Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

A natúrpark várat magára

Bár a helyiek nemzeti parkot szeretnének, márciusban eldőlt, hogy natúrpark létrehozását szorgalmazza a környezetvédelmi minisztérium a Szigetközben és a Csallóközben. Azóta azonban még a natúrparkról sem folytak egyeztető tárgyalások, s őszig már nem is fognak.
illusztráció
A természeti folyamatok és a költségvetési források hiánya egyelőre meghiúsította a szigetköziek nemzeti parkról szövögetett álmait. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter natúrparkot ígért helyette márciusban. Akkor elmondta: „Az előnyt, amit ez az állapot jelent, a natúrpark is biztosítani tudja. Fontos, hogy a szlovák és magyar területek, szakemberek összehangoltságát biztosítani tudjuk."

Haraszthy László helyettes államtitkár, a Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottságának elnöke szerint a természeti folyamatok hiánya miatt nem lehet egyelőre nemzeti park a Szigetközben. Úgy véli: a helyiek semmiféle hátrányt nem szenvednek emiatt, a natúrpark részeként ugyanolyan jó pályázati lehetőségek kínálkoznak majd az Európai Unióban.

A helyettes államtitkárt tegnap telefonon kerestük azzal a kérdéssel, hogy miképp állnak a natúrpark létrehozásáról folytatott egyeztető tárgyalások. Haraszthy László elmondta: jelenleg a Natura 2000 program kidolgozásán dolgoznak, s az elmúlt néhány hónapban egyetlen lépést sem tudtak tenni Szigetköz ügyében. Remélhetőleg a nagyszabású természetvédelmi projekt 1–2 hónapon belül elkészül. A minisztérium munkatársainak nyári szabadsága után szeptembertől térhetnek vissza a közös, magyar–szlovák natúrpark kérdésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túravezető halála a dunacsúnyi raftingpályán

A magyar határtól mindössze öt kilométerre lévő dunacsúnyi raftingpálya ideális a kezdő vadvízi… Tovább olvasom