évi törlesztés 120–140 millió forintról indul és a futamidő végére 77 millióra csökken.
Szabó Miklós figyelmeztetett arra, hogy a város gazdasági ereje nem bír el további 1,5 milliárdos hitelt. A csarnok üzemeltetési költségeivel együtt évi 200 milliós kötelezettséget jelent majd a városnak.
Árvay István szerint, bár rengeteg pénzt és munkát fektettek már a sportcsarnok előkészítésébe, mégis át kellene gondolni a megvalósítást. Csorba Dezső azt szorgalmazta, hogy a döntést a következő képviselő-testületre hagyják. Pandúr Imre (MSZP) szerint számos egyéb sürgető probléma is van a városban, Újudvar például már nyolc éve nem kapott semmiféle forrást fejlesztésre. Stipkovits Pál elmondta: a csarnok megépítésével felértékelődik a mellette lévő terület is, s ez megteremtheti a finanszírozás forrását.
A testület végül tizenhárom támogató szavazattal döntött arról, hogy amennyiben a PPP-konstrukcióra folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredménytelen lesz, vagy a nyertes ajánlata elfogadhatatlan, úgy a hitelprogrammal építik fel a csarnokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kibeszélés oldja a fájdalom görcseit

A mosonszolnoki lágerben gyűjtötték össze hatvan évvel ezelőtt a magukat németnek valló,… Tovább olvasom