Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Cél a stabilitás megőrzése

Az építmény- és a kommunális adó emeléséről határoztak Jánossomorján.
A közalkalmazotti és köztisztviselői várhatóan 6 százalékos béremelés pedig feltehetően csak létszámcsökkentés árán valósítható meg – hangzott el a város képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

Jánossomorján a jövő évi költségvetési koncepció nyomán úgy számolnak, hogy jövőre a helyben maradó személyi jövedelemadó-hányad az ideihez képest csökken. Az önkormányzat bevételei várhatóan az előző évhez képest nem emelkednek, még akkor sem, ha a normatívák kisebb emelkedést mutatnak majd. Várhatóan a helyi adóbevételek, így a cégek iparűzési adója is soványodik. Ennek ellensúlyozására javaslatként fogalmazták meg az építményadó és a kommunális adó emelését. Ennek összege több környékbeli községhez képest Jánossomorján lényegesen alacsonyabb.

Béremelésért létszámcsökkentés?

A kiadási oldalon szerepel a közalkalmazotti és köztisztviselői, várhatóan 6 százalékos béremelés, amelynek jó részét az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Félő, hogy ennek megvalósítása csak létszámcsökkentéssel lehetséges.

Várhatóan nő a víz- és csatornadíj, valamint emelkedik a gáz és a villamos energia ára is. Mindezek miatt két, folyamatban lévő pályázat megvalósításához biztosítandó önrész kivételével jelentősebb beruházásra, fejlesztésre jövőre nem lesz lehetőség, hiszen a működési célú kiadások évről évre emelkednek. A képviselő-testület célként fogalmazta meg a pénzügyi stabilitás megőrzését. A kötelező feladatok ellátása mellett a nem kötelező feladatok rangsorolása szükséges, ezenkívül takarékossági intézkedéseket kell végrehajtaniuk.

A város idei költségvetésének háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámolóban elhangzott, hogy jelentős mértékben csökkentek az intézmények működési bevételei, valamint az iparűzésiadó-bevétel. Ezekhez kellett a kiadási számokat igazítaniuk, és csak a dologi kiadások visszafogásával sikerült a pénzügyi egyensúlyt megteremteni. Ezt a jövőben is fenn kell tartani, hogy az önkormányzat ne szoruljon hitelfelvételre. Kurunczi Károly polgármester éppen ezért arra kérte az intézményvezetőket, hogy a 2005. évi költségvetés összeállításánál a „kívánságlistákat" felejtsék el.

Nem lesz népszavazás

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző arról tájékoztatott, hogy hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket, amelyeket 110 hanságligeti lakos látott el kézjegyével a területrész Bősárkányhoz való átcsatolása érdekében. Ezzel párhuzamosan megérkezett Szalay Imre bősárkányi polgármester levele, melyben közölte, hogy a bősárkányi képviselő-testület határozata szerint készek átvenni Hanságligetet a hozzá tartozó ipari területtel együtt. Mivel a jánossomorjai képviselők októberi ülésükön határozatban kinyilvánították, hogy nem kívánnak megállapodni Bősárkánnyal a területrész átadásáról, a népi kezdeményezés nem kötelezi a testületet arra, hogy a területrész hovatartozásáról népszavazást írjon ki.

Logopédus és iskolabusz

A városatyák egyhangúlag elfogadták az oktatási intézmények beszámolóját a tanévkezdés tapasztalatairól, és sikeresnek ítélték meg a két átszervezett körzeti intézmény eddigi működését.
A testület döntött arról, hogy az Alapfokú Művészeti Iskolát is körzetesíteni kívánják, hiszen az intézménynek Bősárkányban és Rajkán is működik tagozata.

A polgármester elmondta: a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás egy logopédust és egy pszichológust alkalmaz majd, akik a város oktatási-nevelési intézményeiben is fejlesztőtevékenységet látnak el. A Jánossomorja, Újrónafő és Várbalog alkotta mikrotársulásnak pedig egy 20 személyes iskolabusz vásárlására nyílik lehetősége.

Sikeres okmányiroda

A plénum elfogadta a jegyző tájékoztatóját az okmányiroda működésének eddigi tapasztalatairól. A kihelyezett iroda működését sikeresnek ítélték meg, hiszen február óta 2691 ügyet intéztek. Az önkormányzat még augusztusban a Belügyminisztériumhoz fordult a teljes jogkörű, önálló státusú okmányiroda biztosítása érdekében. Ezt azonban elutasították, mivel önállóan, teljes hatáskörrel csak akkor tevékenykedhetne az okmányiroda, ha legalább harmincezres lakosság tartozna illetékességi körébe. Ez Jánossomorja esetében azonban csak tízezres.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességcsökkentő radarok az M1- esen

A tervek szerint telepített, fix sebességmérőket helyeznek el a közeljövőben az M1-es autópálya azon szakaszaira, ahol gyakrabban fordult elő halálos baleset. Mint ismeretes, legutóbb múlt pénteken négyen haltak meg a lébényi csomópontnál. Az autópálya-rendőrség júliusi megalakulása óta összesen hét halálos kimenetelű baleset történt az M1-es autópályán Tovább olvasom