Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Határőrség: összevont egységek

Az uniós felkészülés jegyében a belügyminiszter a határőrségnél felére csökkentette a vezetői beosztásokat, miután összevonta a határőrizeti és a határforgalmi egységeket. A megyében heteken belül döntenek az új keretekről.

Határrendészeti kirendeltség néven az összevonással egy új intézmény jön létre – jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter. Egyben egy operatív intézkedési tervet, s több feladatot is meghatározott a határőrség működésének ésszerűsítése és az uniós felkészülés érdekében. Orodán Sándor határőrségi szóvivő szerint a vezető beosztások száma a felére csökkenhet.

– Az uniós felkészülés folyamatába illeszkednek a mostani átalakítások – kezdte a szóvivő. – A vezetői szintek száma csökken, mivel egy irányítás alá kerül a két szerv. A mostani intézkedésnek két célja van: egyrészt az ésszerű költségcsökkentés, másfelől az uniós követelményeknek jobban megfelelő feladatkoncentrálás.

– A határőrnek a jövőben nemcsak az államhatárt kell vigyáznia, hanem a határforgalomban is jártasnak kell lennie – hangsúlyozta Orodán Sándor határőrségi szóvivő. – Azt egyelőre még nem tudni, hogy hány határrendészeti kirendeltséget hozunk létre az országban, s azon belül Győr-Moson-Sopron megyében. A tervek elkészítése folyamatban van.
A miniszterelnök jóváhagyásával Lamperth Mónika csütörtökön azt is bejelentette Dublinban, hogy Magyarország is pályázik arra, hogy az uniós határőrügynökség székhelye lehessen. Ez a központ minden tagországra lebontva végezné az őrizet és a határforgalom ellenőrző és értékelő munkáját. A belügyminiszter szerint a harmadik fontos tennivaló a schengeni egyezményre való felkészülés, s ezzel együtt a határőrség tízéves stratégiai terveinek kidolgozása. A külső határok felépítésére a schengeni alapból 11 milliárd forint áll rendelkezésre – tudtuk meg Orodán Sándortól.

A Győri Határőr Igazgatóság vezetője, Bali József dandártábornok lapunknak elmondta: a végleges döntés két-három hét múlva születhet meg. Jelenleg három variáció közül kell kiválasztaniuk a megfelelő megoldást a megyei határrendészeti kirendeltségek ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falun végigfut a szigetközi kerékpárút

Halászi belterületének teljes hosszán kiépülhet őszre a szigetközi kerékpárút újabb szakasza, mire… Tovább olvasom