Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A tengerig kutatták a Duna halait

Duna-expedíció - Véget ért a Duna-expedíció: a Szigetközben is dolgozó halbiológus szerint tanulságos volt az út. A Duna-deltában rengeteg a hal, itthon Mohács környékén fogtak a legtöbbet.
Másfél hónapig tartott az a nemzetközi Duna-expedíció, mely során a folyó teljes hosszán végeztek méréseket a kutatócsoport tagjai. Magyar részről a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet (Vituki) és a Magyar Tudományos Akadémia Duna-kutató Intézete vett részt a vizsgálatokban. Az egymillió euróból rögzített adatok az európai vízkeretirányelv megvalósításában segítenek.

Összesen 124 mintavételi helyet jelöltek ki a Duna 2375 kilométeres szakaszán, s három hajó végezte a kutatást. A mintavételek alapján az már leszögezhető, hogy a nagyvárosok szennyezőanyag-kibocsátása miatt a folyó középső és alsó szakaszai kritikus értéket mutatnak. Körülbelül hat hónap múlva minden vizsgálati eredmény rendelkezésre áll majd, melyről a dunai országok kormányai tájékoztatást kapnak.

Guti Gábor – elsősorban a Szigetközben dolgozó – halbiológus saját szakterületén kutatott az expedícióban. A Németországból érkező hajókat segítve saját vízi járművével az itteni Duna-szakaszon végzett felméréseket a halfajokról, majd csatlakozott az expedícióhoz, s egészen a végállomásig, a romániai Tulceáig követte a nemzetközi csapatot. „Tanulságos volt látni a Dunát teljes hosszában" – mondta a Kisalföldnek Guti Gábor. Különböző vizsgálati módszerrel mérték fel a folyó halállományát, ám egységes módszertant dolgoznak ki. Érdekesség, hogy Ukrajnában például a kutatók nem használnak elektromos halászgépet, ott hálóval dolgoznak. Guti Gábor megjegyezte: a Duna-deltában hatalmas a halbőség, pedig ugyanolyan eszközzel dolgoztak ott is, mint a magyar szakaszon. „Hazai részen ideális volt a vízállás, sok halat fogtunk, a legtöbbet Mohács környékén. A folyó ökológiai állapota azonban nem ennyire jó. A Mosoni-Dunában jó eredményekkel találkoztunk a halállományt illetően, a Duna főágában azonban – talán az erős sodrás miatt – kevesebb adat került a fogási naplóba."

Cséfalvay Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális tévé, kábelinternet

Mosonmagyaróvár - Elindította digitális, illetve internetes szolgáltatását a ViDaNet Zrt.… Tovább olvasom