Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Elárasztás után: 18 milliós a kár és természeti haszon

Szigetköz - Véget ért a szigetközi elárasztás: a vízügyi igazgató szerint a természet és halívás szempontjából is hasznos volt a mesterséges árhullám. A műtárgyakban tizennyolcmillió forintnyi kár keletkezett, a helyreállítás hétfőn kezdődött.
A szlovák vízügyi igazgatósággal kötött megállapodás szerint vasárnap befejeződött a szigetközi hullámtér elárasztása: a négy éve elindult kezdeményezés elsősorban a természet számára hasznos. Az alacsonyabb fekvésű területek vízzel teltek meg: a megszokott vízmennyiség kétszerese, másodpercenként közel 200 köbméter érkezett erre a szakaszra. 

Hétfőn a denkpáli hallépcső felé vezető kőhídnál azt tapasztaltuk: a szúnyoglárvák is elszaporodtak a tocsogókban, ugyanis a fotók készültekor vérszívórajok lendültek támadásba az erdősávban. A mesterséges árvíz alatt a vízi túrázók nem voltak veszélyben, az óvatosság persze nem ártott, főként a műtárgyak közelében. Több száz turista ült csónakba Dunakilitinél, Dunaszigetnél az elmúlt két hétben is.

Dr. Szalóky Gyula parlamenti főtanácsadó és dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke is a helyszínen látta az elárasztás hatását.
Dr. Szalóky Gyula parlamenti főtanácsadó és dr. Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke is a helyszínen látta az elárasztás hatását.


Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az elárasztás tapasztalatairól beszélt a Kisalföldnek. „Az elárasztás befejezésével most fokozatosan csökkentjük a vízszintet. Úgy érzem, sikeres volt a szlovák vízügyesekkel végzett munka, s az árhullám után is szeretnénk a hullámtérben minél tovább magasabb vízszintet tartani. A természet és a halívás szempontjából is kedvező volt az alacsonyabb részek elöntése.

A folyó árvízlevezető képességét nem vizsgáltuk, hisz ez most nem volt akkora mértékű árhullám. Főként az első napokban érkezett több uszadék a folyón, ezeket eltávolítottuk a műtárgyak közeléből, s később elemezzük a lebegtetett hordalékokkal kapcsolatos tapasztalatokat.

A műtárgyakban néhány ponton okozott kisebb-nagyobb rongálódást az árvíz: összesen 18 milliós kár keletkezett, amely a korábbiakhoz képest kevesebb. A helyreállítás hétfőtől elkezdődött" – mondta Janák Emil.

Olvasóink írták

  • 2. énke 2008. május 21. 20:01
    „Az elárasztás után kíváncsi vagyok mennyi szúnyog lesz.....Pláne ha nem is irtják időbe....:)”
  • 1. Drop 2008. május 20. 20:58
    „A műtárgyakban néhány ponton kisebb-nagyobb rongálódás= 18 000 000 Forint?
    Nem mondom, jól állunk..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országosan tíz biobenzinkút

Mosonmagyaróvár - Ma az országban mindössze tíz benzinkúton lehet bioüzemanyagot tankolni. Vagyis… Tovább olvasom